Garsų armėną tenorą su Lietuva siejo ypatingas ryšys

Kovo 23 dieną Jerevano ligoninėje Armėnijoje nuo sunkios ligos mirė iškilus operos dainininkas, buvęs Lietuvos operos ir baleto teatro solistas (1951–2016) Gehamas Grigorianas. Siūlome paskaityti 2007 metais „Lietuvos ryto“ rengtą interviu su šiuo tenoru, dainavusiu ne tik Lietuvos, bet ir garsiausių pasaulio teatrų scenose.

„Lietuvos rytas“ pas G.Grigorianą Armėnijoje viešėjo 2007 metų pavasarį. Tuomet jis pasakojo apie savo glaudžius ryšius su Lietuva ir čia gyvenančia dukterimi Asmik.<br>T.Bauro nuotr.
„Lietuvos rytas“ pas G.Grigorianą Armėnijoje viešėjo 2007 metų pavasarį. Tuomet jis pasakojo apie savo glaudžius ryšius su Lietuva ir čia gyvenančia dukterimi Asmik.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 23, 2016, 10:34 AM, atnaujinta May 31, 2017, 8:56 PM

„Lietuvos rytas“ pas G.Grigorianą Armėnijoje viešėjo 2007 metų pavasarį. Tuomet jis pasakojo apie savo glaudžius ryšius su Lietuva ir čia gyvenančia dukterimi Asmik, vaikaičiu Nojumi.

„Aš iki šiol myliu Lietuvą. Kai atvykstu pas jus, matau daug gerų pokyčių. Kai matau ką nors negero, liūdžiu. Linkiu laimės visiems lietuviams.

Jūs pagaliau tapote savo žemės šeimininkais. Niekam jos neparduokite“, – tokiu tostu 2007 metais baigėsi pašnekesys su Lietuvos scenose ne kartą dainavusiu G.Grigorianu. Su Lietuva sieja glaudus ryšys

„Štai mano valdos“, – rankos mostu parodė garsus operos solistas Gehamas Grigorianas, svečius priimdamas savo name Armėnijos miestelyje Garni.

Prieš ketverius metus įsigytas namas jau turi priestatą. Kieme – du baseinai.

Didesnis – suaugusiems ir ūgtelėjusiems sūnums. Mažesnysis skirtas vaikaičiui Nojui – Lietuvoje gyvenančios G.Grigoriano ir lietuvių operos primadonos Irenos Milkevičiūtės dukters Asmik Grigorian atžalai.

Nors kadaise I.Milkevičiūtės ir G.Grigoriano keliai išsiskyrė, juodu iki šiol sieja ne tik duktė, bet ir muzika.

„Jei Irena pasako: „Atvažiuok“, aš ir važiuoju“, – apie bendrus scenos projektus sakė armėnų tenoras. Jie ne sykį yra pasirodę ir trise – G.Grigorianas, I.Milkevičiūtė ir tėvų pėdomis nuėjusi Asmik.

A.Grigorian – Lietuvos operos solistė, atlikusi ne vieną įsimintiną vaidmenį.

Svajoja apie sodybą prie Molėtų

Jerevano operos teatro meno vadovo G.Grigoriano balsas kadaise skambėjo Vilniaus operos ir baleto teatre. Talentingas atlikėjas dainavo garsiausiuose Londono, Paryžiaus ar Milano scenose. Jo menu žavėjosi Ispanijos, Olandijos ir net Argentinos klausytojai.

Pastaraisiais metais armėnų tenoras, šlovės pasiekęs ne tik gimtinėje, buvusioje Sovietų Sąjungoje, bet ir Europoje, retai apsilanko Lietuvoje. Tačiau į mūsų šalį jį traukia ne tik muzika, šiltas ryšys su dukterimi bei jos motina, bet ir Lietuvos gamta.

„Kadaise ant ežero kranto prie Molėtų turėjau sodybą. Galbūt ir ateityje sumanysiu ką nors ten įsigyti.

Todėl, kai Armėnijoje įsigaliojo įstatymas, leidžiantis turėti dvi pilietybes, apsidžiaugiau – sieksiu, kad mano sūnūs taptų Lietuvos piliečiais“, – kalbėjo garsus dainininkas, kurio pase – įrašas, bylojantis apie Lietuvos pilietybę.

Užmiesčio vilą saugo šuo

G.Grigorianas su žmona rusų balerina Valerija ir jųdviejų atžalomis septynmečiu Tigranu bei keturiolikmečiu Vartanu nuolat gyvena Jerevane – sostinėje šeima turi namą.

Kai mieste darbo reikalai nespaudžia, sutuoktiniai su sūnumis įsikuria Garni miestelyje esančioje šeimos užmiesčio viloje, pro kurios langus matyti kalnai.

Vos pravėrus vilos vartus, suamsėjo kiemsargis. „Prorabas“, – šypsodamasis pristatė šunį šeimininkas, taip lyg paaiškindamas, kad statybos jo valdose dar nebaigtos („prorab“ – rus. darbų vykdytojas).

Neilgai trukus kieme kažkas sudunksėjo – statybininkai atvežė plytų.

Vaišės – šeimininko pareiga

„Atvažiuokite į Garni, skaniai pamaitinsiu“, – dar tariantis dėl susitikimo žadėjo operos dainininkas.

Armėnų vaišingumas – ne iš piršto laužtas. G.Grigorianas išsyk griebėsi verti šašlykus.

„Tai kiauliena. Avieną ir ne visi armėnai mėgsta“, – paaiškino šeimininkas, tvarte auginantis avinus. Kadaise jis turėjo ir triušių.

Šašlykai – jo rūpestis, tad pasisiūliusi apversti mėsos privertus virbus, sulaukiau neigiamo atsakymo. Kai pats nebespėjo, šūktelėjo fotografui: „Apversk.“ Pasirodo, yra darbų, kuriuos gali atlikti tik vyrai.

Ar kartais armėno namuose pakvimpa didžkukuliais? G.Grigorianas patikina, kad Lietuvoje mėgtą patiekalą kartais ruošia ir Armėnijoje.

„Susėsime prie stalo, tuomet ir pasikalbėsime“, – pažirusius klausimus mėgino atremti armėnas. Kai nepavyko, įdavė pomidorą ir paliepė supjaustyti. Supratęs, kad to nepakanka, šypsodamasis padėjo svogūną.

Priima privačius mokinius

Susėdome kieme įkurdintame pastate. Kai iš Jerevano suvažiuoja mokiniai, čia vyksta dainavimo pamokos.

Čia stovi fortepijonas ir ilgas stalas, prie kurio įsikuria svečiai. Tuomet salė virsta linksmybių vieta, kurioje ilgai vakarojama užstalėje.

Kartais G.Grigorianas su mokiniais persikelia į namo pusrūsyje įkurtą klasę.

Ar tarp šešių jo ugdytinių yra ir Operos teatro atlikėjų? „Retai. Tų, kurie dainuoja mano teatre, nebereikia mokyti“, – didžiuodamasis aiškino meno vadovas.

Tarp planų – pramogų kompleksas

Kai viešėjome Garni, čia šeimininkavo G.Grigorianas su vyresniuoju sūnumi. Žmona su jaunėliu Tigranu buvo išvykusi prie Sevano ežero – į populiarią tarp armėnų poilsiavietę.

Ten Jerevano operos teatro meno vadovas yra įsteigęs šimto vietų pensioną. G.Grigorianą galima vadinti ir verslininku?

„Iš dalies. Dažniausiai ten apsistoja draugai. Kam noriu, tam leidžiu pagyventi pensione“, – aiškino šeimininkas.

Jis mostelėjo ranka į surikiuotas šašlykines. Keliolika prietaisų iškeliaus prie Sevano, kad pensione apsistoję žmonės galėtų mėgautis armėnišku patiekalu.

Pensionas prie Sevano – ne vienintelis G.Grigoriano užmojis. Dainininkas puoselėja planus Garni pastatyti 5000 vietų amfiteatrą, kuriame būtų galima rengti meno festivalius.

Greta būtų įkurtas parkas, viešbučiai, restoranai.

Jau parengtas būsimo komplekso projektas. G.Grigorianas tikisi, kad planą  pavyks įgyvendinti per trejus metus.

„Ką sumanau, visada padarau. Bet tik savarankiškai – jokio bendradarbiavimo su valstybe. Nepasitikiu ja“, – aiškino Armėnijos garsenybė.

Kodėl jis imasi šio projekto? Kad vėliau turėtų ką perleisti sūnums.

Groja visais instrumentais

Nors Garni G.Grigorianas įsikūręs vos ketverius metus, ši vieta jam gerai pažįstama nuo jaunystės.

Kadaise netoli dabartinio savo namo jis su draugais ilsėdavosi – pasistatydavo palapines, kurdavo laužą, skambindavo gitara ir dainuodavo.

„Groju visais instrumentais – gitara, armonika, smuiku. Kai žmogus kažką sugeba, jis moka viską“, – įsitikinęs talentingas menininkas, kuriam maloniausias poilsis – Armėnijoje.

Dar pamena lietuviškus žodžius

Atvykęs į Garni G.Grigorianas ne tik mėgaujasi poilsiu, bičiulių draugija ar privačiai moko dainavimo. Šeimininko dėmesio reikalauja ir čia pat žaliuojantis sodas bei daržas.

Persikai, abrikosai, žemuogės, baklažanai, svogūnai, agurkai, pomidorai ir net neįprastai auginamos bulvės – G.Grigorianas tikino, kad daržovių ar vaisių jo šeima užsiaugina pati.

Lietuviškai su fotografu persimetame keliais žodžiais apie ypatingą bulvių rūšį – kvadratinėje duobėje auga vienintelis stiebas, jis nuolat apipilamas žemėmis ir vis mezga naujus vaisius.

„Delo ne v bulvė, a v sisteme“ (rus. „Bulvė niekuo dėta, svarbiausia – sistema“), – akimirksniu rusų ir lietuvių kalbos mišiniu auginimo technologiją paaiškino G.Grigorianas.

Jis iki šiol prisimena kai kuriuos lietuviškus žodžius. O ištrauką iš operos „Pilėnai“ lietuviškai patikina sudainuotų nesutrikdamas. Kadaise per savaitę išmoko lietuvišką tekstą.

Vėliau lietuviškai dainavo operą „Karmen“.

Namuose skamba dvi kalbos

Su antrąja žmona – rusų balerina Valerija – G.Grigorianas susipažino Rusijos Marijos teatre. 18-metės balerinos ir 38 metų tenoro pažintis peraugo į rimtesnius santykius.

Jau penkiolika metų jiedu susituokę. Šiuo metu Valerija nedirba.

Ar nesunku dviem menininkams po vienu stogu?

„Dėl meno tarp mūsų su Valerija konfliktų nekyla. Kyla kitokių. Bet tai juk natūralu. Ar gražiai sutaria sutuoktiniai, priklauso tik nuo charakterių“, – patikino G.Grigorianas.

Jų namuose skamba dvi kalbos – armėnų ir rusų. Vaikai su motina šneka rusiškai, su tėvu ir tarpusavyje – armėniškai.

Taps mokytoju savo sūnums

Matyti, kad G.Grigorianas didžiuojasi savo šeima. Jam sušvinta akys, kai prabyla apie operos dainininkės kelią pasirinkusią Asmik. Ar paseks tėvo pėdomis ir sūnūs?

„Kol kas nežinau. Jaunėlis – darbštus, šaunuolis, stengiasi, iš jo išaugs geras žmogus. O Vartanas – tinginys. Bet pamenu, kad ir Asmik nuo 14 iki 16 metų niekuo nesidomėjo, o pažiūrėkite, kuo tapo“, – didžiavosi dukterimi tėvas.

Tiesa, Vartanas vaikystėje žaisdamas statydavo operas. Repetuojančio tėvo dažnai klausydavęs sūnus išmokdavo arijas atmintinai ir paskui pats jas traukdavo.

G.Grigorianas tiki, kad kada nors savo sūnus mokys muzikos. Tai, kad jis tėvas, dainininko manymu, ne kliūtis būti mokytoju savo atžaloms. Juk griežtumas – ne vienintelis pedagogo įrankis. Meilė tam irgi tinkama.

„Aš juk ir Asmik mokiau“, – pagrindė G.Grigorianas.

Išgyveno dėl dukters skyrybų

Liepą A.Grigorian viešės Armėnijoje. Ir ne tik norėdama aplankyti tėvą. Moteris pasirodys Jerevano operos teatre. Ji dainuos operoje „Anuš“.

Ar tėvo širdis virpa, kai scenoje skamba dukters balsas?

„Ne. Asmik dainuoja gerai, nėra ko jaudintis. O Irena nervinasi. Ir kai pati dainuoja, ir kai duktė“, – lygino G.Grigorianas.

Garsusis tenoras yra mokęs ne tik Asmik, bet ir jos buvusį vyrą baritoną Giedrių Žalį. Prieš kelerius metus pora išsiskyrė.

„Žinoma, skaudu, kad taip nutiko. Tačiau aš ramiai į tai žiūriu. Sakiau jai, kad reikia apgalvoti, išsiaiškinti, neskubėti, kad dar ne laikas. Tačiau tai spręsti dukteriai, ne man. Jos charakteris – armėniškas“, – kalbėjo G.Grigorianas.

Scenoje dainuoja vis rečiau

Kalbėdamasis G.Grigorianas vis traukė cigaretes. Ar tai nekenkia balsui?

„Nežinau. Aš juk kitaip nemėginau“, – juokėsi vyras.

Liepą pasibaigsiantis teatrų sezonas leis meno vadovui atsipūsti. Tuomet jis sės ant Sevano kranto, žvejos ir galvos apie būsimą sezoną.

Rudenį G.Grigorianas Jerevano operos teatre statys dvi armėniškas operas – „David Bek“ ir „Sajat Nova“. Tarp režisieriaus planų – ir opera „Stebuklingoji fleita“.

Spektakliai atima vis daugiau operos solisto laiko, todėl dainuoja jis vis rečiau.

„Dešimtmetį sovietų valdžia man buvo uždraudusi išvykti į užsienį. Tai uždėjo antspaudą. Pasibaigus tam laikui, reikėjo viską pradėti iš pradžių. Dabar jau ir nebenoriu daug dainuoti. Dariau tai 35 metus – atsibodo. Mieliau statau spektaklius.

Bėgant metams daraisi silpnesnis. Balsas gal ir pagerėja, tačiau nervai ir norai nebe tokie, kaip jaunystėje“, – prisipažino garsus tenoras.

Iki šiol myli Lietuvą

Ar kada nors jį galėsime išvysti Lietuvos scenoje? Jis to neneigia ir viliasi, kad jo balsas skambės šalyje, kurioje kadaise dirbo.

„Aš iki šiol myliu Lietuvą. Kai atvykstu pas jus, matau daug gerų pokyčių. Kai matau ką nors negero, liūdžiu. Linkiu laimės visiems lietuviams.

Jūs pagaliau tapote savo žemės šeimininkais. Niekam jos neparduokite“, – tokiu tostu baigėsi pašnekesys su Lietuvos scenose ne kartą dainavusiu G.Grigorianu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.