Birštonas kviečia sutikti pavasarį džiazo ritmu

Šį savaitgalį Birštonas jau 19-tą kartą kviečia džiazo piligrimus iš visos šalies pasidžiaugti seniausia Lietuvoje džiazo švente, laisvo sambūvio dvasia ir pavasarėjančia kurorto gamta.

Džiazo festivalio „Birštonas“ sumanytojas Z.Vileikis žvelgia į šį renginį kaip į meno kūrinį.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
Džiazo festivalio „Birštonas“ sumanytojas Z.Vileikis žvelgia į šį renginį kaip į meno kūrinį.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
Džiazo festivalio „Birštonas“ sumanytojas Z.Vileikis su šių metų šventei grafiko R.Kepežinsko sukurtu plakatu.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
Džiazo festivalio „Birštonas“ sumanytojas Z.Vileikis su šių metų šventei grafiko R.Kepežinsko sukurtu plakatu.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Austė Radžiūnaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 1, 2016, 8:04 AM, atnaujinta May 30, 2017, 10:47 PM

Išgyvenęs santvarkų, valiutų, keliolikos kultūros ministrų kaitą ir ne vieną sunkmetį tarptautinis džiazo festivalis „Birštonas“ vėl kviečia švęsti pavasarį. Be šios šventės ir jaukios jos auros savo gyvenimo šiandien jau neįsivaizduoja kelios džiazo muzikantų ir mėgėjų kartos.

Sovietmečiu šis festivalis traukė žmones kaip laisvės oazė. Jau anekdotais virtę pasakojimai apie čia vykusias „pankų“ gaudynes su šunimis, apie pirmųjų Birštono festivalių ideologines dedikacijas, padėjusias išlikti renginiui, ir spekuliavimą deficitiniais festivalio bilietais. Visa tai mena šventės senbuviai.

Tačiau ne tik nuotykiai viliojo ir tebevilioja šimtus lietuvių į mažą šalies kurortą. Niekur kitur neaptiksime tokios plačios lietuviško džiazo panoramos kaip čia. Kai kuriuos projektus galima išgirsti tik Birštone, nes daugelis kolektyvų būtent šiai kas dvejus metus vykstančiai džiazo šventei rengia išskirtines premjeras.

Šiemet iš 16-kos festivalio projektų net 10 – dar niekur neskambėję. Kartu su Lietuvos džiazu keičiasi ir šio festivalio turinys.

Pažers džiazo naujienų

Šiemet Birštone debiutuos dar negirdėtas Lietuvoje kolektyvas -- trombonų džiazo kvintetas. To Lietuvos džiaze dar nebuvo, nes improvizuojančius solo šalies trombonininkus suskaičiuotume ant vienos rankos pirštų. Du jų – Vytautas Pilibavičius su Jievaru Jasinskiu – ir ėmėsi šio projekto, pasitelkę virtuoziškus Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro trombonininkus. Kvintetas žada atskleisti „visas įmanomas trombonų galimybes“.

J.Jasinskis parengė autorinę programą ir drauge su Kauno bigbendu bei savo grupe „Reinless“ – tokį tandemą išgirsti džiazo scenoje taip pat neįprasta. Be to, šiems kolektyvams talkins savita vokialistė, prestižinio Berklio muzikos koledžo Bostone absolventė Simona Jakubėnaitė.

Pas mus, o gal net ir pasaulyje negirdėto „ecojazz“ žanro projektu į festivalį po ilgos pertraukos grįžta kompozitorius Linas Rimša. Staigmeną gerbėjams pateiks ir pianistas Artūras Anusauskas. Neprisimename, kada girdėjome klavišų meistrą grojantį trio. Seną troškimą grįžti prie trio amplua A.Anusauskas įgyvendins pristatydamas originalių kompozicijų ir džiazo standartų programą su dviem studentėmis džiazo vokalistėmis.

Sunku nuspėti, kuo šįsyk nustebins ir Liudo Mockūno, Eugenijaus Kanevičiaus bei Vladimiro Tarasovo trio. Kiekvienas šio ansamblio pasirodymas yra unikalus, nes tai – spontaniška kūryba: trys lygiaverčiai grupės nariai prieš kildami į sceną netgi nesitaria tarpusavyje.

Taip jie įrašė ir neseniai pasirodžiusį dvigubą vinilinį albumą „Intuitus“, kurį pirmasis pristatys Birštono festivalis.

Vietoje užsieniečių – mišrios grupės

Naują albumą festivaliui išleido ir tarptautinė gitaristo Prano Kentros grupė, kurioje lietuvis groja su bendramoksliais bei mokytoju iš Olandijos.

Skiriamasis šiemečio festivalio bruožas – svarūs tautiečių tarptautiniai projektai, visiškai išstūmę užsienio grupes.

Birštono publika viena pirmųjų išgirs klavišininko Andrejaus Polevikovo ir kontrabosininko Vyčio Nivinsko projektą su italų džiazo korifėjais. Įspūdingą kompaniją festivaliui vėl subūrė saksofonininkas Kęstutis Vaiginis. Be jau pažįstamo JAV trimitininko Alexo Sipiagino, jo projekte dalyvaus dar dvi Niujorko džiazo pažibos.

Perkusininkas Arkadijus Gotesmanas specialiai festivaliui surinko grupę kartu su iškiliu latvių saksofonininku Denisu Paškevičiumi.

Įdomu, kad latvis į Birštoną atlydės ir Šiaulių bigbendą, mat šiam kolektyvui dabar vadovauja bigbendų muzikos aistruolis iš Latvijos Raitis Ašmanis. O šventės senbuvis Vladimiras Čekasinas kartu su Vilniaus kolegijos auklėtiniais netgi semsis įkvėpimo latvių liaudies dainose. Jiems padės šios šalies studentai.

Šalia veteranų – jaunimas

„Norime parodyti, ką kuria įvairios mūsų džiazo kartos“, – pabrėžė festivalio sumanytojas Birštono kultūros skyriaus direktorius Zigmas Vileikis.

Balandžio 2-osios dieniniame koncerte publikos laukia dviejų grandų benefisai. Klavišininkas ir kompozitorius Dainius Pulauskas minės savo grupės debiuto Birštone 20-metį premjera – atliks Siuitą iš geriausių grupės kompozicijų su dabartiniais ir buvusiais jos nariais.

Karjeros apogėjų koncerte prisimins klavišininkas Olegas Molokojedovas, pasitelkęs ištikimus scenos partnerius – Petrą Vyšniauską, Leonidą Šinkarenką ir Gediminą Laurinavičių.

Tradicinės džiazo šventės programą papuoš ir moksleiviai – Artūro Noviko vadovaujamas vokalinio džiazo ansamblis „Jazz Island“. Džiazo maratoną pradės ir užbaigs jaunų muzikantų projektai.

Birštono kultūros rūmai pasitiks klausytojus naujais darbais – žaisminga atributika, šventiška scenografija, šviesų improvizacijomis. Kurhauze penktadienį ir šeštadienį vyks naktinės džiazo sesijos.

19-asis Birštono džiazo festivalis – balandžio 1-3 d. Birštono kultūros centre ir Kurhauze.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.