Prestižinio konkurso nugalėtojus lydi kraupus prakeiksmas?

Ar JAV pianisto Harvey Lavano „Vano“ Cliburno vardu pavadintas konkursas yra prakeiktas? Apie tai prabilta po tragedijos Benbruke (Teksasas), ištikusios šio konkurso nugalėtoją 29 metų ukrainietį Vadimą Cholodenko.

S.Cygankova (kairėje) ir V.Cholodenko su velionėmis dukterimis – penkiamete Nika (centre) ir vienerių metų Michela.<br>AP nuotr.
S.Cygankova (kairėje) ir V.Cholodenko su velionėmis dukterimis – penkiamete Nika (centre) ir vienerių metų Michela.<br>AP nuotr.
Pianistas V.Cholodenko (kairėje) su žmona S.Cygankova.<br>AP nuotr.
Pianistas V.Cholodenko (kairėje) su žmona S.Cygankova.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 2, 2016, 11:26 AM, atnaujinta May 30, 2017, 6:46 PM

Kovo 17-ąją pianistas atvykęs į žmonos namus paimti penkiametės dukters, ją ir jos vienerių metų sesę rado negyvas, o sutuoktinę 31 metų Sofiją Cygankovą – paplūdusią krauju dėl durtinių žaizdų. Vyras iškvietė policiją.

Pora nuo praėjusio rugpjūčio nebegyveno kartu, buvo pradėjusi skyrybų procedūrą. Sutuoktiniai  atvyko į JAV iš Maskvos 2014-aisiais, Vadimui laimėjus Cliburno konkurso Fortvorte (Teksasas, JAV) auksą bei 50 tūkst. dolerių premiją. Prasidėjus karui Ukrainoje, V.Cholodenko jautėsi svetimas Rusijoje, todėl ryžosi emigruoti.

Tačiau sutuoktinių santykiai pašlijo. Pastaruoju metu jie gyveno atskirai, vyras tik nuveždavo vyresniąją dukrą į mokyklą.

Tiriant tragedijos aplinkybes, paaiškėjo, kad pianisto žmona nelaimės išvakarėse lankėsi pas psichiatrą. Moters namuose policija rado tuščią antidepresantų buteliuką, išrašytą jos vardu. Pati S.Cyganova klūpėjo ant grindų kruvinu naktiniu chalatu, linguodama pirmyn atgal. Kraujas sunkėsi iš subadytos jos krūtinės ir riešo, peilis gulėjo šalia. Vaikai be gyvybės ženklų rasti lovelėse. 

Manoma, kad motina juos uždusino pagalve. Pati S.Cygankova teprisiminė gėrusi tabletes ir galimai susižalojusi. Teisme ji prisiekė dėl dvigubos vaikžudystės esanti nekalta.

V.Cholodenko išplatino per savo agentus pareiškimą, kuriame dėkoja jį palaikiusiai amerikiečių bendruomenei ir teigia, jog „vaikų netektis lydės jį amžinai“.

Iš 14-kos Cliburno konkurso nugalėtojų (jis rengiamas nuo 1962-ųjų kas ketverius metus) jau keturis ištiko fatališkos nelaimės.

Pietų Afrikos pianistas Stevenas De Groote’as, laimėjęs aukso medalį 1977-aisiais, po aštuonerių metų mirė, užsikrėtęs AIDS per kraujo perpylimą, mat buvo patekęs į lėktuvo katastrofą.

Brazilų pianistas Jose Feghali, laimėjęs konkursą 1985-aisiais, nusišovė 2014 metais. Jį kankino depresija.

1989-ųjų konkurso nugalėtojas Aleksejus Sultanovas buvo tik 19-kos, kai pelnė prestižinį apdovanojimą – tai pats jauniausias konkurso istorijoje nugalėtojas. Jis mirė 35-erių miegodamas, išsiliejus kraujui į smegenis. Prieš tai pianistas patyrė kelis insultus, o po paskutiniojo buvo ištiktas komos ir iš dalies paralyžiuotas.

Parengė Asta Andrikonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.