Dirigentų dinastijos atžala pristato naują Baltijos orkestrą

Estų kilmės JAV dirigentas Kristjanas Järvi, praėjusią vasarą sužavėjęs Vilniaus festivalio publiką energingu pasirodymu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru ir Gedimino Gelgoto vadovaujamu ansambliu „NIKO“, grįžta į Lietuvą pristatyti savo suburto naujo tarptautinio kolektyvo.

K.Järvi repetuoja su kompozitoriumi G.Gelgotu naują kūrinį.
K.Järvi repetuoja su kompozitoriumi G.Gelgotu naują kūrinį.
Dirigentas K.Järvi.<br>Organizatorių nuotr.
Dirigentas K.Järvi.<br>Organizatorių nuotr.
K.Järvi ant dirigento pakylos kartais juda lyg šokių aikštelėje.<br>Organizatorių nuotr.
K.Järvi ant dirigento pakylos kartais juda lyg šokių aikštelėje.<br>Organizatorių nuotr.
Kopozitorius G.Gelgotas repeticijoje.
Kopozitorius G.Gelgotas repeticijoje.
Daugiau nuotraukų (4)

Asta Andrikonytė

Apr 12, 2016, 4:19 PM, atnaujinta May 29, 2017, 4:48 AM

2008-aisiais K.Järvi įkūrė Baltijos jaunimo filharmonijos simfoninį orkestrą, kuris koncertavo ir Kaune, o šiemet, balandžio 15-ąją, maestro Klaipėdoje pradės debiutinį Baltijos jūros filharmonijos orkestro (Baltic Sea Philharmonic) turą.

Pasak K.Järvio, abu šie kolektyvai – tarsi broliai: antrąjį įkvėpė pirmojo laimėjimai. Remiamas „Nord Stream“ dujotiekio ir Uzedomo muzikos festivalio Vokietijoje, Baltijos jaunimo filharmonijos orkestras labai sėkmingai koncertuoja Europoje – jau sulaukė audringų ovacijų daugelyje žymių salių, tarp jų – Berlyno filharmonijos, Paryžiaus Eliziejaus laukų teatro. Pernai šiam orkestrui buvo įteiktas Europos kultūros prizas už įnašą į Baltijos regiono kultūrą.

Abu kolektyvus globoja Baltijos jūros muzikos švietimo fondas (Baltic Sea Music Education Foundation), o vienija jie trijų Baltijos valstybių, Skandinavijos, Lenkijos, Vokietijos ir Rusijos atlikėjus.

Į naująjį profesionalų orkestrą įsiliejo ir buvę Baltijos jaunimo orkestro nariai. Jis rinksis keliskart per metus tarptautinėms gastrolėms ir nuo šiol bus oficialusis Baltijos jūros muzikos švietimo fondo veidas. Tuo metu Baltijos jaunimo orkestras išliks jaunųjų talentų meistriškumo ugdymo mokykla.

Kaip pabrėžė orkestrų įkūrėjas K.Järvi, jo tikslas – per muziką suartinti praeityje karų ir politikos išskirtas tautas, skleisti pažangias socialines, kultūrines, ekologines idėjas.

Inauguraciniam turui Baltijos jūros filharmonijos orkestras parengė kūrinių gamtos tema programą, sudarytą iš Baltijos regiono kūrėjų kompozicijų. Tai – Jeano Sibeliaus siuita „Karelija“, Arvo Pärto „Gulbės daina“, Igorio Stravinskio „Ugnies paukštis“ ir Gedimino Gelgoto „Mountains. Waters. (Freedom)“.

Pastarojo kūrinio pasaulinę premjerą pernai K.Järvi diriguojamas Baltijos jaunimo filharmonijos orkestras pristatė Ciuricho „Tonhalle“. Maestro yra didelis lietuvių kompozitoriaus gerbėjas, dirigavo jau ne vieną jo kūrinį svarbiose Europos salėse.

Naujo kolektyvo turas startuos Baltijos uostamiesčiuose: iš Klaipėdos orkestras keliaus į Liepoją Latvijoje ir į Taliną Estijoje, po to grieš Helsinkyje (Suomija), Sankt Peterburge ir Maskvoje.

O šių metų rugsėjį yra numatytos orkestro gastrolės Centrinėje Europoje. Jų metu į kolektyvą įsilies Gidono Kremerio vadovaujamas orkestras „Kremerata Baltica“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.