„Kaunas Jazz“ dovanojo atradimų, šypsenų ir talentų lietų

26-ąjį sykį surengtas festivalis „Kaunas Jazz“ vakar atsisveikino iki kito sykio. Šiemet jis padovanojo tikrą atradimų, šypsenų ir solidžių talentų lietų.

Pirmą kartą „Kaunas Jazz“ statulėlė atiteko lietuviui: J.Jučas ją įteikė klavišininkui D.Pulauskui (kairėje).<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pirmą kartą „Kaunas Jazz“ statulėlė atiteko lietuviui: J.Jučas ją įteikė klavišininkui D.Pulauskui (kairėje).<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kaune grupė „Take 6“ parodė, kad moka ne tik virtuoziškai valdyti balsą, bet ir sukurti išties linksmą šou.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kaune grupė „Take 6“ parodė, kad moka ne tik virtuoziškai valdyti balsą, bet ir sukurti išties linksmą šou.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Savaitę trukęs džiazo maratonas vakar baigėsi Vilniuje E.Rados koncertu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Savaitę trukęs džiazo maratonas vakar baigėsi Vilniuje E.Rados koncertu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2016-05-03 05:00, atnaujinta 2017-05-26 20:26

Prieš pusmetį festivalio rengėjai planavo, kad jis šįmet bus kiek trumpesnis nei pernai. Bet išėjo atvirkščiai.

Stacey Kent, „Take 6“, Klausas Doldingeris – ryškios džiazo pasaulio žvaigždės buvo tik dalis šventės programos, kuri aprėpė net keletą miestų.

Vakar Vilniaus Kongresų rūmuose įstabios Izraelio dainininkės Ester Rados koncertu baigėsi savaitę trukęs džiazo maratonas, kuriame netrūko staigmenų.

Linksmino ryškūs atlikėjai

31-erių E.Rada jau yra koncertavusi Glastonberio festivalyje, kuris laikomas Didžiosios Britanijos muzikos citadele.

Tačiau Lietuvoje iki „Kaunas Jazz“ afišų paskelbimo ši dainininkė buvo mažai kam žinoma. Nepaisant to, Kongresų rūmų salė per fanko, ritmenbliuzo, soulo muzikai sielą pardavusios izraelietės koncertą buvo pilna.

Tai įsitvirtinusio festivalio trauka – žiūrovai jau pasitiki jo rengėjų skoniu. Jis šįmet lėmė, kad daug įspūdingų dovanų gavo vokalinės muzikos gerbėjai.

Dar ketvirtadienį Raudondvario dvaro Menų inkubatoriuje dainavo šiluma ir švelniu balsu pakerėjusi JAV žvaigždė Stacey Kent, o sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje minią džiugino JAV vokalo didmeistriai „Take 6“.

Net 10 „Grammy“ apdovanojimų pelnęs šešetukas – neabejotinai populiariausia a cappella grupė pasaulyje. Kaune šie vokalistai parodė, kad moka ne tik virtuoziškai valdyti balsą, bet ir sukurti linksmą šou.

„Take 6“ nariai neatsilieka nuo laiko – įsibėgėjus koncertui paprašė visų žiūrovų išsitraukti telefonus, įžiebti švieseles, nusifotografavo jų fone, o tada žaismingai prašė visų pamėgti grupės puslapį feisbuke.

Netrukus jie kūriniu „Stand By Me“ pagerbė neseniai mirusių muzikantų – B.B.Kingo, Ben E.Kingo, Prince’o – atminimą, o atlikdami Michaelo Jacksono hitų popuri demonstravo ir jo firminius šokio judesius.

Kitaip tariant, priminė, kad džiazo ar gospelų koncertuose gali ir turi būti vietos šypsenai ir atsipalaidavimui, nustumiant į šalį snobizmą.

Šypsenos netramdė ir Klausas Doldingeris – vyriausias festivalio atlikėjas, Vytauto Didžiojo universiteto salėje su savo grupe „Passport“ koncertavęs penktadienį.

Prieš jį koncertavusios lenkų grupės „Radiostatik“ energinga muzika turbūt labiau tiktų klubams ar lauko scenoms, o 79-erių vokietis sugebėjo derinti subtilumą ir išsišokimus, modernius ritmus ir džiazo istoriją.

Puikių muzikantų komandą subūręs saksofonininkas ir kompozitorius, sukūręs kelis tūkstančius kūrinių, paneigė kai kuriuos stereotipus apie tokio amžiaus veteranus.

Dažnai būna, kad tokio amžiaus muzikantai scenoje – labiau simboliai, ramiai linguojantys pakraštyje, suteikiantys galimybę pasimėgauti jausmu, jog matai gyvą legendą, ir tiek.

O K.Doldingeris – kitoks. Tie, kurie Kaune plojo atsistoję, neleis sumeluoti – šis senjoras vis dar yra kupinas jėgų ir sumanymų, kaip savo pamėgtą „fusion“ žanrą stumti į priekį.

Vieną svarbiausių „Kaunas Jazz“ pripažinimo ženklų – festivalio teikiamą statulėlę – vis dėlto šįkart namo išsivežė ne jis.

Prizas įteiktas lietuviui

Festivalio rengėjai apdovanojimą įteikė Dainiui Pulauskui – garsiam Lietuvos klavišininkui ir kompozitoriui, kurio parašyta melodija skamba ir „Kaunas Jazz“ šaukiniuose.

Penktadienį Vytauto Didžiojo universiteto rūmuose surengtu koncertu jis paminėjo savo suburtos grupės dvidešimtmetį. Visą šį laiką kūrėją ir festivalį sieja draugystė – dar 1997-aisiais būtent „Kaunas Jazz“ išleido pirmąją D.Pulausko grupės kompaktinę plokštelę „Penetration“.

„Nusprendėme, kad po daugelio užsienio žvaigždžių, kurios jau turi „Kaunas Jazz“ apdovanojimą, šįkart jo labiausiai nusipelnė Dainius“, – sakė festivalio sumanytojas Jonas Jučas.

Nuo austrų dainininkės Saedi jaukaus koncerto Vytauto Didžiojo bažnyčioje iki dviejų dainininkės Jazzu koncertų (su švedų grupe „Koop Oscar Orchestra“ ir tautiečiais Petru Geniušu bei Justu Kulikausku) – Kaune savaitgalį sau įdomios muzikos galėjo rasti bet kuris džiazo gerbėjas.

Ir ne tik Kaune. Festivalio koncertai šįkart buvo surengti Alytuje, Panevėžyje, Jurbarke.

„Turime ilgalaikę viziją ir norime į džiazo veiksmą įtraukti kuo daugiau miestų. Įspūdžiai iš šių metų koncertų – labai geri. Pasiklausyti gero džiazo žmonės nusipelno ne tik poroje didmiesčių“, – sakė J.Jučas.

Koncertą atšaukė dėl ligos

Tiesa, ne viskas vyko pagal planą. Penktadienio vakarą sausakimšame Kauno klube „Combo“ koncertavo norvegų atlikėjas Bernhoftas – hipsterių numylėtinis, žmogus-orkestras, jausmingas dainas atliekantis keliais instrumentais ir efektų pedalais.

Šeštadienį jis turėjo koncertuoti Palangos klube „Vandenis“. Į šį pasirodymą buvo išpirkti visi bilietai, tačiau jį teko atšaukti.

Mat norvegas į Lietuvą atvyko peršalęs ir negaluodamas – pasirodymą Kaune atlaikė, nuvyko į Palangą, tačiau čia jo balsas pasidavė – po repeticijos ir medikų konsultacijos paaiškėjo, kad Bernhoftas dainuoti negalės.

„Tai pirmas toks atvejis per festivalio istoriją. Nuoširdžiai atsiprašome visų, kurie ketino apsilankyti koncerte Palangoje. Darysime viską, kad grąžintume šią skolą, – tikimės šį dainininką dar sykį pasikviesti vėliau“, – sakė J.Jučas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.