Avantiūra. Maestro M. Pitrėno jaukas prarytas, o bus dar geriau!

„Mano tikslas nėra tiesiog ginti klasikos bastioną, kol į salę ateis paskutinė žila galva. Noriu vilioti publiką į koncertus gyvybinga muzika“, – kalbėjo 41 metų dirigentas Modestas Pitrėnas, užbaigdamas savo pirmąjį sezoną kaip Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) meno vadovas.

Diriguoja M.Pitrėnas<br>D.Matvejevo nuotr.
Diriguoja M.Pitrėnas<br>D.Matvejevo nuotr.
Pianistas P.Jablonskis pirmą kartą skambino Lietuvoje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Pianistas P.Jablonskis pirmą kartą skambino Lietuvoje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Andrikonytė

2016-05-08 14:14, atnaujinta 2017-05-26 06:23

Šia proga šeštadienio koncertui maestro pasirinko kone dažniausiai Filharmonijoje skambančius kūrinius – Ludwigo van Beethoveno Trečiąjį fortepijono koncertą ir Antonino Dvorako simfoniją „Iš Naujojo pasaulio“. Bet salė buvo įelektrinta. Simfonijos kulminacijose net šiurpuliukai ėjo per kūną – taip įsijautę griežė muzikantai, kuriems vadovas dirigavo kūrinį atmintinai.

„Pasielgiau avantiūristiškai grįždamas prie A.Dvorako – kai kūrinys toks žinomas, lengva sulaukti fiasko. Tačiau norėjau pasitikrinti, kas manyje subrendo, o gal nuvyto, kiek su orkestru paaugome per dešimtmetį – tiek laiko praėjo nuo tada, kai paskutinįkart dirigavau šią simfoniją LNSO“, – dėstė M.Pitrėnas.

Vakaras įtikino, kad orkestras atsidūrė stipriose, muzikaliose, talentingose rakose. Pažintimi su lietuviais liko patenkinta ir L.van Beethoveną skambinusi fortepijono žvaigždė iš Švedijos Peteris Jablonski. „Man tikrai patiko dirbti su šiuo orkestru. Tarp mūsų su maestro užsimezgė puikus žmogiškas ryšys, o tai palengvino ir muzikinį dialogą“, – sakė pianistas, koncertuojantis su garsiausiais planetos orkestrais.

P.Jablinskio romantiška šedevro interpretacija suvirpino klausytojų sielas: jie nepaleido svečio be biso – virtuoziškai atliktos Claude’o Debussy pjesės.

Nepaisant nuostabaus oro ir masinių renginių mieste, Filharmonija buvo pilnutėlė. „Publika sugrįžo į koncertų sales. Šį pusmetį daugelis mūsų vakarų buvo anšlaginiai, – džiaugėsi M.Pitrėnas. – Jaučiuosi laiku atėjęs į LNSO. Jau pradedu matyti savo darbo vaisius – vidinį muzikantų degimą, kuris įkvepia gyvybę muzikai. Orkestre nėra žmogaus, kuris nenorėtų groti geriau – esu tuo įsitikinęs. Muzikantus reikia tik paskatinti: jei duosi jiems tinkamą masalą – užkibs“.

Kol kas maestro paskirtas vadovauti LNSO bandomajam trejų metų laikotarpiui. Pirmasis sezonas, anot jo, buvo „žvalgymosi ir jauko rengimo“. „Kuo toliau, tuo bus geriau. Jei dar ir turime trūkumų, tikrai pasveiksime, – neabejojo dirigentas. – Noriu, kad LNSO būtų mūsų simfoninės muzikos flagmanas“.

Orkestro sezonas oficialiai užbaigtas, bet taškas dar nepadėtas. Gegužės 23-25 dienomis kolektyvo laukia atsakingos gastrolės su dainininke Violeta Urmana tarptautiniame festivalyje Čekijoje „Prahos pavasaris“ bei Lenkijoje, vėliau – susitikimai su publika Vilniaus festivalyje.

Kitą sezoną M.Pitrėnas žada pristatyti dar įdomesnių programų negu pastarąjį. Be to, Filharmonija rengiasi perversmui projektų viešinimo ir sklaidos baruose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.