Palangos savivaldybė sulaukė netikėto smūgio dėl koncertų salės

Nuo praėjusio rudens iki šiol Palangos koncertų salei valdytojo nesėkmingai ieškanti kurorto savivaldybė sulaukė netikėto smūgio – gavęs vienos įmonės prašymą Klaipėdos apygardos teismas sustabdė jau įpusėjusį trečiąjį konkursą.

Praėjusių metų pabaigoje duris žiūrovams atvėrusi šiuolaikinė Palangos koncertų salė iki šiol neturi valdytojo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Praėjusių metų pabaigoje duris žiūrovams atvėrusi šiuolaikinė Palangos koncertų salė iki šiol neturi valdytojo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Š.Vaitkus: „Palangos koncertų salę galima pelningai valdyti net ir grąžinant savivaldybės paskolą.“
Š.Vaitkus: „Palangos koncertų salę galima pelningai valdyti net ir grąžinant savivaldybės paskolą.“
Daugiau nuotraukų (2)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

2016-06-03 15:19, atnaujinta 2017-05-23 03:43

Moderniausią koncertų salę šalyje pernai pastačiusi Palangos savivaldybė verčiama šį objektą atiduoti nemokamai.

Trečią kartą paskelbtame konkurse atsiradus su konkurso sąlygomis sutinkančiai įmonei „Palangos renginiai“, viena nuolatinių konkursų dalyvių – Vilniaus bendrovė „Universali arena“ – kreipėsi į teismą prašydama pašalinti konkurentę iš konkurso.

Vilniečių prašymu Klaipėdos apygardos teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdė konkurso procedūrą, nors iki išsamių pasiūlymų buvo likusios kelios dienos.

Veltui salės neatiduos

Iš būsimo valdytojo Palangos savivaldybė per 10 metų nori atgauti salei statyti iš banko pasiskolintas lėšas su palūkanomis – 2,57 mln. eurų.

Bet kurorto paskelbtame koncesijos konkurse dalyvaujančios dvi įmonės „Universali arena“ ir „Pajūrio infrastruktūra“ šio mokesčio mokėti nenori ir pageidauja, kad pats konkurso laimėtojas nuspręstų, kiek savivaldybei skirs už salės nuomą.

Tačiau Palangos meras Šarūnas Vaitkus nusiteikęs ryžtingai: „Privačiai bendrovei nemokamai salės neatiduosime.“

Palanga siekia sulaužyti iki šiol Lietuvoje gyvavusią tradiciją, kai už europines lėšas pastatytus objektus privačios įmonės gaudavo nemokamai.

Anot kurorto vadovo, valdytojai kuria mitą, kad rengti koncertus nuostolinga, todėl išlaikyti nemokamai gautus ir valdomus objektus turi padėti ir savivaldybės: „Mes tą mitą paneigsime ir įrodysime, jog Palangos koncertų salę galima pelningai valdyti net ir grąžinant savivaldybės paskolą.“

Rengėjai gali uždirbti

Nuo vasario laikinai koncertų salę nuomojanti savivaldybė per vasarį ir kovą čia jau surengė keturis Klaipėdos muzikinio teatro spektaklius ir jau sulaukė beveik 20 renginių organizatorių paraiškų rengti įvairaus žanro koncertus, spektaklius ir kitokius renginius vasaros mėnesiais.

Įvertinusi salės išlaikymo sąnaudas ir per metus privalomą sugrąžinti paskolos dalį – 257,6 mln. eurų – savivaldybė nustatė, kad per du vasaros mėnesius 2200 vietų koncertų salės nuomos kaina dienai siekia 8 tūkst. eurų, o kitu metų laiku – perpus pigiau.

Už šią sumą renginių organizatorius išsinuomoja pastatą su visa scenos šviesos ir garso įranga, žiūrovų sale, rūbinėmis, bilietų kontrolės, saugos tarnybos ir valymo paslaugomis, įskaitant ir komunalines išlaidas.

„Už tą pačią sumą vasarą nuomininkas gali organizuoti ir du renginius per dieną, o savo pajamas padidinti išnuomodamas kavinės patalpas“, – teigė savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Vygantas Rekašius.

Mokestis buvo sumažintas

Tačiau šie argumentai salę valdyti pageidaujančių įmonių neįtikina. Jų atstovai ir toliau tvirtina, kad savivaldybės nustatytas 21 467 eurų valdytojo mokestis per mėnesį yra nerealus.

Iki šiol skelbtuose dviejuose konkursuose dalyvavusios tos pačios dvi renginių organizavimo bendrovės pasitraukdavo nepateikusios išsamių pasiūlymų ir taip Palangos savivaldybę spaudė atsisakyti esminės sąlygos – per 10 metų sumokėti paskolos sumą.

Tuomet savivaldybė sušvelnino konkurso sąlygas ir pirmaisiais objekto valdymo metais nuomos mokestį sumažino iki 5 proc. metinės mokesčio sumos – po 1073 eurus kas mėnesį.

Antraisiais metais šis mokestis didėja iki 25 proc. – po 5366 eurus kas mėnesį.

Trečiaisiais veiklos metais reikėtų mokėti pusę nustatytos metinės mokesčio sumos – po 10 733 eurus kas mėnesį.

Palanga iš valdytojo norimą susigrąžinti paskolos sumą šitaip sumažino beveik 567 tūkst. eurų.

Sąlygos vienodos visiems

Be to, norėdama konkursu sudominti kiek galima daugiau renginius organizuojančių įmonių savivaldybė sumažino reikalavimus konkurso dalyviams.

Po šių pataisų konkurse atsirado trečia dalyvė – bendrovė „Palangos renginiai“ – ir išgąsdino likusias įmones.

Konkurentams užkliuvo tai, kad šią įmonę įsteigė Palangos miesto taryba. Dėl šios priežasties savivaldybė ir buvo apskųsta teismui – jo prašoma pašalinti „Palangos renginius“ iš konkurso.

„Universalios arenos“ atstovų teigimu, konkurse dalyvaujant savivaldybės įsteigtai bendrovei pažeidžiamas lygiateisiškumo ir konkurencijos principas.

„Tai šantažas. Mums norima pasakyti, kad jei salės neatiduosite veltui, jos valdyti negalės niekas“, – šitaip iš konkursų nuolat pasitraukiančių vilniečių žingsnį įvertino Š.Vaitkus.

Anot jo, konkurso sąlygos yra vienodos visiems dalyviams. Bet kuriam laimėtojui tektų mokėti koncesijos mokestį, o jei ši sąlyga nebūtų vykdoma, nuomos sutartis būtų iš karto nutraukiama.

Prašo padengti nuostolius

Palangos meras įsitikinęs, kad trečią kartą koncertų salės konkursus žlugdančios bendrovės siekia to paties tikslo – sulaukti rugsėjo 2 dienos, kai neatsiradus objekto valdytojui Palangai tektų grąžinti salei statyti gautą ES paramą – apie 2,9 mln. eurų.

Akivaizdu, kad dabar neapibrėžtam laikui užsitęsus konkursui salės valdytojo iki pat rudens neatsiras.

Konkurso procedūras sustabdžiusiam teismui Palangos savivaldybė įteikė prašymą, kad iš bendrovės „Universali arena“ būtų pareikalautas 2,9 mln. eurų užstatas galimiems nuostoliams atlyginti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.