Pažaislio bažnyčios varpas paskelbė muzikinės vasaros pradžią

Kauno Pažaislio vienuolyno kieme

A.Barzdžiaus nuotr.
A.Barzdžiaus nuotr.
Pažaislio festivalio sumanytojas ir koordinatorius J.Krėpšta.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pažaislio festivalio sumanytojas ir koordinatorius J.Krėpšta.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 5, 2016, 12:04 PM, atnaujinta May 22, 2017, 11:01 PM

– Ką reiškia festivaliui sakralinė erdvė ant Taikos kalno, jau neminint to, kad muzikos renginių vasaros ciklas, į kurį veržiasi minios, klausytojų sąmonėje įsitvirtino Pažaislio vardu?

– Festivalis mums dovanojo gražų vardą, mes jį labai branginame. O sakrali erdvė, kurioje vyksta mūsų festivalio pradžios bei pabaigos, taip pat ir kiti koncertai, tiek atlikėjams, tiek klausytojams – labai įkvepianti. Vargu ar tik vieta tai nulemtų, jei ne nuoširdžios, geranoriškos seserys vienuolės. Jos laukia mūsų koncertų, mielai priima ir didžiausias muzikos mėgėjų minias, tad festivaliui Pažaislyje ypač gera.

Ar šviečia saulė, ar lietus lyja – koncertai čia visada vyksta, nes turime didžiulį ištikimų gerbėjų būrį. Stengiamės nenuvilti toje dvasingoje aplinkoje nei šeimininkių, nei muzikos klausytojų.

– Vien birželį festivalis žada keturiolika koncertų, panašiai – ir liepos bei rugpjūčio mėnesiais. Kurį tų koncertų pavadintumėte išskirtiniu?

– Be jokių abejonių, Amerikos jaunimo orkestro koncertą, kuris vyks liepos viduryje Kauno valstybinėje filharmonijoje ir tik vieną vienintelį kartą Lietuvoje! Šį koncertą galima vadinti ypatingu XXI Pažaislio muzikos festivalio akcentu.

Pasaulinio lygio orkestre groja jauni muzikos virtuozai, ne vyresni kaip 30 metų. Orkestras nuolat rengia koncertus su garsiausiais pasaulio atlikėjais – Jo-Jo Ma , Placido Domingo, Joshua Bellu, Valerijumi Gergijevu ir kitais, o tai įkvepia ir pakeičia daugelio jaunų muzikų gyvenimus.

Amerikos jaunimo orkestras (YOA) kviečiamas koncertuoti garsiausiose pasaulio salėse, šio muzikinio kolektyvo (vadovas Carlosas Miguelis Prieto) devizas – „muzika, keičianti pasaulį“. Pažaislio festivalyje orkestras koncertuos su pianiste Irina Zacharenkova iš Estijos.

– Pažaislio festivalį su kitais organizatoriais rengiate jau trečią dešimtmetį. Kaip pavyksta atsilaikyti prieš konkurentus, kurių vis gausėja?

– Manau, vietos Lietuvoje visiems festivaliams pakanka. Taip, tokio tarptautinio renginio organizavimas nelengvėja. Klausytojai dabar reiklūs, daug žino, viskuo domisi, yra gerai susipažinę su pasaulinėmis muzikos naujovėmis iš įrašų, interneto, iš kelionių svetur, tad bet ko nepaduosi. Muzikantai irgi mąsto „euriškai“. Tai reiškia, kad honorarai išaugę, o parama festivaliui, deja, ne.

Bet dėl to mūsų renginys šiemet nė kiek neprastesnis, o dar geresnis nei buvę festivaliai. Koncertai vyks daugelyje Lietuvos dvarų, bažnyčiose, kultūros centruose. Pasikviesti garsių svečių iš Nyderlandų, Šveicarijos, Argentinos, Latvijos, Portugalijos bei daugelio kitų šalių mums padeda kai kurios ambasados, renginius paremia vietos savivaldybės. Todėl galime nemažai koncertų savo gerbėjams pasiūlyti nemokamai.

– Ar spektaklį istorine tema Valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos proga prie Kauno pilies festivalis šiemet žiūrovams parodys?

– Būtinai. Tai jau seniai tapo originalia Pažaislio festivalio tradicija. Galime sakyti, kad šis festivalis pirmasis pasveikins kauniečius su Valstybės diena. Ir tai įvyks liepos 1 dienos vakarą.

Prie Kauno pilies bus suvaidintas, bendradarbiaujant su Lietuvos nacionaliniu dramos teatru, Vinco Krėvės „Šarūnas“. Jo režisierius – Vytautas Rumšas, scenografė – Virginija Idzelytė-Dautartienė, šviesų dailininkas – Karolis Juknys, muziką pritaikė Antanas Kučinskas, garso režisierius – Rimvydas Gaigalas, režisieriaus padėjėja – Regina Garuolytė.

Vaidmenis kurs Evaldas Jaras, Kipras Chlebinskas, Rimantė Valiukaitė, Remigijus Vilkaitis, Toma Vaškevičiūtė bei kiti garsūs Lietuvos dramos aktoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.