Festivalinis „Don Karlas“ – Liudo Truikio kostiumų apsuptyje

Seno ir naujo akistata. Taip galima būtų pavadinti paskutinį Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro šio sezono spektaklį – Giuseppe’s Verdi operą „Don Karlas“. Birželio 18 d. rodomas spektaklis bus ir vienas iš Vilniaus festivalio renginių, tad šia ypatinga proga vieną vienintelį vakarą teatro fojė bus eksponuojami legendinio scenografo Liudo Truikio kostiumai, sukurti ankstesniam šios operos pastatymui.

Scena iš L.Truikio kurto „Don Karlo“.<br>M.Raškovskio nuotr.
Scena iš L.Truikio kurto „Don Karlo“.<br>M.Raškovskio nuotr.
Scena iš naujojo „Don Karlo“. Pilypas II – A.Abdrazakovas, Elizabetė – V.Miškūnaitė, Eboli – E.Šidlauskaitė.<br>M.Aleksos nuotr.
Scena iš naujojo „Don Karlo“. Pilypas II – A.Abdrazakovas, Elizabetė – V.Miškūnaitė, Eboli – E.Šidlauskaitė.<br>M.Aleksos nuotr.
Scena iš naujojo „Don Karlo“.<br>M.Aleksos nuotr.
Scena iš naujojo „Don Karlo“.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 15, 2016, 9:44 PM, atnaujinta May 21, 2017, 3:41 PM

LNOBT raudonojoje fojė į spektaklį atėjusią publiką pasitiks šeši personažai – nebylūs manekenai su Pilypo II, karalienės Elizabetės, markizo Pozos ir kitų personažų kostiumais. Juos išskirtine proga paskolino Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus. Sukurti 1981-ųjų pastatymui ir naudoti daugiau kaip 20 metų jie įsigėrę anuometinių solistų dvasios, minčių.

Spektaklio žiūrovai per petrauką galės apžiūrėti Pilypo II kostiumą, kurį vilkėjo karaliaus vaidmenį kūrę Vincentas Kuprys, vėliau – Liudas Norvaišas.

Bus eksponuojami net du ištaigingi karalienės Elizabetės kostiumai, scenoje dėvėti puikaus soprano Sofijos Jonaitytės. Karalienės kostiumas – tai ne tik suknelė, bet ir apsiaustas, apatinis sijonas, papuošalai.

Parodoje išvysime ir Vytauto Juozapaičio vilkėtą Rodrigo – markizo Pozos – kostiumą. Jį sudaro švarkas, kelnės, apsiaustas, kepurė, kaklo papuošalas, pirštinės.

Liudo Truikio kostiumų parodą papuoš du chorisčių kostiumai, sudaryti iš suknelės, apykaklės ir diržo. Juos dėvėjo ano pastatymo rūmų damas įkūnijusios choro artistės Angelija Krogertienė, Vytautė Jonaitienė, Milda Narsevičiūtė ir Raimonda Ralienė.

Be abejo, istoriniai kostiumai teatro fojė ir šiuolaikiniai – scenoje kontrastuoja savo stilistika, o matant šešias inkvizicijos aukas įkūnijančius pusnuogius artistus naujajame pastatyme, tokia seno ir naujo akistata gal net ir rizikinga. Tačiau „Don Karlas“ – tai opera, kuri leidžia tikėtis provokacijos.

Birželio 18-osios spektaklyje dainuos premjerinė atlikėjų sudėtis, papildyta bulgarų tenoru Kamenu Chanevu (Don Karlas) ir pirmą kartą Vienuolio ir Didžiojo Inkvizitoriaus partiją atliksiančiu Liudu Norvaišu. Pagrindines partijas dainuos Askaras Abdrazakovas (Pilypas II, Rusija), Viktorija Miškūnaitė (Elizabetė), Eglė Šidlauskaitė (Eboli), Eugenijus Chrebtovas (Rodrigas).

Spektaklį diriguos Pierre’as Vallet (Prancūzija). Pradžia 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.