Teatro režisierius J.Jurašas švenčia 80-metį

Žinomas teatro režisierius Jonas

Teatro režisierius J.Jurašas švenčia 80-metį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Teatro režisierius J.Jurašas švenčia 80-metį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Teatro režisierius J.Jurašas švenčia 80-metį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Teatro režisierius J.Jurašas švenčia 80-metį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-06-19 10:38, atnaujinta 2017-05-21 08:26

„Jūsų gyvenimas susietas su teatru, kuriame slypi kasdienis nuolatinis darbas, kūrybiniai pasiekimai, nenusakomi įvykiai, susitikimai ir atradimai. Kūrybingai ir nuoširdžiai dirbdamas sukūrėte savotišką teatro laboratoriją, kurioje skleidėsi aktorių talentai, buvo dosniai dalijama patirtis, ryškėjo aktorių individualybės“, – pažymi premjeras A. Butkevičius.

Vyriausybės vadovas padėkojo režisieriui už ištikimybę teatrui ir dovanotą džiaugsmą žiūrovams.

J.Jurašą su sukaktimi pasveikino ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Esate žinomas ir pripažintas Lietuvos teatro kūrėjas, savo gyvenimu ir kūryba liudijantis žmogiško orumo ir laisvo pasirinkimo principus. Jūsų gyvenimo kelias simbolizuoja žmogaus kovą su jam primesta sistema. Jūs ją nugalėjote, o Jūsų pergalė daugeliui tapo įkvėpimo šaltiniu ir moraliniu autoritetu“, – rašome šalies vadovės sveikinime.

D.Gybauskaitė J. Jurašui padėkojo už įsimintinus ir visai tautai svarbius kūrybinius darbus bei už bekompromisį režisieriaus tvirtos moralės ir drąsos pavyzdį.

J.Jurašas sukūrė spektaklių Lietuvos rusų dramos, Šiaulių dramos, Lietuvos dramos teatruose. 1967–1972 metais buvo Kauno dramos teatro vyriausiuoju režisieriumi, vėliau pašalintas iš pareigų dėl politinių motyvų.

Daugelis spektaklių, J.Jurašo pastatytų Lietuvoje, buvo uždrausti arba rodyti cenzūros pakeisti. 1974 metais menininkas emigravo – gyveno Austrijoje, Vokietijoje, vėliau JAV. Pastatė spektaklių JAV, Japonijos, Belgijos, Vokietijos, Kanados teatruose. 1990–1992 metais režisavo Kauno dramos teatre, JAV ir Kanados aukštųjų mokyklų kviestinis profesorius.

2009 metais režisierius gavo Nacionalinę kultūros ir meno premiją už modernios teatro kalbos kūrimą, legendos sugrąžinimą į šiandieninę Lietuvą.

Žymiausi darbai – „Barbora“ pagal J. Grušo dramą „Barbora Radvilaitė“, Aušros Marijos Sluckaitės „Balta drobulė“ ir „Antigonė Sibire“, Kazio Sajos „Mamutų medžioklė“ ir kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.