Kristupo vasaros festivalis sekmadienį prasidės tarp gėlių

Šiandien Vilniaus universiteto Botanikos sode koncertu „Simfoninis rokas“ prasidės vienas didžiausių sostinės kultūros renginių – Kristupo vasaros festivalis. Per du mėnesius jo programoje – 40 koncertų.

Frakuotais scenos chuliganais vadinami tarptautinės grupės „Dagamba“ artistai nepripažįsta ribų muzikoje.<br>Organizatorių nuotr.
Frakuotais scenos chuliganais vadinami tarptautinės grupės „Dagamba“ artistai nepripažįsta ribų muzikoje.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2016, 11:09 AM, atnaujinta May 20, 2017, 12:47 AM

„Šis vakaras visiems laikams pakeis jūsų nuomonę apie klasikinę muziką“, – žadėjo prieš šventės pradžios koncertą jo organizatoriai.

Mat Botanikos sodo scenoje susitiks eksperimentus mėgstantis Šv.Kristoforo kamerinis orkestras su maestro Donatu Katkumi priešakyje ir frakuotais chuliganais vadinamas grupės „Dagamba“ ketvertukas.

Suderins nesuderinama

„Dagamba“ – tai latvis, ukrainietis, lietuvis ir iranietis, jungiantys savo muzikoje Rytų ir Vakarų kultūras.

Jie sugeba apvilkti egzotišku rūbu Ludwigo van Beethoveno, Sergejaus Prokofjevo ir kitų klasikų šedevrus, suteikti neįprastą skambesį „Led Zeppelin“ ir „U2“ hitams.

Tuo klausytojai įsitikins ir rytdienos koncerte. „Išgirsite, kaip organiškai dera, atrodytų, nesuderinami dalykai: rokas ir klasika, tradicijos ir temperamentas, ironija ir rimti dalykai“, – žadėjo kvarteto nariai.

Nuo šiol kas antrą sekmadienį Vilniaus universiteto Botanikos sodą užlies Kristupo festivalio svečių muzika – kaitrūs Lotynų Amerikos ritmai, svingas, fado ilgesys, lyrika ir temperamentingos melodijos.

Džiugins ir kūdikius

Šiame festivalyje kasmet gausu originalių projektų, tolimų šalių spalvų ir netikėtų muzikinių jungčių.

Flamenko šokis, tango legenda, net 20 metų grojusi su pačiu Astoru Piazzolla, pasaulinė premjera iš Prancūzijos, Leonardo da Vinci laikus menančio instrumento muzika – tai tik keli šiemetės vasaros šventės akcentai.

Bus tęsiama ir praėjusių metų naujovė – koncertai kūdikiams ir vaikams.

Šią vasarą mažieji su tėveliais sulauks dar daugiau jiems skirtų pasirodymų.

„Pamatę, kaip džiaugsmingai buvo sutikta ši mūsų iniciatyva, kaip muzika praturtina šeimos rutiną ir bendravimą, nutarėme įtvirtinti festivalyje naują tradiciją“, – aiškino Kristupo vasaros šventės direktorė Jurgita Murauskienė.

Šiemet pasirodymuose laukiami 2–10 metų klausytojai. Muzikines programas jiems rengs Šv.Kristoforo kamerinis orkestras ir ankstyvojo meninio ugdymo mokyklos „Strazdanėlės“ komanda. Koncertai bus nemokami.

Lavinti vaikų vaizduotę padės ir nauja jauki šių renginių erdvė: pasirodymai vyks knygyne.

Sukvies vargonų elitą

Festivalis tęs ir savo senąsias tradicijas. Publiką džiugins pamėgti muzikos ciklai – „Sakralinės muzikos valandos“, „Naktiniai fortepijono rečitaliai“, „Kristupo piknikai“.

„Sakralinės muzikos valandos“, kaip visada, pristatys įspūdingą būrį puikių Europos vargonininkų.

Tarp jų muzikuos ciklo įkvėpėjas ir buvęs ilgametis vadovas profesorius Leopoldas Digrys, dabartinė meno vadovė Renata Marcinkutė-Lesieur. Pirmą kartą Vilniuje viešės garsus italų vargonininkas Luca Ratti.

Ciklą papuoš žymiausiose pasaulio salėse vargonuojantis meistras iš Izraelio Alexanderis Gorinas, vienas iškiliausių Latvijos menininkų Aivaras Kalejas, vargonų meno korifėjus iš Austrijos Bernardas Gfrereris.

„Sakralinėse muzikos valandose“ debiutuos tarptautinio M.K.Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurso žiuri simpatijas pelniusi dvidešimtmetė vargonininkė Mona Roždestvenskytė.

Visi ciklo koncertai – nemokami.

Pianistai gros naktį

„Naktiniai fortepijono rečitaliai“ pristatys išskirtinius Lietuvos talentus, įrodžiusius savo meistrystę sunkiausiuose pasaulio konkursuose.

Klausytojus džiugins net trys Mstislavo Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondo globotiniai. Pianistas Daumantas Kirilauskas mes iššūkį ir sau, ir publikai, pristatydamas retai koncertų salėse skambančius, itin sudėtingus opusus.

Intrigų festivalyje netrūks iki pat rugpjūčio pabaigos.

Šis didžiulis muzikinis vėrinys kasmet sukuriamas taip, kad kiekvienam mėgstančiam muziką suteiktų malonių išgyvenimų.

Kristupo vasaros festivalio pradžios koncertas „Simfoninis rokas“ Vilniaus universiteto Botanikos sode – liepos 3 d. 19 val.

Klasiką persmelks Rytų ritmai

Ansamblį „Dagamba“ 2011 m. Latvijoje įkūrė vaikystės draugai – violončelininkai V.Pūcė ir A.Trocjukas. Vėliau prie jų prisidėjo iranietis perkusininkas H.Rahbaralamas ir lietuvių pianistas D.Tenys.

„Dagamba“ jau ne kartą pasirodė garsiajame Glastonberio festivalyje, kuris laikomas šių dienų Vudstoku. Kurdami dinamiškus, egzotiškus muzikinius spektaklius šie atlikėjai kiekvieną kartą tarsi pasakoja savo koncerte skirtingą istoriją.

Programoje „Simfoninis rokas“ skambės L.van Beethoveno, S.Prokofjevo, grupių „U2“, „Led Zeppelin“ kūriniai ir kitos melodijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.