Lietuvių tenorai pradeda garsius vasaros operos festivalius

Liepą prasidedančių įspūdingų vasaros švenčių Santa Fe (JAV) ir Savonlinoje (Suomija) programas puošia Lietuvos artistų vardai. Po įtempto sezono čia debiutuoja dainininkai Edgaras Montvidas ir Vaidas Vyšniauskas (pseud. Kristianas Benediktas).

E.Montvidas prieš debiutą Santa Fe operos festivalyje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
E.Montvidas prieš debiutą Santa Fe operos festivalyje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Santa Fe amfiteatras įvertintas ne vienu prestižiniu architektūros prizu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Santa Fe amfiteatras įvertintas ne vienu prestižiniu architektūros prizu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
V.Vyšniausko herojus įžengs į didingą Šv.Olafo pilį.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
V.Vyšniausko herojus įžengs į didingą Šv.Olafo pilį.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Andrikonytė

2016-07-04 18:53, atnaujinta 2017-05-19 22:04

Pirmasis praėjusį savaitgalį jau išbandė efektingo Santa Fe amfiteatro akustiką, o antrasis liepos 8-ąją įžengs į legendinio Savonlinos festivalio sceną viduramžių pilyje.

Mėnesis tarp Naujosios Meksikos kalnų

E.Montvidas Santa Fe festivalyje grįžo prie savo seno Don Otavijaus vaidmens „Don Žuane“. W.A.Mozartas – jo stichija, tad mėnesio visiškai užteko ir gerai pasiruošti spektakliams, ir susidraugauti su trupe, susipažinti su vietos gyvenimu bei įžymybėmis.

Solistas netgi laimėjo savo pirmąjį sporto medalį, išbandęs jėgas simbolinėje Santa Fe operos vasaros olimpiadoje.

Deja, būta ir liūdnos patirties: Edgarui teko prisijungti prie vietos bendruomenės pagerbiant žudynių Orlano naktiniame klube aukas.

Tačiau ryškiausi – muzikiniai įspūdžiai. Daug fantastiškų scenų savo karjeroje matė E.Montvidas, bet Santa Fe vasaros teatras, pelnęs ne vieną prestižinį architektūros apdovanojimą, – nepamirštamas.

Naujosios Meksikos kalnų supama dengta lauko arena, sakytum, susilieja su egzotišku peizažu. Operos publika čia gali išvysti ne tik teatro, bet ir gamtos spektaklių.

Operos stebuklas JAV užkampyje

Net sunku patikėti, kad pirmieji Santa Fe melomanai stebėdavo operas nuo sulankstomų kėdučių fermoje – auditorija nesiekdavo nė 500 žmonių, kai dabartiniai žiūrovai gali patogiai sekti libretą dviem kalbomis priešais kiekvieno akis įtaisytuose ekranėliuose, o vieną spektaklį pamato apie 2,3 tūkst. žmonių.

Prieš 60 metų sumanęs kurti operos teatrą Naujosios Meksikos valstijos užkampyje tuometinis Niujorko Juilliardo mokyklos studentas Johnas Crosby pasiskolino iš savo tėvo šiam reikalui 200 tūkst. dolerių. Dabar Santa Fe opera kasmet valstijai uždirba 200 milijonų dolerių! Daugiau kaip pusė iš 85 tūkst. kasmetinių teatro lankytojų yra ne vietiniai – jų atvyksta iš maždaug 30 užsienio šalių.

Ypač daug atvykėlių vasarą, mat Santa Fe operos festivalis pelnytai vadinamas JAV pietvakarių Zalcburgu. Naujovės jį pasiekia anksčiau nei Niujorko „Metropolitan Opera“.

Tarkime, šiuolaikinė brito Thomaso Adeso opera „The Tempest“ („Audra“) čia buvo pastatyta net šešiais metais anksčiau negu Niujorke, o šiemet „Metropolitan Opera“ sceną pasieksiančios Kaijos Saariaho operos „L‘amour de loin“ premjera Santa Fe įvyko dar 2002-aisiais.

Iš viso Santa Fe jau parodytos 45 Amerikos premjeros ir 14 – pasaulinių. O kitam sezonui festivalis yra užsakęs naują operą apie Steve‘ą Jobsą.

Santa Fe karjeras pradėjo „Metropolitan Opera“ primadonos Susan Graham, Patricia Racette, Joyce DiDonato ir daugybė kitų žvaigždžių. E.Montvidas taip pat pateko į puikią kolegų kompaniją.

Dainuos viduramžių pilyje

Natūralios – viduramžių pilies – dekoracijos sups ir V.Vyšniauską „Otele“ Savonlinoje. Kadaise į Šv.Olafo pilį, tapusią operos rezidencija, melomanai plaukdavo laiveliu. Mat Savonlinos festivalio istorija siekia dar 1912-uosius – civilizacija Šv.Olafo pilį pasiekė kur kas vėliau.

Prireikė laiko ir suomių nacionalinei operos šventei tapti vienu patraukliausių tarptautinių vasaros festivalių.

Iš pradžių Savonlinoje dainuodavo tik suomiai suomiškas operas, tik vėliau repertuaras ėmė plėstis, pradėjo atvykti užsienio svečių. Šiemet festivalyje viešės dvi geros italų trupės su savo spektakliais – „Teatro Regio Torino“ bei Ravenos festivalio, be to, koncertuos Riccardo Muti su savo vadovaujamu Luigi Cherubini orkestru.

Festivalį liepos 8-ąją pradės „Otelas“, kurio herojų įkūnys V.Vyšniauskas. Bene garsiausias šio vaidmens atlikėjas latvis Aleksandras Antonenka žengs į Savonlinos sceną po trijų lietuvio spektaklių. Operą diriguos viena ryškiausių šių dienų moterų dirigenčių kinė Xian Zhang.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.