Nauja „Mindaugo“ sceninė versija – šiuolaikine meno kalba

Liepos 6-osios proga Vilniaus dailės akademijos Gotikinėje salėje atgis Justino Marcinkevičiaus drama „Mindaugas“, bet šįkart – labai neįprastai.

Nauja kūrėjų karta užimojo savaip įprasminti Just.Marcinkevičiaus „Mindaugą“.<br>R.Neverbicko nuotr.
Nauja kūrėjų karta užimojo savaip įprasminti Just.Marcinkevičiaus „Mindaugą“.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-04 23:58, atnaujinta 2017-05-19 21:40

„Naujas spektaklis „Mindaugo tiltas“ sujungs skirtingas meno formas ir pakvies žiūrovus per istoriją ir meną priartėti prie savęs pačių, permąstyti savo santykį su dabartimi“, – teigia premjeros kūrėjai.

XIII a. Lietuvos valstybės formavimosi procesą ir Mindaugo asmenybės dramą menininkai atkurs šiuolaikine teatro meno, tapybos, elektroninės muzikos kalba. Jie teigia radę naują meno formą – elektroninį teatrą.

„Ką aukoja ir ką gauna žmogus prisiimdamas kūrėjo, karaliaus vaidmenį? Kiek kainuoja galia ir tarptautinė šlovė? Ar idealai gali kainuoti žmogiškumą?

Mindaugo krikštas ir karūnavimas suteikė Lietuvai tarptautinę tapatybę – ji buvo pripažinta visos Europos. Jis nutiesė tiltą tarp baltų genčių ir tuometinio pasaulio.

Lietuvos vienijimas paradoksaliai reiškė ir skilimą – į šalį ėmė veržtis svetima kultūra, o Mindaugas, valstybę lipdęs diktatoriškomis priemonėmis – sąmokslais, melu, susidorojimu su oponentais, papirkimu, patyrė žlugdančių vidinių prieštaravimų.

Sovietmečiu Just.Marcinkevičiaus pjesė darė stiprų poveikį, kurstė tylią rezistenciją ir vienybę. Dabar, pasitelkę šiuolaikišką, netikėtą meninį rūbą, vėl susitiksime su žiūrovais.

Man įdomiausia, ką idealai reiškia šiandien, kokiais vadovaujamės mes, kasdien kurdami save, savo aplinką, savo Lietuvą“, – kalbėjo spektaklio režisierė Irma Bogdanovičiūtė.

Premjeros kompozitorius – Vytautas Paukštelis. Jis kuria muziką šiuolaikinėmis priemonėmis, bet remiasi į senąjį muzikinį paveldą.

Spektaklio vizualiąja dalimi taps dailininkės Paulinos Špokaitės tapytos instaliacijos, kuriose menininkė nagrinėja kaitos motyvą valstybėje ir žmogaus viduje.

Renginį globoja Lietuvos kultūros taryba ir M.K.Čiurlionio fondas.

Spektaklis „Mindaugo tiltas“ pagal Just.Marcinkevičiaus dramą Vilniaus dailės akademijos Gotikinėje salėje vyks liepos 6 d. 18 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.