Genialus moksleivis jau lygiuojasi į fortepijono meistrus

Rugpjūčio 6 d. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje rečitalį rengiančiam pianistui Ignui Maknickui nebereikia kabinti nei jauno, nei perspektyvaus etiketės. Kalifornijoje ( JAV) gimęs septyniolikmetis M. Rostropovičiaus fondo stipendininkas jau susikrovė tokį prestižinių laimėjimų, garbingų apdovanojimų bei išskirtinių pasirodymų bagažą, kad muzikos kritikai jį dažnai pavadina „daug žadančia lietuvių fortepijono meno asmenybe“.

I.Maknicko fortepijonas šį vakarą spindės visomis spalvomis.<br>Organizatorių nuotr.
I.Maknicko fortepijonas šį vakarą spindės visomis spalvomis.<br>Organizatorių nuotr.
I.Maknickas groja ir solo, ir su orkestrais.<br>Organizatorių nuotr.
I.Maknickas groja ir solo, ir su orkestrais.<br>Organizatorių nuotr.
Vilniaus meras R.Šimašius (kairėje) šiemet įteikė I.Maknickui Mažojo šv. Kristoforo apdovanojimą<br>Organizatorių nuotr.
Vilniaus meras R.Šimašius (kairėje) šiemet įteikė I.Maknickui Mažojo šv. Kristoforo apdovanojimą<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 6, 2016, 10:13 AM, atnaujinta May 16, 2017, 5:43 PM

Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą kitąmet baigsiantis atlikėjas šią vasarą dalyvavo 35-ajame tarptautiniame „Piano Texas“ festivalyje, vykusiame Fortvorto mieste (JAV, Teksaso valstija). Tai pirmasis lietuvių atlikėjas, pakviestas dalyvauti šioje prestižinėje fortepijono meistriškumo akademijoje, kurios metu vyko tokių pasaulinio garso profesorių ir atlikėjų kaip Barry Douglaso, Joaquin Achucarro, Tamaso Ungaro, Vadimo Cholodenkos, Christopher io Eltoo n pamokos, rečitaliai, susitikimai.

Dalyvauti „Piano Texas“ festivalyje-akademijoje kasmet pakviečiami vos 24 jaunieji atlikėjai iš viso pasaulio. Šiais metais joje tobulinosi pianistai iš Kinijos, JAV, Pietų Korėjos, Vokietijos, Australijos, Rusijos, Izraelio, Italijos, Lenkijos ir kitų šalių. Festivalis vyksta toje pačioje vietoje kaip ir garsusis Van Kliburno konkursas – Teksaso universiteto Edo Landretho ir „PepsiCo“ salėse. Visi jo metu vykstantys renginiai tiesiogiai transliuojami internetu.

„Šiemet aš buvau vienas jauniausių dalyvių festivalyje. Taip pat tapau pirmuoju, čia atstovavusiu Lietuvai. „Piano Texas“ festivalis pulsuoja labai įtemptu ritmu. Nuo 9 valandų ryto beveik kiekvieną dieną vyko meistriškumo pamokos, vėliau – pietūs ir laikas savarankiškam darbui. Vakarais vykdavo solo ir kamerinės muzikos koncertai, kuriuose grojo žinomi ir daug pasiekę šių dienų atlikėjai.

Didelį įspūdį man paliko Dr. Tamaso Ungaro pamokos – šis profesorius yra gavęs geriausio pasaulyje pedagogo įvertinimą ir 1981 metais įkūrė šį prestižinį festivalį. Man teko garbė uždaryti festivalį, kurio metu įgijau neįkainojamos patirties: dirbau su aukščiausio lygio profesoriais, bendravau su jaunaisiais atlikėjais, kurių dauguma jau yra baigę garsiąsias Juilliardo, Karališkąją Londono konservatorijas. Esu be galo dėkingas M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondui ir Vilniaus Šv. Kristoforo „Rotary“ klubui, kurie suteikė finansinę paramą dalyvauti tokio lygio renginyje,“ – pasakojo I. Maknickas.

Ignas su džiaugsmu prisimena pasirodymus ne tik JAV, bet ir Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, Prancūzijoje, Austrijoje, Italijoje, Rusijoje, Danijoje, Lenkijoje, Olandijoje, Kroatijoje, tarp jų – tokiose koncertų salėse kaip Luvro rūmai Paryžiuje bei Ermitažo rūmai Sankt Peterburge.

2016 m. Vilniaus meras Remigijus Šimašius įteikė atlikėjui Mažojo šv. Kristoforo apdovanojimą „už muzikos pasiekimus ir Vilniaus miesto garsinimą“ kaip vienam iš labiausiai nusipelniusių jaunųjų vilniečių.

Už muzikinius laimėjimus 2012 ir 2015 metais I. Maknickas apdovanotas Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės padėkos raštais. Tačiau Ignas savo nuopelnų nesureikšmina, sakydamas, jog jo kelyje – dar ne vienas ambicingas iššūkis.

Kalbėdamas apie artėjantį savo rečitalį Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje atlikėjas pažadėjo, jog fortepijonas jame suspindės visomis savo spalvomis – nuo barokinių grožybių iki ekspresyvių šių dienų skambesių.

Pianisto Igno Maknicko rečitalis sostinės Šv.Kotrynos bažnyčioje – rugpjūčio 6 d. 21 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.