Portugališkas bliuzas plazdės lyg lengvas vasaros vėjelis

Rugpjūtis Kristupo vasaros festivalyje prasideda muzikinėmis kelionėmis po spalvingąją Portugaliją ir šios šalies bliuzu vadinamo fado melodijomis.

T.Piresas – vienas iš nedaugelio vyrų, užkariavusių jausmingąjį fado pasaulį.<br>Organizatorių nuotr.
T.Piresas – vienas iš nedaugelio vyrų, užkariavusių jausmingąjį fado pasaulį.<br>Organizatorių nuotr.
Viviane pasakoja visiems suprantamas ir artimas muzikines istorijas.
Viviane pasakoja visiems suprantamas ir artimas muzikines istorijas.
Daugiau nuotraukų (2)

Austė Radžiūnaitė

Aug 6, 2016, 8:14 AM, atnaujinta May 16, 2017, 6:08 PM

Sakoma, kad portugalų fado muzikos neįmanoma apibūdinti, kaip ir amerikietiško bliuzo, argentiniečių tango ar graikų rebitikos. Ją reikia pajusti.

Šių paprastų, jausmingų tradicinių dainų nemoko konservatorijose. Tai gyva, nuolat kintanti žmogaus sielos muzika.

Pagrindinės fado temos – nelaiminga meilė, mirtis, neįgyvendintos svajonės, o šios muzikos bei jos tekstų spalva – ilgesys (portugališkai „saudade“).

Kiekvienas atlikėjas suranda savo fado niuansų.

Balsas – lyg vėjelis

Rugpjūčio 7 d. Vilniaus universiteto Botanikos sode koncertuos vienas iš nedaugelio vyrų, užkariavusių jausmingąjį fado pasaulį, – Telmo Piresas.

Pasak kritikų, jis „apdovanotas balsu, kuris apglėbia jūsų pečius lyg šiltas, lengvas vasaros vėjelis, dvelkiantis nuo jūros“. T.Pireso kuriamo fado struktūra ir harmonija yra sudėtingesnės nei įprasto klasikinio, tačiau švelni jo melancholija ne mažiau kerinti.

„Fado“ išvertus iš portugalų kalbos reiškia likimą. Šis žodis kilęs iš lotyniško „fatum“. Dėl fado kilmės diskutuojama iki šiol. Jis siejamas ir su afrikietišku šokiu, kuris XIX a. prigijo Lisabonos vargšų kvartaluose, ir su ilgesingomis portugalų žvejų bei jūreivių dainomis.

Ši muzika skambėjo vargingų Lisabonos kvartalų viešnamiuose ir tavernose, tad sugėrė geliančias kelių kartų emocijas ir sunkių išgyvenimų nugludintą gyvenimo išmintį.

Suprantamas be žodžių

T.Piresas nepataikauja šių dienų madai įpinti į fado populiariosios muzikos elementų, pasitelkti modernias instrumentuotes, nors kuria dainas pagal savo ir kitų modernių Lisabonos poetų eiles.

Menininkas pasikliauja vien savo paties balso niuansais, gestais ir mimika, atverdamas tikrąjį fado žavesį ir įtaigą. Jo dainos tampa suprantamos ir nežinantiems tekstų.

Gimęs Portugalijoje, tačiau didžiąją gyvenimo dalį praleidęs Vokietijoje T.Piresas save atrado 2011-aisiais grįžęs į Lisaboną. Jau po kelerių metų jis koncertavo prestižiškiausioje Lisabonos koncertų salėje „Museu do Fado“, o šiandien jo kūryba ir vokalu publika mėgaujasi visame pasaulyje.

Šių metų pavasarį dainininkas išleido antrąjį savo albumą „Ser Fado“, kuris perteikia jo fado sampratą. Albumo kūrinių išgirs ir rytdienos koncerto „Telmo Pires: fado bučinys“ klausytojai.

Liesis mažos išpažintys

Rugpjūčio 11 d. Vaidilos teatre dainuos kita Kristupo vasaros festivalio viešnia iš Portugalijos – vokalistė Viviane. Jos muzika taip pat alsuoja fado ilgesiu, bet joje pasigirsta ir Lotynų Amerikos ritmų, juntama prancūziškų šansonų elegancija.

Nieko nuostabaus: Viviane gimė ir užaugo Prancūzijoje, į Portugaliją persikėlė būdama trylikos.

1990 metais atlikėja pradėjo muzikinę karjerą, drauge su gitaristu To Viegasu subūrusi grupę „Entre aspas“.

2005-aisiais grupei iširus, Viviane pradėjo solinę karjerą ir pristatė debiutinį savo albumą „Amores imperfeitos“.

Šiandien dainininkės diskografijoje – jau penki soliniai albumai, o jos koncertų maršrutai vis įvairėja. Viviane pasakoja visiems suprantamas ir artimas muzikines istorijas, todėl jos gerbėjų gretos auga.

Į Vilnių solistę atlydės portugališkos ir akustinės gitarų bei klavišinių instrumentų virtuozai, tarp jų – ilgametis scenos partneris T.Viegasas.

Portugališko fado atlikėjas T.Piresas koncertuos Vilniaus universiteto Botanikos sode rugpjūčio 7 d. 19 val., portugalų dainininkė Viviane Vaidilos teatre – rugpjūčio 11 d. 19 val. Bilietų kaina – 3,50–20 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.