Spektaklio raida: nuo tirpstančių ledynų iki vienišiaus kracho

Vakar Lietuvos nacionaliniame dramos teatre pristatytas jaunos tarptautinės komandos spektaklis „Jokios užuojautos verkiančiam žmogui“ („No Symphaty for Crying Man“). Tai bendras Lietuvos, Norvegijos ir JAV menininkų kūrinys, LNDT plėtojamos Jaunųjų kūrėjų skatinimo programos dalis. Šiandien 19 val. menininkai antrą ir paskutinį kartą pakvies publiką į savo premjerą.

Norvegų aktorius P.M.Barlaugas.<br>Organizatorių nuotr.
Norvegų aktorius P.M.Barlaugas.<br>Organizatorių nuotr.
Amerikiečių aktorius ir dramaturgas R.M.Johansonas.<br>Organizatorių nuotr.
Amerikiečių aktorius ir dramaturgas R.M.Johansonas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 20, 2016, 10:18 AM, atnaujinta May 15, 2017, 9:43 AM

Spektaklis tyrinėja lėtą žmogaus vidinį puvimą: jungdami įvairius tekstus, jaunieji menininkai keliauja nuo globalių iki asmeninių problemų ir atgal. Kūrinio pagrindas – vieno žmogaus monologas, bet jame veikia du aktoriai - niujorkietis Robertas M.Johansonas ir norvegas Peras Magnusas Barlaugas, vaidinantys tą patį vyrą.

Robertas M.Johansonas yra ir pjesės autorius, dramaturgiją spektakliui taip pat kūrė amerikiečių režisierė ir tekstų autorė Naomi Boyce, pjesę režisavo scenografės išsilavinimą Norvegijos teatro akademijoje įgijusi režisierė Inga Aleknavičiūtė.

„Prie šio spektaklio dirbu jau daugiau nei metus. Iš pradžių norėjau scenoje pavaizduoti tirpstančius ledynus. Jie tirpsta, o scenoje slenka maži gyvenimai, sprendžiamos mažos problemos, niekas nepastebi kas dedasi aplinkui. Sutikusi Robertą, kuris dėsto Norvegijos teatro akademijoje, papasakojau savo idėją, ir jis panoro bendradarbiauti, parašė pjesės tekstą. Spektaklis palaipsniui keitėsi, traukės, iš globalaus tapo individualiu.

Supratome, kad visos globalios problemos prasideda nuo vieno žmogaus vidinio klimato. Norėdamas atskleisti plačias temas, turi atsispirti nuo individualių patirčių“, – dalijosi mintimis I.Aleknavičiūtė.

Scenoje žiūrovai pamatys žudikų ir ūkininkų ainį, kuriam neegzistuoja praeitis. Šis žmogus pametė savo kelią, nežino, iš kur yra atėjęs. Jis pamiršo savo tikslus ir siekius, ieško ramybės interneto platybėse. Tačiau tuščios kalbos ir beprasmybė vyrą žlugdo – jam niekas nerūpi, taip pat ir jį supanti aplinka.

„Nenorime moralizuoti ar šokiruoti žiūrovo. Spektaklio scenografija yra minimalistinė, galima sakyti, dirbame beveik be jos, tad juo didesnis iššūkis tenka man pačiai ir visai kūrėjų komandai. Norėjome išryškinti žmogaus vienišumą ir vidinį konfliktą“, – aiškino režisierė I.Aleknavičiūtė.

Spektaklis rodomas anglų kalba, nemokamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.