Kintų miestelis priglaudė visą Baltijos jūros simfoninį orkestrą

Nuo 2012 metų vykstantis Kintų muzikos festivalis į Lietuvą bei pamario kraštą ir toliau traukia tarptautinį pripažinimą pelniusius muzikantus. Neseniai pasibaigė penktasis festivalis, o šią savaitę pamario miestelis Kintai tampa intensyvių muzikinių dirbtuvių vieta.

Baltijos jūros filharmonijos orkestras – tai naujas muzikos ir kultūros balsas.<br>Organizatorių nuotr.
Baltijos jūros filharmonijos orkestras – tai naujas muzikos ir kultūros balsas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2016, 6:38 PM, atnaujinta May 13, 2017, 7:11 AM

Šįkart – garsaus estų kilmės dirigento Kristjano Järvio ir jo vadovaujamo tarptautinio Baltijos jūros filharmonijos orkestro (Baltic Sea Philharmonic), taip pat styginių orkestro „Kremerata Baltica“ kvarteto bei solistės iš Austrijos Lidijos Baich. Šie muzikai rugsėjo 12–14 dienomis Kintuose rengsis Baltijos jūros filharmonijos orkestro turui „Baltijos jūros atradimas“ („Baltic Sea Discovery“), kurio metu (rugsėjo 15–24 dienomis) koncertuos Lietuvoje, Rusijoje, Lenkijoje, Danijoje bei Vokietijoje.

Tai bus pirmas kartas, kai su Baltijos jūros filharmonijos orkestru muzikuos žinoma smuiko virtuozė L.Baich bei legendinis smuikininkas Gidonas Kremeris ir orkestro „Kremerata Baltica“ artistai. Rugsėjo 15 d., 18:30 val. atlikėjai pradės turą pasirodymu Klaipėdos koncertų salėje.

Turo simbolis – gulbė

Pagrindinė artėjančio turo tema – ekologija, o muzikinės programos simbolis – gulbė. Būtent per gulbės simbolį minėtų šalių klausytojai galės susipažinti su Šiaurinės Europos šalių kultūra bei aplinka. Programoje skambės kultinio estų kompozitoriaus Arvo Pärto kompoyicija „Gulbės giesmė“, sukurta festivalio „Mocarto savaitė“ užsakymu 2014 metais.

Kitas programos kūrinys – P.Čaikovskio „Gulbių ežeras“ – jau seniai pripažintas vienu mėgstamiausių baletų pasaulyje. Šio baleto muziką pats dirigentas K.Järvi pavertė siuita simfoniniam orkestrui. „Gulbės – nepaprasto grožio ir žavesio paukščiai. Jų simbolika yra ryški visų Šiaurinės Europos šalių kultūroje, todėl šįkart mūsų repertuaras skirtas būtent joms“ – aiškino dirigentas.

Kuria naują orkestro sampratą

Gulbės tema atspindi ir orkestro susirūpinimą ekologijos problemomis. „Mes peržengiame tradicinę orkestro sampratą. Orkestro egzistavimui turi būti priežastis, ir tai – ne tik muzikos atlikimas. Mes kuriame sąjūdį, vienijantį žmones nuo Norvegijos iki Lietuvos. Turime rūpintis šiuo Šiaurinės Europos regionu – kuo stipresni esame mes, tuo stipresnis regionas.

Taip galime rodyti pavyzdį visam pasauliui. Visi esame iš vieno, panašios gamtos ir gyvūnijos pasaulio regiono, turime jūrą, kuri suteikia mums jėgų pasiekti visko, ko norime. Mus formuoja supanti aplinka: valgis, kalba, architektūra, mada. Jei prarasime ryšį su šia aplinka – prarasime save, savo tapatybę“ – teigė Baltijos jūros šalių filharmonijos orkestro vadovas K.Järvi.

Pristatys prikeltą autorių

Koncerto programa idealiai subalansuota, siejanti naują, populiarią ir visiškai nežinomą muziką. „Nepažinta muzika“ – tai Mieczyslawo Weinbergo (1919 – 1996) Koncertas smuikui ir orkestrui.

Koncerto autorius gimė 1919 metais Lenkijoje, o 1939 metais pabėgo į Sovietų Sąjungą, kur už savo modernumą pateko į valdžios nemalonę, nors jį aistringai gynė jo bičiulis Dmirtijus Šostakovičius. Šiandien kompozitorius laikomas vienu ryškiausių savo meto muzikos kūrėjų, bet iki šiol glūdėjo D.Šostakovičiaus šešėlyje. Vienas pirmųjų jį atrado ir prikėlė naujam gyvenimui G.Kremeris.

Tačiau M.Weinbergo Koncertas smuikui, parašytas 1960 metais, vis dar yra itin retai atliekamas.

Ieško ateities auditorijų

Baltijos jūros filharmonijos orkestras – tai naujas muzikos ir kultūros balsas, galingas judėjimas, apimantis Šiaurinės Europos regioną su jo aplinka, kultūra ir visuomene.

Orkestras ne tik muzikuoja, bet ir buria visų tradicijų ir kultūrų žmones, vykdo aplinkos apsaugos kampanijas, ieško ateities auditorijų klasikinei muzikai. Ir ,kaip visi tradiciniai orkestrai, jis profesionaliai, energingai ir su fantazija atlieka platų repertuarą.

Orkestro vadovas K.Järvi vis dažniau sugrįžta į Lietuvą dėl intensyvaus kūrybinio bendradarbiavimo su Lietuvos kompozitoriumi Gediminu Gelgotu – nuo 2012 metų dirigentas daugiau kaip 20 kartų atliko simfoninius G.Gelgoto kūrinius, juos įrašė ir dirigavo pasaulines jų premjeras, nuolat inicijuoja naujų kūrinių atsiradimą.

Kintų muzikos festivalio vadovai Audra Juodeškienė ir G.Gelgotas džiaugiasi į pamarį net ir ne festivalio metu atvykstančiais svečiais. „Orkestro idėja ir koncepcija visiškai atitinka kertines Kintų festivalio idėjas – ne tik muzikuoti, bet ir skelbti žinią apie mūsų regioną, kalbėti apie taiką ir gamtos išsaugojimą ateities kartoms“ – pabrėžė A.Juodeškienė.

Turo „Baltijos jūros atradimas“ koncertai:

2016 metų rugsėjo 15 d., 18:30 – Klaipėdos koncertų salė (Lietuva) 2016 metų rugsėjo 16 d., 19:00 – Kaliningrado katedra (Rusija) 2016 metų rugsėjo 18 d., 19:00 – Europos Solidarumo centras, Gdanskas (Lenkija) 2016 metų rugsėjo 22 d., 17:00 – Kopenhagos koncertų salė (Danija) 2016 metų rugsėjo 24 d., 20:00 – Penemiundės elektrinės muziejus, Uzedomas (Vokietija)

Koncertų programa:

A. Pärt „Gulbės giesmė“ orkestrui M. Weinberg: Koncertas smuikui g-moll, Opus 67

***

K.Järvi aranažuota Siuita orkestrui pagal P.Čaikovskio baleto „Gulbių ežeras“ muziką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.