Iškiliausių pasaulio solistų albumuose skamba lietuvių balsai

Neseniai pasirodęs Kaune įrašytas kompanijai „Delos Music“ (JAV) vieno žymiausių „bel canto“ tenorų Lawrence‘o Brownlee albumas „Allegro Io Son“ jau sulaukė puikaus įvertinimo: scenos menams skirtas amerikiečių tinklapis „Voix des Arts“ jį išrinko rugpjūčio mėnesio geriausiu.

L.Brownlee du kartus koncertavo Kaune.<br>M.Patašiaus nuotr.
L.Brownlee du kartus koncertavo Kaune.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naujausio, Kaune įrašyto L.Brownlee albumo viršelis.
Naujausio, Kaune įrašyto L.Brownlee albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 13, 2016, 2:43 PM, atnaujinta May 13, 2017, 5:08 AM

Tai maloni žinia lietuviams ne tik dėl to, kad operos garsenybei diske pritaria Konstantino Orbeliano diriguojami Kauno miesto simfoninis orkestras bei Kauno valstybinis choras. V.Bellini arijoje iš operos „Puritonai“ garsiajam tenorui talkina lietuvių solistai Viktorija Miškūnaitė, Andrius Apšega ir Liudas Mikalauskas, o pastarojo bosas taip pat skamba G.Donizetti operos „Pulko duktė“ (La Fille du régiment) fragmente.

Albumo recenzentas pažymi grakštų, entuziastingą ir kokybišką Kauno kolektyvų muzikavimą, stilingą K.Orbeliano dirigavimą, negaili komplimentų lietuvių solistams, ypač V.Miškūnaitei, kurios dainavimą vadina įspūdingu. Jis mini geru žodžiu ir orkestro arfininkę.

Tačiau šio disko unikalumas, be abejonių, – pirmiausia L.Brownlee nuopelnas. Bet kuriam menininkui garbė atsidurti scenoje šalia šio fenomeno – mūsų solistai turės kuo didžiuotis. Ten, kur kiti tenorai dažnai klumpa ir perspaudžia balsą, L.Brownlee stebina dainavimo lengvumu, lygiu balsu visuose registruose.

Legendinis Luciano Pavarotti lygino tenoro balsą su banko sąskaita, į kurią Dievas įdėjo ribotą kiekį aukštųjų „do“ natų. Tuo metu L.Brownlee fenomenali technika leidžia nuolat papildyti tų natų atsargas. Aukštosios „do“ skrieja iš dainininko gerklės lyg raketos.

Tačiau šio solisto „bel canto“ – kur kas daugiau nei tik efektingos viršūnės. Jis išsiskiria iš kitų tenorų šiltu, jaunatvišku balso tembru, savo interpretacijų gelme.

Albumas „Allegro Io Son“ sudarytas iš V.Bellini ir G.Donizetti arijų. L.Brownlee šlovę pelnė juvelyrišku G.Rossini muzikos puošmenų atlikimu. Tačiau jo talentui lygiai taip pat lengvai paklūsta V.Bellini melodijų vingiai ir G.Donizetti dramatizmas.

Tenoras Marcello Giordano yra pasakęs, kad tenoro balsas turi būti kaip saulės šviesa – kartais švelni, kartais svilinanti. L.Brownlee balsą „Voix des Arts“ apibūdina kaip sidabro švytėjimą per šilką.

Galbūt ir šis albumas neliks nepastebėtas didžiųjų prizų dalybose. Juk pirmasis L.Brownlee Kaune įdainuotas solinis G.Rossini arijų diskas buvo nominuotas „Grammy“.

Rugpjūtį pasirodė dar vienas svarbus „Delos Music“ leidinys – „Dmitri Hvorostovsky Sings of Love, Peace, War and Sorrow“, rusų baritono įrašytas su K.Orbeliano diriguojamu Rusijos valstybiniu simfoniniu orkestru. Jame S.Prokofjevo „Karo ir taikos“ bei A.Rubinšteino „Demono“ fragmentuose su solistu dainuoja lietuvė Asmik Grigorian. Šis diskas plačiai pristatomas tarptautinėje žiniasklaidoje. „Epoch Times“ lietuvių solistę pavadino kylančia žvaigžde, kuri verta savo solinio albumo.

Kauno miesto simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas K.Orbelianas pranašauja didžiulį atgarsį ir šią vasarą Kauno filharmonijoje su KMSO bei Kauno valstybinio choro vyrų grupe įrašytam G.Verdi operos „Rigoletas“ albumui. Pagrindinį herojų jame įkūnijo D.Chvorostovskis, Rigoleto dukrą Džildą – JAV sopranas Nadine Sierra, Hercogą – italų tenoras Demuro, Sparafučilę – visame pasaulyje koncertuojantis italų bosas Andrea Mastroni. Su šiomis žvaigždėmis įsiamžino lietuviai Eglė Šidlauskaitė, Kostas Smoriginas, Tadas Girininkas, A.Apšega.

Kauno miesto simfoninis orkestras, pasak jo vadovo Algimanto Treikausko, jau pasirengęs versti naują kūrybos puslapį. Šią savaitę Kauno valstybinėje filharmonijoje  drauge su žymiu amerikiečių tenoru, Niujorko „Metropolitan opera“ solistu Johnu Osbornu orkestras įrašinės G.Rossini, H.Berliozo, G.Donizetti ir G.Verdi operų populiariąsias arijas.

Dera priminti, kad kasmet vieno įtakingiausių klasikinės muzikos žurnalo ir portalo „Opera News“ kritikai iš šimtų kompaktinių plokštelių ir DVD diskų renka geriausiųjų dešimtuką. Praėjusių metų pabaigoje favorite buvo pripažinta Kauno miesto simfoninio orkestro ir JAV įrašų kompanijos „Delos Music“ išleista G.Verdi operos „Simonas Bokanegra“ kompaktinė plokštelė.

Ji taip pat įrašyta Kaune. Joje greta  D.Chvorostovskio (Simonas Bokanegra),  soprano Barbaros Frittoli (Amelija), tenoro Stefano Secco (Garbrielius), boso Ildaro Abdrazakovo (Fiesko), baritono Marco Caria (Paolo) įsiamžino  lietuvių dainininkai Kęstutis Alčiauskis, K.Smoriginas, E.Šidlauskaitė bei Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Petras Bingelis).

Įrašo technine dalimi bei garso kokybe taip pat rūpinosi lietuviai.

Parengė Austė Radžiūnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.