Pianisto Gintaro Januševičiaus vardą ištarė ir Brazilija

Pianistas Gintaras Januševičius šeštadienį pristatė solinę programą „Sapnų gaudyklė“ Rio de Žaneiro Niterojaus teatre. Lietuvis, be pasaulinių klasikų kūrinių, Brazilijoje skambino savo tautiečių kompozitorių Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Balio Dvariono bei Juliaus Andrejevo kūrinius. Pastarojo pjesė „Lemtis“ pelnė griausmingas publikos ovacijas.

Pianistas G.Januševičius.<br>J.Wahnschaffe nuotr.
Pianistas G.Januševičius.<br>J.Wahnschaffe nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2016, 6:50 PM, atnaujinta May 12, 2017, 1:43 AM

Tai buvo pirmasis G.Januševičiaus vizitas į Pietų Ameriką. Jo metu menininkas dar skaitė paskaitą bei vedė meistriškumo kursus.

Šį sezoną Gintaras jau spėjo surengti debiutinius pasirodymus Niujorke bei Ciuriche ir iki 2017-ųjų vasaros žada aplankyti bent dešimt valstybių su skirtingais soliniais bei kameriniais projektais.

Lietuvoje pianistą bus galima išgirsti jo kalėdinio turo metu. Specialiai Advento laikotarpiui G. Januševičius rengia programą „Advento kalendorius“. Anot atlikėjo, tai – net penkiolika metų kaupta pianistinių delikatesų kolekcija. Savo unikaliame kalendoriuje jis parinko kiekvienai Advento dienai po žėrintį šventinį bisą.

Koncerte skambės net 24 skirtingų kompozitorių kūriniai – publika išgirs L.van Beethoveno, A.Vivaldi, F.Chopino, S.Rachmaninovo, C.Debussy bei G.Gershwino kūrinius, žymiausių istorijoje pianistų grotus bisus, o taip pat – paties G.Januševičiaus atrastus muzikinius brangakmenius. Stilių įvairove ši programa nudžiugins ir patyrusią koncertų publiką, ir klausytojus, tik pradedančius savo pažintį su klasikine muzika.

Net 17 koncertų turas aplankys 11 Vokietijos bei šešis Lietuvos miestus – Klaipėdą (Gruodžio 16 d.), Kauną (Gruodžio 17 d.), Birštoną (Gruodžio 18 d.), Druskininkus (Gruodžio 22 d.), Vilnių (Gruodžio 23 d.) bei Užutrakį (Gruodžio 26 d.).

G. Januševičius muzikos pasaulyje išgarsėjo 2004-aisiais, kai tapo jauniausiu prestižinio Monrealio muzikos konkurso finalininku. Konkurso pusfinalyje jo paskambinti S. Rachmaninovo Etiudai-paveikslai, op.39, buvo išgirti tokių fortepijono meistrų, kaip Jean-Philippe’as Collard’as, Michelis Dalberto, Kum-Sing Lee, o šio pasirodymo įrašą kasmet transliuoja klasikinio radijo stotys nuo JAV iki Australijos.

Pirmą kartą su orkestru pianistas skambino būdamas 15 metų, netrukus po to įvyko ir jo debiutas legendinėje Maskvos konservatorijos didžiojoje salėje. Nuo tada skirtingas solines bei kamerines programas jis pristatė daugelyje Lietuvos ir Vokietijos miestų, o taip pat Niujorke (2015, 2016), Vašingtone (2015), Monrealyje (2004, 2008), Hamamatsu (2009), Rio de Žaneire (2016), Šenženyje (2011), Londone (2012), Paryžiuje (2008), Maskvoje (2001, 2002), Berlyne (2009, 2016), Madride (2008), Romoje (2015), Vienoje (2015), Barselonoje (2008), Stokholme (2015), Tel Avive (2011), Varšuvoje (2002), Prahoje (2015), Budapešte (2015), Kijeve (2015), Ciuriche (2016), Kišiniove (2010, 2014, 2016) ir kitur.

G. Januševičius bendradarbiavo su dirigentais Sauliumi Sondeckiu, Juozu Domarku, Gintaru Rinkevičiumi, Jacques'u Lacombe'u, Fuatu Mansurovu, Dmitry Lissu ir kt. Pianistas nuolat koncertuoja įvairiuose festivaliuose. Didžiąją jo repertuaro dalį sudaro S.Rachmaninovo, L.van Beethoveno, M.Musorgskio, F.Chopino fortepijoniniai opusai. Atlikėjas taip pat garsėja F.Liszto ir J.Brahmso kūrinių interpretacijomis. Jo repertuare gausu ir lietuvių kompozitorių opusų.

G. Januševičius mokslus pradėjo Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje bei Nacionalinėje Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykloje. Po studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje jis išvyko tęsti mokslų į Hanoverio aukštąją muzikos ir teatro mokyklą.

Dabar G. Januševičius gyvena šiame Vokietijos mieste, yra koncertų ciklo „Plathner's Eleven“ įkūrėjas bei garbės meno vadovas, be to, vadovauja dviem koncertų salėms bei dviems muzikos konkursams. Jis kasmet skaito paskaitas bei veda meistriškumo kursus Japonijoje, Kinijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Šveicarijoje, Rumunijoje, Moldavijoje, Latvijoje, Lietuvoje bei Izraelyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?