Niujorke gyvenanti lietuvių kompozitorė leidosi į grožio paieškas

Spalio 6 d. 19 val. „Piano.lt“ koncertų salėje nuskambės JAV gyvenančios lietuvių kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės naujo kūrinio „Grožio beieškant...“ pasaulinė premjera. Kompozitorė yra ir šio kūrinio muzikos, ir vizualinės dalies autorė.

Kompozitorė Ž.Martinaitytė.<br>L.Aidukės nuotr.
Kompozitorė Ž.Martinaitytė.<br>L.Aidukės nuotr.
„FortVio“: (iš kairės) I.Rupaitė, P.Jacunskas, I.Baikštytė.<br>V.Razmos nuotr.
„FortVio“: (iš kairės) I.Rupaitė, P.Jacunskas, I.Baikštytė.<br>V.Razmos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 3, 2016, 8:41 PM, atnaujinta May 11, 2017, 1:08 PM

„Grožio beieškant... – tai valandą trunkančios audiovizualinės novelės grožio tema. Kūrinyje tarsi pereinama į kitą laiko dimensiją, kurioje realybė susikeičia vietomis su atspindžiais ir šešėliais. Efemeriško grožio ieškojimų amplitudė apima gamtą, kasdienybės objektus ir meną. Čia nekuriama jokia istorija ar naratyvas, tai tiesiog kvietimas sustoti, įsiklausyti ir nekasdieniškai pažvelgti į įprastus daiktus ar reiškinius“, – komentuoja kūrinį kompozitorė.

Vizualinėje plotmėje vienu iš menininkės įkvėpimo šaltinių tapo prancūzų impresionisto Claude‘o Monet paveikslai, ypač vandens lelijų ciklas, eksponuojamas Paryžiaus Oranžerijos muziejuje. Pasak Ž.Martinaitytės, „kūrinys atsirado kaip prieštara vis labiau skubančiai technologijų amžiaus kultūrai ir kasdienybei. Šios „grožio paieškos“ tarsi priverstinai sustabdo mūsų kasdieniškąjį suvokimą ir pagreitėjusį protą, neretai funkcionuojantį automatiniu režimu“.

Kūrinio idėja gimė Paryžiuje, kūrybinės rezidencijos „Citè des Arts“ metu, už kurią kompozitorė dėkinga Prancūzų institutui. „Mėgaujantis laiko prabanga, būnant apsuptai estetiškai išpuoselėtos kasdienybės ir visur esančio meno, norisi ilgėliau išlaikyti tą grožio pagavą ir kažkaip įkūnyti jos efemeriškumą“ – mintimis dalijasi kūrėja.

Ž.Martinaitytė gimė 1973 metais Sankt Peterburge. Mokėsi Kauno Juozo Naujalio meno mokykloje, vėliau studijavo kompoziciją Lietuvos muzikos akademijoje pas Bronių Kutavičių ir Julių Juzeliūną, dalyvavo kompozicijos meistriškumo kursuose Vokietijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje, Norvegijoje.

Nuo 2009 metų menininkė gyvena Niujorke. Ji daugiausiai rašo kamerinius ir orkestrinius kūrinius. Be akustinių kompozicijų, ji kuria ir elektroninę bei elektroakustinę muziką. Kompozitorė dažnai renkasi netradicines atlikėjų sudėtis, išnaudoja kraštutines technines instrumentų ir atlikėjų galimybes. Jos kūriniai yra skambėję daugelyje Europos šalių, JAV ir Azijoje.

Šių metų vasarą sukurtą kompoziciją smuikui, violončelei, fortepijonui su video ir elektronika atliks fortepijoninis trio „FortVio“. Šis 10 metų gyvuojantis atlikėjų kolektyvas 2015-aisiais pelnė Vyriausybės kultūros ir meno premiją. Ansamblyje groja Indrė Baikštytė (fortepijonas), Ingrida Rupaitė (smuikas) ir Povilas Jacunskas (violončelė), imponuojantys nepriekaištinga atlikimo technika, charizma, gyvomis ir įtaigiomis interpretacijomis. Šiuos talentingus atlikėjus itin vertina ir savo kūrinius jiems patiki ne vienas Lietuvos kompozitorius.

Ž.Martinaitytės audiovizualinių novelių „Grožio beieškant...“ pasaulinė premjera įvyks spalio 6 d. 19 val. „Piano.lt“ koncertų salėje (Trakų g. 9/1, Vilnius). Įėjimas nemokamas. Projektą organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga, remia LR Kultūros ministerija, globoja Prancūzų institutas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.