Puota gurmanams: simfoniniame vakare – svaigi romantika ir du fortepijonai

Du didieji vokiečių romantikai, du fortepijonai, du pianistai, dirigentas ir orkestras – visa tai išvysime ir išgirsime spalio 15 d. Nacionalinės filharmonijos scenoje. Skambės naujos gyvybės simfonijos žanrui įkvėpusio, garsiojo „B trejeto“ (Bach–Beethoven–Brahms) nario Johanneso Brahmso ir šimtmečio senumo tauraus bei nuoširdaus romantizmo stiliaus garbintojo Maxo Brucho kūriniai. Fortepijonais skambins Sonata ir Rokas Zubovai, grieš Roberto Šerveniko diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras.

Sonata ir Rokas Zubovai.<br>Organizatorių nuotr.
Sonata ir Rokas Zubovai.<br>Organizatorių nuotr.
Koncertą diriguos R.Šervenikas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Koncertą diriguos R.Šervenikas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 11, 2016, 2:46 PM, atnaujinta May 11, 2017, 2:51 AM

Koncerte skambės Johanneso Brahmso „Tragiškoji uvertiūra“ d-moll bei vienas įspūdingiausių kūrinių – Ketvirtoji simfonija. „Tragiškąją uvertiūrą“ J.Brahmsas rašė numatomam (deja, neįgyvendintam) Johanno Wolfgango Goethe’s „Fausto“ pastatymui, muzika buvo kuriama kaip dramatinė kompozicija, neapsiribojant gedulo nuotaikomis.

Ketvirtoji ir paskutinė J.Brahmso simfonija – tai didingas kūrinys, klausytoją žavintis ne tik tobulu, tiesiog antikiniu grožiu, bet ir rūsčios gyvenimo tikrovės atspindžiais muzikoje. Autorius ilgai jautė Ludwigo van Beethoveno įtaką, jis ne kartą buvo lyginamas su šiuo Vienos klasiku ir net abejojo, ar apskritai verta kurti simfonijas.

Savo bičiuliui dirigentui Hermannui Levi kompozitorius savo metu prasitarė: „Net neįsivaizduoji, ką jaučiu nuolatos girdėdamas už nugaros žingsniuojantį tokį milžiną kaip Beethovenas“. J.Brahmsas nuosekliai ieškojo savo stiliaus. Jis nebuvo radikalus simfonijos žanro reformatorius, neatsisakė klasikinės kūrinio struktūros, tačiau jo muzikos kalba, melodijos, tembrų deriniai, harmonijos sąskambiai byloja, kad kompozitorius meistriškai jungė romantinį polėkį su klasikine darna. Amžininkų žodžiais, šiam žanrui jis „įkvėpė naujos gyvybės“.

Konservatyviojo romantizmo gerbėjus pamalonins Maxo Brucho Koncertas dviem fortepijonams ir orkestrui. Šią paskutinę savo kompoziciją M.Bruchas sukūrė pagal Trečiąją siuitą vargonams ir orkestrui .1911 m. kompozitorius klausėsi fortepijoninio dueto iš JAV – seserų Rose ir Ottilie Sutro, kurios skambino jo Fantaziją d-moll dviem fortepijonams ir buvo taip sužavėtas, kad nusprendė šioms atlikėjoms sukurti koncertą.

Naudodamas minėtos siuitos muzikinę medžiagą, jis parašė romantiškų melodijų kupiną, poetišku patosu dvelkiantį, turtingos harmonijos ir spalvingos instrumentuotės opusą, lyg atklydusį iš Carlo Marios von Weberio ar Felixo Mendelssohno partitūrų.

Dviem fortepijonais skambins pianistai Sonata ir Rokas Zubovai. 1997 metais „gimęs“ ir jau beveik dvidešimt metų gyvuojantis duetas daug koncertuoja, nuo 2005 m. Neringoje rengia tarptautinį muzikos ir ekologijos festivalį „Nepaklusniųjų žemė“, vykdo edukacines programas Lietuvos miestuose.

Ne taip senai pasirodė dueto įrašyta prancūzų kompozitorių kūrinių kompaktinė plokštelė „Prancūziški žaidimai“.

Abu pianistai, tarptautinių konkursų laureatai, studijavo Lietuvoje (Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje), Šveicarijoje (Heinricho Neuhauso institute, Ciūriche) ir JAV (De Paulo universitete, Čikagoje) pas pianistus Povilą Stravinską, Jurgį Karnavičių, Esterą Elinaitę, Andrių Kuprevičių, Edvardą Auerį bei Dmitry Paperno.

Koncertams bevelijantys rinktis mažiau girdėtą, retai atliekamą muziką pianistai ir šį kartą netasitiktinai pasirinko M.Bruchą – jo Koncertas dviem fortepijonams ir orkestrui skamba tikrai nedažnai.

Pianistų Sonatos ir Roko Zubovų dueto bei Roberto Rerveniko diriguojamo Lietuvos Nacionalinio simfoninio orkestro koncertas „Didieji romantikai“ Filharmonijos Didžiojoje salėje skambės spalio 15 d., šeštadienį, 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.