Turime pasaulinio ryškumo žvaigždę, apie kurią niekas nekalba

„Ieškome to, kas leidėjų buvo praleista, ir užpildome „baltas dėmes“. Tokiais projektais išgarsėjome“, – atskleidė įrašų kompanijos „NoBusiness Records“ prodiuseris Danas Mikailionis.

Geriausiai melomanai perka švedo Matso Gustafssono įrašus. Mes jį išgirsime gyvai muzikuojantį „Vilnius Jazz“ scenoje šį penktadienį.<br>Organizatorių nuotr.
Geriausiai melomanai perka švedo Matso Gustafssono įrašus. Mes jį išgirsime gyvai muzikuojantį „Vilnius Jazz“ scenoje šį penktadienį.<br>Organizatorių nuotr.
Saksofonininkas L.Mockūnas – „NoBusiness“ kompanijos vienas įkūrėjų ir veidų. Greitai pasirodys pirmasis solinis jo albumas, išleistas šios kompanijos.<br>R.Neverbicko nuotr.
Saksofonininkas L.Mockūnas – „NoBusiness“ kompanijos vienas įkūrėjų ir veidų. Greitai pasirodys pirmasis solinis jo albumas, išleistas šios kompanijos.<br>R.Neverbicko nuotr.
A.Lambas šių metų „Vilnius Jazz“ festivalyje jau antrą kartą bendraus su „NoBusiness Records“ komanda.<br>P.Gannushkino nuotr.
A.Lambas šių metų „Vilnius Jazz“ festivalyje jau antrą kartą bendraus su „NoBusiness Records“ komanda.<br>P.Gannushkino nuotr.
Avangardo mohikanas W.Smithas netrukus papildys „NoBusiness“ garsenybių galeriją.<br>Organizatorių nuotr.
Avangardo mohikanas W.Smithas netrukus papildys „NoBusiness“ garsenybių galeriją.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Asta Andrikonytė

2016-10-12 10:42, atnaujinta 2017-05-11 01:39

2008-aisiais Vilniuje įsikūrusios nekomercinės įrašų kompanijos „NoBusiness Records“ kataloge – jau 200 leidinių. Akys raibsta nuo improvizacinės muzikos gigantų vardų, kuriuos įamžino ši muzikos leidykla savo kompaktiniuose diskuose ir vinilo plokštelėse.

Daug leidinių yra patekę į Europos „free“ džiazo blogų, „All About Jazz“, JAV žiniasklaidos –  “Down Beat“, „New York City Jazz Records“, „Burning Ambulance“, „Jazz Right Now“ – ir kitus topus, tarp jų – ne vienas Liudo Mockūno diskas, įgrotas su pasaulinėmis avangardo žvaigždėmis.

Antradienį prasidėjęs šiuolaikinio džiazo festivalis „Vilnius Jazz“ praturtins „NoBusiness“ katalogą dar vienu vilnietišku projektu.

Vilniečių įrašai – puikūs

„Gauname įrašų ir daugybę pasiūlymų bendradarbiauti iš viso pasaulio, bet norime palaikyti ir Lietuvos muzikantus, įrašinėti gyvai jų projektus. Gaila, kad savų menininkų pasiūla yra ribota – kartojasi vis tie patys vardai: L.Mockūnas, Arkadijus Gotesmanas, Vladimiras Tarasovas“, – kalbėjo vienas kompanijos įkūrėjų D.Mikailionis.

Tačiau lietuvių kūryba galima didžiuotis. 2013-ųjų „Vilnius Jazz“ festivalyje įrašytą saksofonininko L.Mockūno ir amerikiečių būgnininko Williamo Hookerio koncerto diską tarp metų geriausių įtraukė net keli amerikiečių žurnalai, išliaupsino italų ir norvegų leidiniai.

Puikių įvertinimų svetur sulaukė ir „NoBusiness“ išleistas L.Mockūno albumas su britų improvizacinės muzikos legenda Barry Guy, ir šiemet pasirodžiusi L.Mockūno, Vladimiro Tarasovo ir Eugenijaus Kanevičiaus trio dviguba vinilo plokštelė „Intuitus“.

Šį mėnesį dienos šviesą išvysiantis pernykščiame „Vilnius Jazz“ įrašytas Martino Kücheno, Marko Tokaro ir A.Gotesmano projektas – jau 101-oji „NoBusiness“ vinilo plokštelė. Greitai bus dar vienas vilnietiškas leidinys: šių metų „Vilnius Jazz“ festivalyje kompanija įrašinės JAV avangardo mohikanų Andrew Lambo, Warreno Smitho ir A.Gotesmano projektą.

Norisi naujų veidų

Anot D.Mikailionio, Lietuvos muzikantų reputacija – tokia pat puiki kaip užsienio grandų, o jų plokšteles „NoBusiness Records“ stengiasi pristatyti kuo plačiau – kopijas išsiuntinėja bemaž 60 užsienio kritikų.

„Muzikos leidėjai stipriai įtakoja muzikantų populiarumą. Tarkime, dabar pasaulis stebisi Portugalijos džiazo proveržiu – jis tiesiog užtvindė rinką. Prie to prisidėjo veikli portugalų įrašų kompanija „Clean Feed“, – dėstė Danas.

„NoBusiness“ taip pat norėtų iškelti naujus vardus, skatina šalies džiazo jaunimą siūlyti idėjas, bet kol kas nelabai sėkmingai.

Didžiausius dividendus šiai kompanijai pelno pasauliniai korifėjai ir jų archyviniai įrašai – tokių leidinių „NoBusiness“ kataloge yra jau arti dešimties.

Pelnė grandų pasitikėjimą

Pavyzdžiui, anglų pianistas Howardas Riley‘us pastaraisiais metais bendradarbiauja tik su Vilniaus leidėjais. Naujausias bendras jų darbas – penkių kompaktų rinkinys su archyviniais įrašais.

Nuolatiniu „NoBusiness“ partneriu tapo ir W.Hookeris, neseniai čia išleidęs keturių kompaktų rinkinį. Tai taip pat archyviniai, pirmą kartą įamžinti įrašai.

„Archyviniais leidiniais susikūrėme gerą vardą. Jie dabar – „ant bangos“. Neseniai mūsų išleistas Peterio Kuhno dvigubas 8-ojo dešimtmečio įrašų diskas sulaukė milžiniško tarptautinio atgarsio. Perrašinėjame džiazo istoriją“, – džiaugėsi Danas.

Anot prodiuserio, „NoBusiness“ istoriniai leidiniai turi ypatingą vertę ir dėl unikalios juose skelbiamos vaizdinės bei tekstinės informacijos. Ieškant retų įrašų, rengiant spaudai tekstus vilniečiams talkina žinomi JAV muzikologai. Pats D.Mikailionis taip pat nemažai keliauja, bendrauja su muzikantais ir jų artimaisiais.

„Atsiranda vis daugiau norinčių su mumis bendrauti, bet imamės tik tų projektų, kurie mums patiems patinka. Ir, matyt, turime neblogą skonį“, – spėjo Danas.

„NoBusiness“ leidinius galima užsisakyti internetu ir nusipirkti Vilniuje, „Thelonius“ muzikos parduotuvėje (festivalio „Vilnius Jazz“ dienomis jais prekiaujama Rusų dramos teatro fojė). Jų galima rasti ir specializuotose parduotuvėse užsienyje – net Pietų Afrikoje.

Įdomu, kad geriausiai melomanai perka švedo Matso Gustafssono įrašus. O mes šį saksofonininką išgirsime gyvai muzikuojantį „Vilnius Jazz“ scenoje šį penktadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.