W.A. Mozarto smuikui Vilniuje beveik meldžiamasi

Iki šiol nė vienas instrumentas Vilniuje nesulaukė tiek pagarbos ir dėmesio kaip šiomis dienomis čia viešintis Wolfgango Amadeaus Mozarto smuikas iš Zalcburgo.

„Costa“ smuikas Vilniuje įkūnijo patį W.A.Mozartą.<br>M.Aleksos nuotr.
„Costa“ smuikas Vilniuje įkūnijo patį W.A.Mozartą.<br>M.Aleksos nuotr.
„Mozarteum“ fondo W.A.Mozarto muziejų ir archyvų skyriaus vadovė G.Ramsauer lydi genijaus smuiką kelionėse.<br>M.Aleksos nuotr.
„Mozarteum“ fondo W.A.Mozarto muziejų ir archyvų skyriaus vadovė G.Ramsauer lydi genijaus smuiką kelionėse.<br>M.Aleksos nuotr.
„Costa“ smuikas Vilniuje įkūnijo patį W.A.Mozartą.<br>M.Aleksos nuotr.
„Costa“ smuikas Vilniuje įkūnijo patį W.A.Mozartą.<br>M.Aleksos nuotr.
W.A.Mozarto smuiku dažniausiai groja muzikologė A.Morgenstern.<br>M.Aleksos nuotr.
W.A.Mozarto smuiku dažniausiai groja muzikologė A.Morgenstern.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Asta Andrikonytė

Oct 18, 2016, 9:18 AM, atnaujinta May 10, 2017, 5:08 PM

„Jį turėtų lydėti baltų mersedesų procesija“, – visiškai rimtai apie italų meistro Pietro Antonio dalla Costa 1764-ųjų smuiką kalbėjo Lietuvos ir Austrijos draugijos prezidentas profesorius Petras Kunca. Juk šiuo instrumentu Vienoje griežė genialusis austrų kompozitorius W.A.Mozartas!

Jau beveik savaitę ši Zalcburgo tarptautinio „Mozarteum“ fondo brangenybė yra Vilniuje. Nuo smuiko nenuleidžia akių šio fondo W.A.Mozarto muziejų ir archyvų globėja Gabriela Ramsauer su muzikologe bei smuikininke Anja Morgenstern.

Be to, P.Kunca atskleidė, jog vakarais instrumentas atiduodamas saugoti į Lietuvos dailės muziejaus fondus, o rytais iš ten paimamas. „Kai turime tokią vertybę Vilniuje, mums reikia kitaip gyventi ir netgi kitaip miegoti. Neįtikėtina, kad smuikas išliko sveikutėlis iki šių dienų“, -- džiaugėsi daug metų Valtybiniame Vilniaus kvartete smuikavęs P.Kunca.

Tapo aukštosios kultūros simboliu

„Costa“ smuikas – taip dabar vadinamas W.A.Mozarto instrumentas, tuo ir unikalus, kad jį prie krūtinės glaudė genijaus rankos. Šį smuiką sukūręs meistras lygiavosi į savo didžiuosius tautiečius – Amati ir Stradivari šeimų pažibas, rėmėsi jų atradimais.

P.A.dalla Costa instrumenams taip pat būdingas minkštas, sodrus skambesys, savitas tembras. W.A.Mozartas įsigijo dar visai naują „Costa“ smuiką, nes buvo priverstas ieškoti instrumento, neplanuotai atsidūręs Vienoje be saviškio.

Taip ir liko senasis jo smuikas seseriai Nannerl, o naujasis jam tarnavo iki mirties ir tapo visos Austrijos kultūros ambasadoriumi, netgi dar daugiau – aukštosios kultūros simboliu visai žmonijai.

Instrumentus skolina nenoriai

„Fondo muziejuje turime net keturis styginius ir du klavišinius W.A.Mozarto instrumentus. Beveik visus juos Fondui perdavė pati kompozitoriaus šeima – du jo sūnūs ir sesuo.

Nenorime laikyti jų užrakintų. Tai Zalcburgo ambasadoriai. Dėl to juos dažnai rodome koncertuose, o dabar atvežėme ir į Lietuvą“, – pasakojo G.Ramsauer.

Pasak austrų, „Costa“ smuikas kartais lydi netgi Austrijos prezidentą valstybinių vizitų metu. Šitaip W.A.Mozarto instrumentas jau pabuvojo JAV, Kuboje, Japonijoje.

Šiemet minimos kompozitoriaus gimimo 260-osios metinės – taip pat puiki proga keliauti smuikui. Tačiau Fondas skolina instrumentus nenoriai, mat jie reikalauja nuolatinės priežiūros – tam specialiai samdomas meistras.

Tuo metu priprasti atlikėjui prie smuiko, anot P.Kuncos, reikia maždaug pusantro mėnesio – tokiam laikui gauti iš „Mozarteum“ instrumentą beveik nerealu. Matyt, dėl to „Costa“ smuiku dažniausiai griežia „Mozarteum“ bendradarbė A.Morgenstern, kuri nėra smuiko profesionalė.

Pagrindinis Anjos darbas – W.A.Mozarto laiškų redagavimas. Daugiau kaip 170 metų gyvuojančiam „Mozarteum“ fondui, be genijaus instrumentų, portretų ir kitų daiktų, priklauso didžiausia kompozitoriaus šeimos laiškų kolekcija.

Visa ji bus pasiekiama ir internete, kai Anja baigs skaitmeninimo darbus. Beje, viename laiškų kompozitorius giriasi tėvui pagriežęs koncerte kaip geriausias Europos smuikininkas, o tėvas atsakydamas jį patikina, jog tai – tikrų tikriausia tiesa.

Renginiuose vyrauja jaunimas

Su „Costa“ smuiku po pasaulį keliauja istorija ir W.A.Mozarto dvasia. Instrumentas į Lietuvą atvyko net keturiem koncertams; pagrindinė jų solistė – A.Morgenstern.

Vienas projekto rengėjų P.Kunca neslėpė džiaugsmo, kad renginiai sutrauks daug jaunimo. Praėjusį sekmadienį į koncertą visai šeimai Filharmonijoje „W.A.Mozarto smuiko magija“ buvo atvežta vaikų ir iš kitų Lietuvos miestų.

Vakar sostinės Šv.Jonų bažnyčioje genijaus smuiko klausėsi akademinis jaunimas ir dėstytojai Lietuvos muzikų rėmimo fondo cikle „Alma Mater Musicalis“.

O šiandien projektas keliasi į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (LMTA) . Čia, J.Karoso salėje,  17 val. garsųjį smuiką W.A.Mozarto sonatų programoje pristatys A.Morgenstern ir klavesinistas bei muzikologas iš Zalcburgo Ulrichas Leisingeris.

Rytoj didžiausiame viešnagės koncerte – 18 val. LMTA didžiojoje salėje – skambės ir simfoninė bei chorinė W.A.Mozarto muzika, grieš LMTA simfoninis orkestras, dainuos LMTA choras bei solistai, diriguos profesorius iš Austrijos Josephas Wallnigas. Abu renginiai – nemokami.

Paini „Costa“ smuiko istorija

Po kompozitoriaus mirties jo žmona Constanza „Costa“ smuiką pardavė žinomam smuikininkui iš Ofenbacho Johannui Antonui Andre. Šiam persimetus į leidybą, 1840 m. instrumentas atiteko jo bendradarbiui Heinrichui Henkeliui, kurio sūnus buvo smuikininkas ir daug metų koncertavo genijaus instrumentu.

1909 m. smuiką įsigijo muzikos instrumentų firma „Hill & Sons“ Londone, jį saugojusi iki savo egzistavimo pabaigos.

1988 m. smuikas tapo Vokietijos meno mecenatės dr. Nicola‘os Leibinger-Kammuller nuosavybe. 2013 m. ji padovanojo smuiką „Mozarteum“ fondui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.