Operos primadona V.Urmana: „Mielai nukreipčiau savo veiklą į Lietuvą“

„Labdaros koncertas net ne Europos, o kito žemyno reikmėms – pirmas toks faktas mūsų šalies istorijoje. Jis liudija, kaip toli pažengė Lietuva“, – džiaugėsi mūsų šalies ambasadorius prie UNESCO Arūnas Gelūnas.

V.Urmana rengia labdaros projektą Lietuvoje, nes tikisi tautiečių palaikymo.<br>Nuotr. iš LR archyvo
V.Urmana rengia labdaros projektą Lietuvoje, nes tikisi tautiečių palaikymo.<br>Nuotr. iš LR archyvo
V.Urmana rengia labdaros projektą Lietuvoje, nes tikisi tautiečių palaikymo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Urmana rengia labdaros projektą Lietuvoje, nes tikisi tautiečių palaikymo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas“)

Oct 29, 2016, 9:46 AM, atnaujinta May 9, 2017, 11:41 PM

Nacionalinėje filharmonijoje rytoj vyksiantis UNESCO menininkės taikai Violetos Urmanos, jos sutuoktinio tenoro Alfredo Nigro ir maestro Modesto Pitrėno diriguojamo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertas kelia didelį susidomėjimą.

Viena vertus, žymiausia lietuvių dainininkė V.Urmana jau senokai koncertavo gimtinėje, o šį vakarą ji atliks sudėtingą ir retą, gal net Filharmonijos scenoje neskambėjusią arijų programą.

Antra, atlikėjai koncertuos nemokamai, o lėšas už bilietus ir surinktas koncerto metu paaukos Afrikos mergaičių švietimui.

Mat koncertas rengiamas Lietuvos narystės UNESCO 25-mečio proga.

Labdarai reikia užmojo

Tikriausiai ne vienas pagalvos: juk ir Lietuvoje apstu skurstančiųjų – gal geriau būtų paremti savus?

„Mielai nukreipčiau savo veiklą į Lietuvą – ir čia yra mergaičių, šeimų, kurioms reikia pagalbos. Gal kada nors įsteigsime lietuvišką projektą.

Tačiau šįkart įsitraukiau į tarptautinę programą ir labai džiaugiuosi, kad Lietuvoje yra žmonių, galinčių ir norinčių ištiesti pagalbos ranką už savo šalies ribų, padėti silpnesniems“, – kalbėjo 55 metų dainininkė.

V.Urmana prisipažino nedažnai sulaukianti kvietimų įsitraukti į labdaringą veiklą. Be to, kartais tokių pasiūlymų jai tenka atsisakyti, nes projektai stokoja svarumo. „O šiuo atveju – viskas kitaip“, – pabrėžė primadona.

Rytdienos koncertą tiesiogiai transliuos LRT programa „Kultūra“, o vėliau jo vaizdo įrašą – prancūzų klasikinės muzikos kanalas „Mezzo“. Žmonės galės aukoti pinigus tiesioginės transliacijos metu, taip pat prieš koncertą Filharmonijoje ir po jo.

Surinktos lėšos bus skirtos vienai opiausių problemų bene skurdžiausiame pasaulio regione. Užsachario Afrikoje galimybių mokytis neturi net 16 milijonų mokyklinio amžiaus mergaičių.

Rado daug pagalbininkų

„Manau, tai prasminga akcija, nors mūsų indėlis gal bus nedidelis“, – svarstė V.Urmana. Jai buvo siūloma paremti ir UNESCO vandenynų valymo, ir net žurnalistų saugumo programas, tačiau jas V.Urmana nutarė palikti kompetentingiems kolegoms.

„Per pusmetį aš nespėjau daug nuveikti kaip UNESCO menininkė taikai. Galbūt ir mano galimybės nėra tokios didelės kaip, tarkime, Celine Dion ar Jeano Michelio Jarre’o. Dėl to pasirinkau projektui Lietuvą. Žinojau, kad čia jis sulauks daug dėmesio.

Mano lūkesčiai pasiteisino – labai greitai radau partnerių ir pagalbininkų“, – džiaugėsi solistė.

Paklausta, kiek lėšų tikisi surinkti, V.Urmana nesiryžo spėlioti: „Nemėgstu kalbėti apie pinigus. Žinau tik tiek, kad visi koncerto dalyviai dovanosime savo darbą pasirinktam tikslui.“

Virto paramos teikėja

„V.Urmanos koncertas – ryškiausias ženklas, kad Lietuva iš paramos gavėjos virto jos teikėja. Mes mėgstame paverkšlenti dėl nepriteklių Lietuvoje, bet turime suvokti ir kiek įgijome per tuos 25 metus“, – kalbėjo Lietuvos ambasadorius prie UNESCO A.Gelūnas.

Jis priminė, kad Lietuva kadaise gavo nemažai lėšų iš šios organizacijos, o pastaraisiais metais jau pati ne kartą rėmė UNESCO programas.

„Manau, kad mūsų su V.Urmana laukia ilgi bendro darbo metai“, – neabejojo A.Gelūnas.

Oficiali UNESCO menininko taikai kadencija yra tik dveji metai, bet reali jos trukmė priklauso nuo paties menininko noro tęsti misiją.

Dabar Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO vienija 195 tikruosius narius ir aštuonis stebėtojus, o menininkų taikai turi 64.

Primadonos balsas žydi

Už V.Urmanos pečių – keli įstabios karjeros dešimtmečiai. Ji, atrodytų, pasiekė viską, apie ką gali svajoti dainininkė, įgyvendino turbūt visus muzikinius užmojus.

V.Urmana įeis į operos istoriją kaip viena iš nedaugelio solisčių, dainavusių tiek vokišką, tiek itališką repertuarą ir sopranu, ir mecosopranu.

Jos balsas tebežydi, kritikai žavisi dainininkės vokaline meistryste, sceniniu žavesiu ir elegancija. Šiemet V.Urmana sėkmingai pasirodė Niujorko „Metropolitan Opera“, Vienos valstybinės operos ir „Musikverein“, Barselonos „Palau de la Musica“, Romos operos, Helsinkio muzikos centro, Provanso Ekso (Prancūzija) ir Tanglvudo (JAV) festivalių, kitose scenose su dirigentais F.Luisi, A.Nelsonu, D.Rustioni, P.Jordanu, E.P.Salonenu, G.Noseda.

Netrukus dainininkės laukia dainų rečitalis Madrido „Teatro de la Zarzuela“ su vienu žymiausių koncertmeisterių H.Deutschu.

Ar surinktos lėšos pasieks Afriką?

Pasak koncerto rengėjų, UNESCO nebūtinai veža suaukotus pinigus į Afriką. Jie gali pasiekti Juodąjį žemyną ir netiesiogiai – per vadovėlius, mokytojų rengimą ir kitas veiklos formas.

Kam labiausiai reikės lėšų, tam labdaros pinigai ir bus skirti. Juos žadama perduoti UNESCO Afrikos departamentui.

Afrikos mergaičių švietimui skirtos lėšos bus renkamos į Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato sąskaitą Nr.LT537300010035342798. Ji bus atidaryta iki lapkričio 10 d.

Vėliau akcijos rengėjai žada informuoti žmones apie sukauptą sumą ir apie tai, kam ji bus panaudota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.