10 įdomių faktų apie „Kaunas Jazz“ žvaigždę Dianne Reeves

Festivalio „Kaunas Jazz“ paskelbta žinia, kad 2017-ųjų balandžio 30-ąją jo kvietimu Kauno „Žalgirio“ arenoje koncertuos žymioji JAV vokalistė Dianne Reeves, sukėlė didelį džiazo gerbėjų susidomėjimą.

Dianne Reeves festivalyje „Kaunas Jazz“ koncertuos trečią sykį.<br>„Scanpix/Reuters“ nuotr.
Dianne Reeves festivalyje „Kaunas Jazz“ koncertuos trečią sykį.<br>„Scanpix/Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2016, 1:27 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 9:06 AM

Melomanus, kritikus, valstybių vadovus ir žymiausius pasaulio menininkus sužavėjusi „Grammy“ laureatė turi įdomią karjeros istoriją – artėjančios jos viešnagės proga siūlome susipažinti su 10 įdomių faktų apie šią dainininkę.

Profesionalioje scenoje ji – jau 44 metus. Muzikantų šeimoje gimusiai Dianne tebuvo šešiolika, kai ji pradėjo koncertuoti. Po kiek laiko ją išgirdo žymus trimitininkas Clarkas Terry. Jam padedant, dainininkė „prasimušė“ į džiazo klubus. Netrukus dainininkė jau keliavo į gastroles su garsiais atlikėjais Sergio Mendesu ir Harry Belafonte, o 1982-aisiais pradėjo svaiginančią solinę karjerą.

Holivudo žvaigždė George'as Clooney atvėrė jai daug durų. Tai nutiko, kai Dianne prieš dešimtmetį atliko epizodinį vaidmenį jo filme „Labanakt ir sėkmės“ bei įrašė šios šešiems „Oskarams“ nominuotos juostos garso takelį. Visus filme skambančius kūrinius parinko pats George'as Clooney, kurie yra didelis džiazo gerbėjas. „Jis nepaprastas, tikras, nėra jokio apsimetimo. Ir, žinoma, dailus. Bet būtent jo žavesys, protas, sąmojis ir nuoširdumas jį daro tokiu neįtikėtinu. Jam režisuojant, jaučiausi puikiai, net nesupratau, kad vaidinu, tiesiog stovėjau ir dainavau. Būtent dėl šio filmo į mano koncertus pradėjo ateiti daug naujos publikos“, – neslepia dainininkė.

Viena filmo scenų, kurioje nusifilmavo Dianne:

Jos pusbrolis buvo garsus džiazo muzikantas, klavišininkas George'as Duke'as. Jo grojimas skamba ir naujausiame dainininkės albume, „Grammy“ apdovanojimu įvertintame „Beautiful Life“. Tai vienas paskutinių jo įrašų – 2013-ųjų rugpjūtį muzikantas mirė nuo leukemijos. Albumo įrašus pažymėjo ir dar vienas liūdnas įvykis – 2012-aisiais nuo krūties vėžio mirė dainininkės motina, dėl kurios ligos dainininkė keletą metų buvo sulėtinusi muzikinę karjerą ir daug laiko kartu su ja leido namie. „Albumo pavadinimu („Gražus gyvenimas“) pagerbiu šiuos nuostabius žmones, su kuriais praleidau gražų laiką. Pagrindinė albumo mintis – net liūdnais laikais gyvenimas yra gražus“, – sako Dianne Reeves. Beje, dainininkės motina grojo trimitu, tėvas (kuris mirė, kai Dianne tebuvo dveji) buvo dainininkas, o dėdė grojo Denverio simfoniniame orkestre.

Ji ir kita „Kaunas Jazz“ žvaigždė Gregory Porteris – geri bičiuliai. Dainininko Gregory Porterio, kuris „Kaunas Jazz“ kvietimu Vilniaus salėje „Compensa“ dainuos 2017-ųjų balandžio 25-ąją, balsas skamba naujausiame Dianne Reeves albume „Beautiful Life“. „Dažnai susiduriame Europoje, keliaudami per festivalius, kartais padainuojame kartu. Man patinka su juo būti scenoje“, – sako Dianne.

Dianne Reeves su Gregory Porteriu įrašyta daina „Satiated (Been Waiting)“:

Ji niekada nebuvo ištekėjusi. Dianne Reeves yra atlikusi dainą „Be My Husband“ („Būk mano vyru“), tačiau pati prie altoriaus nėra žengusi. Priežastis galima tik spėlioti – apie asmeninį gyvenimą dainininkė beveik nepasakoja.

Ji – vienintelė vokalistė, pelniusi „Grammy“ apdovanojimą geriausio džiazo vokalo albumo kategorijoje už tris įrašus iš eilės. Tokią sėkmę dainininkei atnešė diskai „In The Moment – Live In Concert“ (2001 m.), „The Calling: Celebrating Sarah Vaughan“ (2002 m.) ir „A Little Moonlight“ (2004 m.). Iš viso Dianne Reeves šioje kategorijoje triumfavo penkis kartus.

Nors JAV pramogų verslo sostine laikomas Los Andželas, gyvenimas jame Dianne nesužavėjo. 1992 metais dainininkė sugrįžo į Denverio miestą, kuriame užaugo, ir jame gyvena iki šiol.

Ji dainavo Solt Leik Sičio žiemos olimpinių žaidynių (2002 m.) uždarymo ceremonijoje. Kartu su dainininke pasirodė dailiojo čiuožimo žvaigždė – keturis kartus pasaulio čempiono titulą pelnęs kanadietis Kurtas Browningas. Ceremonijoje taip pat koncertavo Stingas, Christina Aguilera, Jonas Bon Jovi, bet Dianne pasirodymą komentatoriai pavadino viena įspūdingiausių renginio akimirkų.

Dianne Reeves pasirodymas olimpiados uždaryme:

Ji koncertavo ne tik su garsiausiais džiazo muzikantais, bet ir su žymiais orkestrais bei dirigentais. Dianne Reeves dainavo su Čikagos simfoniniu orkestru, diriguojamu Danielio Barenboimo, taip pat – Berlyno filharmonijos orkestru, diriguojamu sero Simono Rattle'o.

Ji ne sykį yra dainavusi Baltuosiuose rūmuose. Pastarąjį kartą – šių metų balandžio 30-ąją, kai JAV Prezidento Baracko Obamos ir jo žmonos Michelle kvietimu dainavo koncerte, skirtame Tarptautinei džiazo dienai. Jame taip pat pasirodė Stingas, Dee Dee Bridgewater, Aretha Franklin, Jamie Cullumas, Kurtas Ellingas, Herbie Hancockas, Alas Jarreau ir daugybė kitų ryškiausių pasaulio žvaigždžių. Dianne šiame koncerte atliko solinį kūrinį, o taip pat pasirodė su prieš porą metų „Kaunas Jazz“ viešėjusiu gitaristu Patu Metheny.

Dianne Reeves ir Patas Metheny Baltuosiuose rūmuose:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?