Baroko muzikos aistruoliai traukia iš užmaršties Antonio Vivaldi operą

Baroko operos teatras, puoselėjantis Baroko muziką Lietuvoje, pirmą kartą šalyje pristato išskirtinio grožio baroko operos – Antonio Vivaldi „Ištikimosios nimfos“ koncertinę versiją. Opera skambės LDK Valdovų rūmuose gruodžio 15 d.
 19 val.

Dirigentas J.M.Jauniškis.<br>Rengėjų nuotr.
Dirigentas J.M.Jauniškis.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-11-29 14:49, atnaujinta 2017-04-16 20:39

Baroko muzika skamba garsiausiose pasaulio teatrų scenose, yra vertinama pasaulyje, sparčiai populiarėja ir mūsų šalyje. Tam tikslui įkurtas Baroko operos teatras aukščiausiu meniniu lygiu pristato Lietuvos visuomenei barokinius muzikos opusus, pritraukdamas geriausius senosios muzikos specialistus iš Lietuvos ir užsienio.

A.Vivaldi opera „Ištikimoji nimfa“ („La Fida Ninfa“) Lietuvoje dar nėra skambėjusi. Jos autorius daugumai yra geriausiai žinomas kaip instrumentinės muzikos kūrėjas, parašęs koncertų ciklą smuikui ir orkestrui „Metų laikai“. Dažnai pamirštama, kad savo laiku jis buvo populiarus ir kaip operų autorius. A.Vivaldi sukūrė per 90 operų, iš kurių mažiau kaip 50 yra identifikuotos, o išliko tik 20.

Francesco Scipione Maffei libretu sukurta trijų veiksmų opera „Ištikimoji nimfa“ yra skirta solistams, chorui ir orkestrui. Ji buvo atlikta pirmą kartą buvo 1732 metų sausio 6-ąją, yra laikoma A.Vivaldi brandžios kūrybos pavyzdžiu. Tai veikalas, puikiai iliustruojantis pastoralinės operos žanrą. Svarbiausi šio kūrinio personažai – nimfos, dievai, piemenys ir piratai. A.Vivaldi „Ištikimoji nimfa“ buvo pirmasis baroko epochos kūrinys, pastatytas ir parodytas XX amžiaus operos scenoje. Tai įvyko 1958  metais, o įrašas pasirodė 1964-aisiais. Baroko muzikos renesansas nušluostė dulkes nuo pamirštos partitūros.

Opera stebina kompozitoriaus vaizduote ir drąsa originaliai traktuoti savojo meto meno tendencijas. Ji ne tik atskleidžia A.Vivaldi muzikos gelmę ir grožį, tačiau yra išskirtinė ir dėl savo siužeto bei gvildenamų temų.

Kūrinio įvykių centre – nimfa Likori, kurią kartu su šeima legendomis apipintoje Nakso saloje įkalina piratas Oraltas. Ten ji sutinka savo ilgametį sužadėtinį Morastą, kuris buvo dingęs daugeliui metų. Tačiau nimfa jo neatpažįsta, nes jis pasivadinęs kitu vardu.

Morastas nukreipia Likori meilę į savo brolį Osminą, manydamas, jog jie seniai myli vienas kitą. Tuo metu Osminą iš tikrųjų myli Likori sesuo Elpina.

Kokia visų meilės intrigų pabaiga, sužinosite atėję į Valdovų rūmus gruodžio 15 d. 19 val. Kūrinys perkels jus į mistikos ir paslapčių kupiną pasaulį. Dainuos Ilona Pliavgo, Vilija Mikštaitė, Tadas Girininkas, Andrius Bartkus, Renata Dubinskaitė, Aistė Pilibavičiūtė, Gabrielė Kiršaitė, Romanas Kudriašovas. Grieš Baroko operos teatro orkestras, diriguojamas Juozo Manto Jauniškio. Projekto meno vadovas – Viktoras Gerasimovas, globėjas – kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.