Arūnas Dumalakas. Dar yra nešančių šviesą ir tikinčių

Lietuvos vardą pasaulyje garsinančio dizainerio J.Statkevičiaus visų nuopelnų net neišvardysi. Jį drąsiai galėjome pakrikštyti ir politinių madų pranašu, bet kūrėjas truputį pavėlavo.

Sunku pasakyti, ko siekė Š.Birutis, „valstiečiams“ pradėjus valdyti staiga pastebėjęs į kaimą atsigręžusio J.Statkevičiaus kūrybą. Gal nenorėjo atsilikti nuo politinių madų?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sunku pasakyti, ko siekė Š.Birutis, „valstiečiams“ pradėjus valdyti staiga pastebėjęs į kaimą atsigręžusio J.Statkevičiaus kūrybą. Gal nenorėjo atsilikti nuo politinių madų?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 2, 2016, 7:41 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:15 AM

Ką ten mados – kultūros viešpačiu J.Statkevičius būtų tapęs, jei 2017 metų pavasario–vasaros kolekciją būtų parengęs prieš spalio 9-ąją.

Pagalvokite: Seimas dar neišrinktas, o dizaineris jau pasitinka žiūrovus lietuvišku kaimu dvelkiančia scenografija, įžvelgęs, iš kur mažiausiai ketverius metus kūrėjai semsis įkvėpimo.

Šienu nubarstytas podiumas, obuolius kramsnoja ožkos, kapstosi vištos. Kolekcijai demonstruoti sukurta aplinka, be abejonės, turėjo ypač patikti Seimą užplūdusiems „valstiečiams“, kurie ne kartą skelbė, jog kaime, lietuviškame pavelde galima rasti daugybę įdomių ir įkvepiančių dalykų.

Ne tik įkvėpimo galima semtis giliau pakapsčius. Sulauksi ir įvertinimo. Tad ir J.Statkevičius, ne kartą lietuvius pliekęs už pilkumą, dorai tėvynėje iki šiol neįvertintas, sulaukė atpildo valandos. Paskutines dienas kultūros ministro kėdėje sėdintis Š.Birutis jam įteikė aukščiausią Kultūros ministerijos apdovanojimą – aukso žvaigždę „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Ir dizaineris neištvėrė – susigraudino, kad po lietuviško kaimo dūmo aromatu dvelkiančios kolekcijos pristatymo nueinantis ministras susizgribo liaupsinti jo išskirtinių nuopelnų Lietuvos kultūrai ir menui.

Sunku pasakyti, ko siekė Š.Birutis, „valstiečiams“ pradėjus valdyti staiga pastebėjęs į kaimą atsigręžusio J.Statkevičiaus kūrybą. Gal nenorėjo atsilikti nuo politinių madų?

Bet štai ir naujoji kultūros ministrė L.Ruokytė-Jonsson ėmė pritariamai linkčioti galva: taip, kultūra regionuose – viena prioritetinių sričių.

Tad ar netrukus nesuspindės aukso žvaigždė „Nešk savo šviesą ir tikėk“ ir ant televizijos serialo „Naisių vasara“ kūrėjų krūtinių?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.