Vokiečių tenoras stebina šauniais ir liūdnais rekordais

Nuo Herberto von Karajano laikų joks muzikas Vokietijoje nesulaukė tokios sėkmės. Tuo gali didžiuotis 47 metų tenoras Jonas Kaufmannas.

Tenoras J.Kaufmannas.<br>G.Hohenbergo nuotr.
Tenoras J.Kaufmannas.<br>G.Hohenbergo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2016, 6:03 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:31 AM

Lapkričio mėnesį net penki jo albumai buvo geriausių klasikos įrašų 20-tuke: neapolietiškų dainų „Dolce Vita“ – pačioje viršūnėje, G.Puccini operų arijų „Nessun dorma“ – ketvirtas, operečių muzikos „Du bist die Welt für mich“ – 14-tas, operos „Aida“ studijinis albumas – 17-tas ir opera „Andrea Chenier“ – 20-ta.

Artistui pilasi kaip iš gausybės rago ir apdovanojimai. Šiemet jis sulaukė garbingiausio valstybinio įvertinimo – Vokietijos ordino „Už nuopelnus“ (Bundesverdienstkreutz), neseniai gavo Puccini apdovanojimą Italijoje.

Jo albumas „Nessun dorma“ buvo nominuotas „Grammy“ ir pripažintas geriausiu dviejose kategorijose „Apple Music“ reitinguose. Pernai J.Kaufmannas buvo išrinktas Metų solistu „Echo Klassik“ apdovanojimuose, gavo Europos kultūros prizą.

Tačiau artistas viršijo ir turbūt visus pasaulinių žvaigždžių rekordus pagal atšauktus dėl ligų pasirodymus. Važiuoti pasiklausyti J.Kaufmanno į užsienį yra loterija: kad ir koks būtų metų laikas, tikėtina, kad jo neišgirsite.

Praėjusią žiemą solistas atšaukė pasirodymus Niujorko „Metropoliatn Opera“, „Carnegie Hall“ ir Londono „Covent Garden“. Niujorke jis dainavo paskutinį kartą tik 2014-ųjų žiemą ir nėra įtrauktas į šio sezono spektaklių transliacijų programą.

Anot „Metropolitan Opera“ generalinio vadybininko Peterio Gelbo, šis tenoras „labai trapus“, be to, rūpinasi savo trimis vaikais Miunchene ir „nebūtinai nori kasmet dainuoti „Metropolitan Opera“.

J.Kaufmannas sirgo ir šią vasarą, kai buvo laukiamas Baden Badeno festivalio „Valkirijoje“. O rudenį jis atšaukė pasirodymus E.Elgaro „Gerontijaus sapne“ Berlyno valstybinėje operoje, R.Wagnerio „Meisterzingeriuose“ Miuncheno operoje, koncerte Budapešte.

Paryžiečiai pirko pabrangintus bilietus, kad išgirstų tenorą „Hoffmanno istorijose“, tačiau vietoje to galėjo nemokamai nueiti į savo pasirinktą operos ar baleto spektaklį – svajonių tenoras neatvyko.

Pagaliau lapkričio viduryje J.Kaufmannas paskelbė grįžtantis į sceną po dviejų mėnesių pertraukos, bet ir vėl pakeitė planus: atšaukė dainų vakarą Vokietijoje, rečitalį Madrido „Teatro Real“ ir netgi nukėlė Japonijos turą.

Paaiškėjo, kad J.Kaufmannas negalės dainuoti ir per Nobelio premijų teikimo ceremoniją gruodžio 8-ąją – ji pakeis smuikininkė Janine Jansen. Solistas teisinasi „stipriu peršalimu“.

Tenoro gerbėjai užkandę žadą laukia, ar išgirs savo dievaitį per naujosios Hamburgo filharmonijos atidarymo iškilmes sausio 11-ąją.

Parengė Asta Andrikonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.