„Kairas Vilniuje“: arabai ir lietuviai susibūrė į vieną kolektyvą

Lietuvoje išgirsti šiuolaikinės arabų muzikos – retenybė, o išvysti drauge grojančius egiptiečius ir lietuvius – apskritai unikalu. Toks eksperimentas tapo įmanomas, Goethe’e institutui Vilniuje įsitraukus į projektą „Carte Blanche“.

Muzikinis tiltas: šiuolaikinė arabų ir Europos muzika. Egipto šiuolaikinės muzikos ansamblis, LAT, V.Baltakas (dešinėje).<br>„Arcana Femina“ nuotr.
Muzikinis tiltas: šiuolaikinė arabų ir Europos muzika. Egipto šiuolaikinės muzikos ansamblis, LAT, V.Baltakas (dešinėje).<br>„Arcana Femina“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Dec 6, 2016, 2:24 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:19 AM

Projektas suvienijo spalvingai kultūros programai tris Vidurio bei Rytų Europos – Vilniaus Bratislavos ir Prahos ir tris Šiaurės Afrikos bei Artimųjų Rytų – Kairo, Beiruto ir Amano – Goethe’s institutus, pakviesdamas į Europą arabų kultūros šviesuolių.

„Šiais neramiais laikais per dažnai susipriešiname, užuot paieškoję tarpusavio sąlyčio taškų“, – mano „Carte Blanche“ rengėjai.

Kaip tik šiuo tikslu jau beveik savaitę Vilniuje galima susipažinti su Egipto įkvėpta bei egiptietiška kūryba.

Į Vilnių pakvietė ir sirus

Pirmą kartą Lietuvos sostinė sulaukė Egipto šiuolaikinės muzikos ansamblio (vadovas Sherifas el Razzazas) muzikantų, vadinamų Egipto kultūros ambasadoriais. Tai vienintelis šalies kolektyvas, atliekantis nacionalinę bei užsienio dabarties autorių kūrybą, koncertuojantis reikšmingose pasaulio scenose.

Tačiau viešnagė Lietuvoje buvo ypatinga ir jiems, mat svečiai Vilniaus rotušės scenoje susiliejo su Lietuvos ansamblių tinklo (LAT) virtuozais. O kodėl gi ir ne? Juk vieni ir kiti – meistriški šiuolaikinės muzikos atlikėjai, studijavę ne tik gimtinėje, bet ir svetur. Šiuolaikiniai arabų kompozitoriai taip pat baigia tas pačias aukštąsias mokyklas, kaip ir europiečiai, nors savo muzika pabrėžia arabiškas šaknis.

Jų kūrinių arabiškas koloritas labiausiai ir žavėjo jungtiniame kolektyvų koncerte Rotušėje. Daugiausiai publikos plojimų sulaukė Hassano Tahos „The Dice Player“ sirų vokalui su instrumentiniu pritarimu, įkvėptas filosofiškų palestiniečio poeto eilių. Autorius su žmona dainininke Najat Suleiman, atlikusia kūrinį, kilo į sceną ir žaviam vakaro bisui.

Ši iš Šveicarijos atvykusi sirų menininkų pora stipriai praturtino pažintį su arabų muzika. Mat H.Taha – ne tik kompozitorius, bet ir pripažintas arabiškos liutnios – ūdo – virtuozas. Jis muzikavo šia gitaros „prosenele“ ne tik koncerte, bet ir studentams surengtuose meistriškumo kursuose.

Arabai kuria užsienyje

H.Taha papasakojo „lrytui.lt“ tik būdamas 18-kos įžengęs į Vakarų klasikinės muzikos pasaulį, išgirdęs L.van Beethoveną, W.A.Mozartą ir kitus kompozitorius. Ligi tol jis domėjosi tradicine sirų muzika, nuo vaikystės skambino ūdu, nes tarp jo giminių buvo žymus šio instrumento meistras.

Pasak Hassano, Sirijoje tapti kompozitoriumi nėra lengva: Damaske niekada nebuvo aukštųjų kompozicijos studijų, o mokslui užsienyje reikia surasti lėšų. Pasibaigus H.Tahos metinei stipendijai, jis turėjo nutraukti studijas Olandijoje ir grįžti į Siriją.

„Gimtinėje patyriau daug sunkumų – sirus šokiravo mano naujoviška muzika, nes stengiuosi suderinti kūryboje siriškas šaknis ir studijų Vakaruose patirtį“, – pasakojo kompozitorius.

Vėliau jis vis dėlto baigė studijas Šveicarijoje ir iki šiol tęsia kūrybinius eksperimentus šioje šalyje.

Koncerte susidarė įspūdis, kad visi įdomiausi šių dienų arabų kompozitoriai, tarp jų – Londone gyvenanti libaniečių kilmės Bushra el Turk, Austrijoje daug laiko praleidžiantis alžyrietis Amras Okba, JAV gyvenantis egiptietis Ahmedas Madkouras – siekia sulydyti savo kūryboje Rytų ir Vakarų kultūras.

Ilgai laukti mainai plėtosis

„Arabų regione Egiptas išsiskiria turtinga muzikine kultūra ir ilgaamžėmis jos tradicijomis – neveltui dar G.Verdi sukūrė Kairo teatrui „Aidą“, – teigė LAT vadovas ir dirigentas, kompozitorius Vykintas Baltakas.

Jis džiaugėsi, kad pagaliau lietuviai susipažino su egiptiečių šiuolaikine kūryba, kuri mūsų šalyje buvo nežinoma ir neatliekama.

Pats Vykintas ne kartą yra dirigavęs Egipto šiuolaikinės muzikos ansambliui, o 2009-aisiais vykdė kūrybinę užduotį Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Ten gimė garsiam vokiečių kolektyvui „Ensemble Modern“ V.Baltako parašytas kūrinys „Lift to Dubai“, perteikiantis arabų metropolio Dubajaus skambesį.

Vilniaus ir Kairo muzikantų jungtinis kolektyvas pirmą kartą atliko ir įrašė kūrinį Lietuvoje. Netrukus LAT pristatys lietuvių šiuolaikinę muziką Kaire.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.