Įsitvirtinęs Baroko operos teatras kimba į naujas premjeras

Ką tik profesionalus tapęs Baroko operos teatras (BOT) pirmą kartą šalyje pristatys dar niekada negirdėtą Antonio Vivaldi operą „Ištikimoji nimfa“. Po mėnesio laukia dar viena premjera.

Baroko operos teatro koncertas.<br>D.Kučio nuotr.
Baroko operos teatro koncertas.<br>D.Kučio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-10 12:00, atnaujinta 2018-02-09 23:27

Iškilus baroko kompozitorius A.Vivaldi daugumai yra geriausiai žinomas kaip instrumentinės muzikos kūrėjas, koncertų ciklo smuikui ir orkestrui „Metų laikai“ autorius.

Dažnai pamirštama, kad jis buvo populiarus ir kaip operų kūrėjas. A.Vivaldi parašė per 90 operų, iš kurių mažiau kaip 50 yra įvardytos, o išliko tik 20.

Vienos jų – „Ištikimosios nimfos“ („La Fida Ninfa“) – koncertinę versiją kitą savaitę išgirsime LDK valdovų rūmuose.

Stebina autoriaus vaizduotė

Pagal Francesco Scipione Maffei libretą sukurta trijų veiksmų opera „Ištikimoji nimfa“ solistams, chorui ir orkestrui laikoma A.Vivaldi brandžios kūrybos pavyzdžiu. Pirmą kartą ji buvo atlikta 1732 metų sausį.

Tai veikalas, puikiai iliustruojantis pastoralinės operos žanrą. Svarbiausi šio kūrinio personažai – nimfos, dievai, piemenys ir piratai.

A.Vivaldi „Ištikimoji nimfa“ buvo pirmasis baroko epochos kūrinys, pastatytas ir parodytas XX amžiaus operos scenoje. Tai įvyko 1958 metais.

Baroko muzikos renesansas nušluostė dulkes nuo pamirštos partitūros.

Opera stebina kompozitoriaus vaizduote ir drąsa originaliai traktuoti savo meto meno tendencijas. Ji ne tik atskleidžia A.Vivaldi muzikos gelmę ir grožį, tačiau yra išskirtinė ir dėl siužeto bei gvildenamų temų.

Verda meilės intrigos

Kūrinio įvykių centre – nimfa Likori, kurią kartu su šeima legendomis apipintoje Nakso saloje įkalina piratas Oraltas.

Ten ji sutinka savo sužadėtinį Morastą, kuris buvo dingęs daugeliui metų.

Tačiau nimfa jo neatpažįsta – jis pasivadinęs kitu vardu.

Morastas nukreipia Likori meilę į savo brolį Osminą manydamas, jog jie seniai myli vienas kitą. Tačiau Osminą iš tikrųjų myli Likori sesuo Elpina.

Kokia visų meilės intrigų baigtis, paaiškės koncerte. Jis nukels klausytojus į mistikos ir paslapčių kupiną pasaulį.

Dainuos Ilona Pliavgo, Vilija Mikštaitė, Tadas Girininkas, Andrius Bartkus, Renata Dubinskaitė, Aistė Pilibavičiūtė, Gabrielė Kiršaitė, Romanas Kudriašovas. Grieš Baroko operos teatro orkestras, diriguojamas Juozo Manto Jauniškio. Projekto meno vadovas – Viktoras Gerasimovas, globėjas – kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

Prikelia negirdėtus veikalus

Baroko muzika sparčiai populiarėja mūsų šalyje. Jos sklaidai įkurtas Baroko operos teatras įspūdingai pristato Lietuvos visuomenei barokinius muzikos opusus, pritraukdamas geriausius senosios muzikos specialistus iš Lietuvos ir užsienio.

Ši trupė dar visai jauna. Pirmąjį projektą ji pristatė Lietuvos visuomenei 2014-ųjų pavasarį. Tai buvo Georgo Friedricho Händelio (1685–1759) oratorija „Prisikėlimas“ (it. „La resurrezione“), pirmą kartą nuskambėjusi Lietuvoje.

Sausio 26 d. Baroko operos teatras pakvies į dar vieną premjerą – šįkart Lietuvos rusų dramos teatre. Lietuvių publika pirmą kartą susipažins su G.F.Händelio opera „Semele“, kurią režisuos Vilius Malinauskas.

Pats kompozitorius ją vadino opera oratorijos maniera. Kūrinyje kunkuliuoja žmonių ir dievų meilės drama.

Vaidmenis kurs dalis tų pačių artistų, grieš Baroko operos teatro orkestras, dainuos Vilniaus savivaldybės choras „Jauna muzika“. („Sostinė“)

A.Vivaldi opera „Ištikimoji nimfa“ LDK valdovų rūmuose gruodžio 15 d. 19 val.

Sulaukė pripažinimo

Šią savaitę Baroko operos teatras buvo pripažintas profesionaliu scenos meno teatru.

Tai palengvins kolektyvo gyvavimą, nes leis susigrąžinti dalį projektams išleidžiamų lėšų iš valstybės biudžeto.

Pasak teatro vadovo L.Koženiausko, pagrindinė BOT misija – plėtoti barokinės operos tradicijas Lietuvoje, sudaryti sąlygas Lietuvos meno kūrėjams dalyvauti teatro kūrybinėje veikloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.