Premjera. Oskaras Koršunovas ir Gintaras Grajauskas – apie pašalinius žmones

Penktadienį Klaipėdos dramos teatre – žiūrovų labai laukta premjera. Režisierius Oskaras Koršunovas čia pastatė spektaklį „Pašaliniams draudžiama“ pagal Gintaro Grajausko pjesę.

Pagrindinius vaidmenis sukūrė D.Meškauskas (kairėje) ir J.Baranauskas.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Pagrindinius vaidmenis sukūrė D.Meškauskas (kairėje) ir J.Baranauskas.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Dec 15, 2016, 6:02 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:22 PM

Į Klaipėdą garsusis režisierius sugrįžo beveik po dešimties metų pertraukos

Atskleisti, apie ką kalbama naujojoje pjesėje, G.Grajauskas nelinkęs, tačiau pripažino dar rašydamas pjesę norėjo, kad ją statytų O.Koršunovas: „ir dėl to, kad jis – puikus režisierius, ir dėl to, kad mes kartais iš pusės žodžio susikalbame, mus jungia tos pačios kartos bendrumas, panašus matymas“.

„Iškalbingas pats pjesės pavadinimas – „Pašaliniams draudžiama“. Kas tie pašaliniai, kodėl draudžiama? – režisierius O.Koršunovas buvo atviresnis. – Pjesė apima gana ilgą laikotarpį. Veiksmas prasideda, tarkim 1993-ais metais. Tas metas mažai prisimenamas, nors tai – esminis, labai daug ką suformavęs etapas. Po dainuojančios revoliucijos, po to vilties meto buvo viliamasi, bent jau aš vyliausi, dvasingesnės visuomenės. O atsitiko tarsi visiškai priešingai – atėjo laukinis kapitalizmas, kuris vėliau virto žiauria vartotojiška visuomene. Ir būtent tuomet jautresni dvasingi žmonės tapo pašaliniai. Humanitarai, kurie netapo reketininkais, turėjo išnykti. Pašalinė tapo kultūra, pašalinė ji išlieka iki šiol. Spektaklis ir apie tai“.

Režisieriaus teigimu, spektaklis – su epiškumo atspalviu, jame kalbama apie tai, kas buvo praeity, ir apie dabartį su savotiška ironija, melancholija, o kartais ir linksmai.

„Tai spektaklis apie Klaipėdą ir klaipėdiečius, kita vertus, jis pakankamai universalus, didesniame ar mažesniame Lietuvos ar Europos mieste viskas būtų neblogai atpažįstama ir suprantama“, – kalbėjo G.Grajauskas.

Jis pripažino, kad pjesėje bus ir autobiografinių momentų, tačiau pagrindinis veikėjas – Poetas – universali figūra. Ja galėtų būti ir aktorius, režisierius, kompozitorius, ir kiekvienas iš mūsų, keliaujantis laiku ir sutinkantis save.

„Tai pjesė apie kiekvieną daugmaž padorų garbingą žmogų“, – sakė G.Grajauskas.

Spektaklyje žiūrovai jį atpažins ir scenoje. G.Grajauskas gros su savąja roko grupe „Kontrabanda“. Skambės kelios „Kontrabandos“ dainos, tačiau didžioji dauguma – kompozitoriaus Antano Jasenkos kūriniai.

Pagrindinius vaidmenis sukūrė Darius Meškauskas ir Jonas Baranauskas.

Scenografija – Giedrės Brazytės.

Premjeriniai spektakliai bus rodomi visas tris savaitgalio dienas. Tai ne pirmasis ir O.Koršunovo ir G.Grajausko kūrybinio kelio susikirtimas. 2004 m. pagal G. Grajausko pjesę „Rezervatas“ O. Koršunovas pastatė inscenizaciją prancūzų kalba prestižiniame Tarptautiniame teatro festivalyje Avinjone (Prancūzija). Klaipėdos dramos teatras su O.Koršunovu bendradarbiauja nebe pirmąkart: 2004-aisiais režisierius čia pastatė spektaklį pagal šiuolaikinio vokiečių dramaturgo Mariuso von Mayenburgo pjesę „Šaltas vaikas“, pelniusią trejetą Auksinių scenos kryžių, o 2007-aisiais – Augusto Strindbergo „Kelias į Damaską“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.