Sensacija. Šį savaitgalį Vilnius nurungė Londoną, Maskvą ir Amsterdamą

Beveik keturias valandas sproginėjančios publikos ovacijos ir „bravo“ šūksniai, žymiausių pasaulio baleto meistrų žėrintys pasažai, išskirtiniai užsienio svečiai ir salėje, neregėtas klausytojų anšlagas – šeštadienį Lietuvos nacionalinaime operos ir baleto teatre surengtas iškilmingas koncertas teatro baleto meno vadovo Krzysztofo Pastoro 60-mečio proga tapo vienu įspūdingiausių 2016-ųjų meno įvykių šalies gyvenime.

Iškilmingas baleto koncertas K.Pastoro 60-mečiui LNOBT: S.Zacharova ir M.Lobuchinas šoka duetą iš K.Pastoro „Tristano ir Izoldos“.<br>M.Aleksos nuotr.
Iškilmingas baleto koncertas K.Pastoro 60-mečiui LNOBT: S.Zacharova ir M.Lobuchinas šoka duetą iš K.Pastoro „Tristano ir Izoldos“.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Dec 18, 2016, 12:43 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:57 PM

Įdomu, kad vienas iškiliausių Europos choreografų jubiliejinei šventei pasirinko Vilnių, nors šiuo metu K.Pastoras vadovauja ir Lenkijos nacionaliniam baletui, be to, yra ilgametis Olandijos nacionalinio baleto kviestinis choreografas.

Padovanojęs Lietuvos publikai jau septynis savo kūrinius, įkvėpęs kūrybai ne vieną jauną lietuvių baleto artistą, dabar maestro apibendrino savo nueitą kelią nepamirštama baleto puota Vilniuje.

Jo garbei LNOBT scenoje talentais spindėjo Londono karališkojo „Covent Garden“ baleto primarijai Marianela Núñez ir Vadimas Muntagirovas, Maskvos didžiojo teatro ir „La Scala“ trupių žvaigždė Svetlana Zacharova bei jos partneris Didžiojo teatro primarijus Michailas Lobuchinas, Olandijos nacionalinio baleto pagrindinė solistė Igone De Jongh ir Štutgarto baleto primarijus Danielius Camargo, Lenkijos nacionalinio baleto solistai Yuka Ebihara ir Dawidas Trzensimiechas, Lietuvos baleto pažibos.

Tačiau didžiausia atgaiva sielai vakare buvo paties K.Pastoro kūryba – jo kompozicijas pagal F.Schuberto, A.Schnittke’s ir H.Goreckio, M.Ravelio, R.Wagnerio, S.Prokofjevo, K. Weillio muziką įspūdingai atliko Lenkijos ir Lietuvos baleto artistai, S.Zacharova su M.Lobuchinu. Įvairių metų kūriniai kerėjo nepaprastu maestro muzikalumu ir teatrine klausa.

„Koncertas paliko labai stiprų įspūdį – pamatėme ryškiausias baleto žvaigždes. S.Zacharovą žinojau, todėl ypač nustebino Londono karališkojo baleto primarijai M.Nunez ir V.Muntagirovas savo nepriekaištinga technika ir gebėjimu muzikaliai ją panaudoti kuriant scenos įvaizdį. M.Nunez „Žizel“ ir „Spragtuko“ ištraukose šoko tarsi dvi skirtingos artistės – toks subtilus jos  muzikos ir šokio stiliaus pojūtis.

Tarp koncerto viršūnių paminėčiau ir K.Pastoro kūrinį „Moving Rooms“, kurį jau teko matyti anksčiau. Tačiau stebint viename vakare skirtingais laikotarpiais sukurtas choreografo  kompozicijas dar labiau išryškėjo jo  talentas ir braižas, išradingumas, muzikos ir teatro pojūtis. K.Pastoro teatras - labai vientisas: choreografija, muzika, vaidyba, apšvietimas jame susilydo į vieną meninį pavidalą“, – dalijosi koncerto įspūdžiais šokio kritikas Helmutas Šabasevičius. 

Kad K.Pastoro talentas pripažįstamas labai  plačiai, liudijo pasveikinti maestro į Vilnių atvykę Londono karališkojo baleto, Olandijos bei Latvijos nacionalinių baletų vadovai.

Maestro už neblėstančią aistrą šokiui dėkojo LNOBT generalinis direktorius Gintautas Kėvišas ir Lietuvos kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson. Už indėlį į Lietuvos kultūrą ir baleto talentų puoselėjimą ministrė įteikė K.Pastorui Kultūros ministerijos Auksinę žvaigždę „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

„Esate viena geriausių publikų, kokią esu regėjęs“, – dėkojo ir K.Pastoras salei už audringą reakciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.