Sostinės centre įsikūrusioje Muzikos karalystėje žinoma pianistė virsta Madam Ku-kū

„Tai bus vienintelė vieta Vilniuje, kur žmogus kaip dovaną galės nusipirkti koncertą ir jo klausytis kad ir dviese foteliuose prie žvakių šviesos“, – kalbėjo Muzikos galerijos steigėja 41 metų pianistė Rūta Mikelaitytė-Kašubienė apie savo išpuoselėtą salę.

Dažną vakarą pati R.Mikelaitytė-Kašubienė sėda prie fortepijono Muzikos galerijoje akompanuoti atlikėjams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dažną vakarą pati R.Mikelaitytė-Kašubienė sėda prie fortepijono Muzikos galerijoje akompanuoti atlikėjams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas“)

Dec 29, 2016, 11:50 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:19 PM

Ji unikali. Čia susitinka muzika, poezija, šokis, teatras ir dailė, aukštasis menas ir namų jaukumas, muzikuoja vaikai ir medituoja suaugusieji.

Rudenį pačiame Vilniaus centre, adresu Gedimino pr. 37, įsikūrusi Muzikos galerija – viena mažiausių sostinės meno erdvių. Ji nekomercinė ir nedotuojama, nors talpina tik iki 100 žiūrovų. Tačiau nebankrutuoja – per pusketvirto mėnesio pakvietė į beveik 40 įvairiausio žanro renginių, o švečių laikotarpiu gyvenimas čia virte verda.

Norintys pasižiūrėti kas mėnesį keičiamų dailės parodų į Muzikos galeriją gali užsukti bet kada, prieš tai paskambinę jos savininkei R.Mikelaitytei-Kašubienei nurodytu numeriu.

Rūta visada sutinka ir išlydi visus Galerijos svečius, o dažną vakarą pati sėda prie fortepijono akompanuoti atlikėjams. Ji taip pat yra savo salės valytoja ir reklamos agentė, renginių scenaristė ir aktorė. Be to, pianistė ieško autorių dailės parodoms, kabina paveikslus. O algos jai niekas už tai nemoka.

Nori padėti gabiam jaunimui

„Didelė prabanga daryti tai, ką seniai norėjau daryti. Nepabijosiu pasakyti, kad mano galerija – pati jaukiausia Vilniuje, nes jai atidaviau labai daug širdies. Žmonės tai jaučia ir čia sugrįžta“, – kalbėjo R.Mikelaitytė-Kašubienė.

Ji su savo vyru diplomatu Sauliumi Kašuba įsigijo administracines patalpas netoli Lukiškių aikštės už paskolą, o Rūtos parduotas butas Antakalnyje padengė remonto išlaidas.

„Esame turbūt didžiausi menų mecenatai Lietuvoje – daug investavome į salę , – juokavo muzikė. – Labai džiaugėmės, kad atgaivinsime Gedimino prospekto pusę, kurioje niekas anksčiau nevykdavo“.

Norinčių išsinuomoti savo renginiams patrauklias, šviesias Muzikos galerijos patalpas sostinės širdyje kaip mat atsirastų, bet jų savininkė neketina nukrypti nuo savo tikslų. Net šalia veikiančiam restoranui retsykiais užleisdama salę ji kelia sąlygą, kad kaimynai kartu užsisakytų gyvos klasikinės muzikos.

„Noriu padėti gabiam jaunimui. Juk yra tiek daug puikių atlikėjų, kurie neturi kur pasirodyti. Beveik neberengiami vokalistų rečitaliai – žmonės nuo jų atprato. Apskritai menininkai Lietuvoje vargsta, nes paramą nuolat išsidalija didieji renginių organizatoriai“, – mano pianistė.

Jos svajonė – kad kiekvienas ambicingas dainininkas jaustų pareigą kartą per metus surengti rečitalį Muzikos galerijoje.

Rūta jau greitai užsimojusi įgyvendinti ir vieną originalų sumanymą – pardavinėti koncertus „Muzikos galerijoje“ kaip dovanas, nesvarbu kiek žmonių jų norėtų klausytis. „Tai būtų vienintelė vieta Vilniuje, kur tokią dovaną galėtų gauti kad ir vienas žmogus“, – aiškino menininkė.

Startavo muzikinis serialas vaikams

Gal Galerijos labiausiai reikėjo pačios R.Mikelaitytės-Kašubienės meninėms ambicijoms patenkinti? Žinantieji pianistės gabumus ir veiklumą paskleidė tokių užuominų. Rūta to neneigia.

Ištekėjusi už diplomato, žinoma koncertmeisterė turėjo atsisveikinti su mėgstamu darbu Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, ilgai gyveno užsienyje ir buvo dingusi iš publikos akiračio.

Dėl šeimos ji atsisakė stažuotės pas žymiausius jos specialybės profesorius Šveicarijoje, ir dabar jau galėjo būti docentė, bet ja netapo.

„Niekada nesivaikiau karjeros – namai buvo svarbesni. Užtat dabar mano dukros Kaja ir Klėja skina laurus tarptautiniuose konkursuose, rodosi koncertuose ir padeda man „Muzikos galerijos“ renginiuose. Greitai čia surengs ir savo pirmąjį rečitalį“, – džiaugėsi moteris.

Pati Rūta vėl sėkmingai gaivina vokalinių rečitalių tradiciją ir kuria teatralizuotas programas vaikams. Mažyliai jau ėmė laukti susitikimų su Princese Melodija (dainininkė Dovilė Kazonaitė) ir žaismingąja Madam Ku-kū, kurią įkūnijo Galerijos savininkė. Anot jos, renginiai vaikams Galerijoje itin lankomi.

„Pagyvenusi Danijoje, pasigedau Lietuvoje kamerinių popiečių vaikams, kuriose jie patys dalyvautų, bendrautų su artistais. Mes visi kartu dainuojame, muzikuojame, pramogaujame. Žaisminga renginių forma netrukdo supažindinti vaikų su rimta muzika – operų ir operečių ištraukomis, klasikų miniatiūromis“, – pasakojo R.Mikelaitytė-Kašubienė.

Sausį į vaikų muzikos karalystę Galerijoje įžengs naujas personažas – dainininkės Juditos Leitaitės Muzikos fėja. Ji mokys Princesę Melodiją dainuoti ir gražių manierų.

Muzikė ieško bendraminčių

„Siunčiu į Kosmosą mintį, kad galerijai reikia mecenato, – juokavo Rūta. – Tikiuosi, kad greitai atsiras kažkas, kas mane suves su reikiamais žmonėmis. Juk niekur pasaulyje net prabangiausios meno galerijos be rėmėjų neišsilaiko“.

Moteriai rūpi surasti bendraminčių, norinčių padėti šalies muzikams ir dailininkams. „Remti Lietuvos meną turėtų būti garbė“, – mano Rūta.

Ji įsitikinusi, kad svajonės išsipildo, kai tam ateina laikas, – neverta šokti prieš traukinį ar pulti nuogam į dilgėles.

„Jei gyveni teisingai – nemeluoji, niekam nekenki, daug dirbi, esi švarus vidumi – pajunti, kada ką reikia daryti. Aš tikiu intuicija. Daug gerų permainų – jau pakeliui“, – neabejojo R.Mikelaitytė-Kašubienė.

Per šventes gyvenimas verda

Šiuo metu Galerijoje vyksta baigiamieji šventinio ciklo „Jaukūs vakarai“ koncertai. Juose jau pasirodė daug žinomų atlikėjų, tarp jų – dainininkai Virgilijus Noreika, Vaidas Vyšniauskas, džiazo pianistas Artūras Anusauskas, aktorė Adrija Čepaitė.

Šiandien (ketvirtadienį) 18 val. čia muzikuos Robertas Grodas (violončelė, Kipras), Aistė Miknytė (mecosopranas) ir Eugenijus Žarskus (fortepijonas), skambės programa „Iš muzikos lobyno. Rusų klasikai“.

Rytoj 18 val. programą „Tikroji meilės istorija“ pristatys R.Sabaliauskas (baritonas, fortepijonas) ir K.Kerbedytė (fortepijonas, poezija).

Gruodžio 31 d. įvyks net du naujamečiai koncertai. 17 ir 19 val. itališkas dainas, duetus ir ištraukas iš operų dainuos J.Stupnianek (sopranas) bei D.Puišys (baritonas). Atlikėjams akompanuos pianistė R.Mikelaitytė-Kašubienė, o vakarus ves muzikologė L.Ligeikaitė.

Sausio 1 d. 16 val., po šurmulingos naujametinės nakties, į magijos seansą pakvies iliuzionistas T.Šimkus.

Iki sausio 5 d. Galerijoje galima apžiūrėti dailininkės J.Rekevičiūtės parodą „Suknelė su fantazija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.