Visos Lietuvos vaikų choro dovana – nemokamas koncertas Vilniaus bažnyčioje

Metus pradėti šviesiai kviečia Jungtinis Lietuvos vaikų choras, šį sekmadienį Šv.Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje surengsiantis koncertą.

Jungtinis vaikų choras susibūrė vos prieš pusmetį, bet jau spėjo pelnyti kokybiškai dainuojančio choro reputaciją.<br>LNKC nuotr.
Jungtinis vaikų choras susibūrė vos prieš pusmetį, bet jau spėjo pelnyti kokybiškai dainuojančio choro reputaciją.<br>LNKC nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2017, 9:22 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 4:31 AM

Jungtinis Lietuvos vaikų choras susibūrė vos prieš pusmetį, tačiau jau suspėjo pelnyti kokybiškai ir įdomiai dainuojančio choro reputaciją.

Kartą per mėnesį vaikai iš Biržų, Druskininkų, Kupiškio, Marijampolės, Mažeikių, Šiaulių, Šeduvos ir kitų Lietuvos miestų ir miestelių renkasi Vilniuje, Lietuvos nacionaliniame kultūros centre (LNKC), ir dvi dienas intensyviai repetuoja.

Toks muzikinio švietimo modelis Lietuvoje taikomas pirmą kartą. Tačiau pasaulyje esama nemažai pagal jį veikiančių kolektyvų.

Pavyzdžiui, Estijos nacionalinio operos teatro berniukų choro meno vadovas ir dirigentas Hirvo Surva jau 10 metų dirba su Jungtiniu Estijos berniukų choru.

Venesueloje 1975 m. tokiu principu įkurtas orkestras, kurio kūrėjų tikslas tuo metu buvo kovoti su skurdu ir nepritekliais atokesnėse šalies vietovėse.

Daug metų dirbdami su vaikų chorais Lietuvoje jų vadovai įsitikinę, kad toks projektas puikiai tinka ir čia.

Pagrindinė vaikų kultūrinio gyvenimo problema yra atskirtis tarp didžiųjų miestų ir rajonų.

Periferijoje gyvenantiems vaikams stinga galimybių tobulėti ir plėsti akiratį taip efektyviai, kaip tai gali daryti didžiuosiuose miestuose gyvenantys bendraamžiai.

Chorų lygis akivaizdžiai skiriasi: tarp geriausių Lietuvos vaikų chorų (Vilniaus „Ąžuoliuko“, „Liepaičių“, Kauno „Varpelio“, Šiaulių „Dagilėlio“, Klaipėdos Vydūno gimnazijos ir „Atžalyno“) ir rajonų chorų neretai žioji praraja.

„Jei norime, kad mūsų šalis keistųsi, kiekvienas privalome daryti tai, ką sugebame geriausiai. Nebūtina daryti didžiulių darbų – užtenka mažų dalykų. Nuo jų ir prasideda dideli pokyčiai. Mes su „Ugnelės“ choro komanda supratome, kad jau galime dalytis patirtimi su kitais“, – sakė Jungtinio choro vadovė Valerija Skapienė.

Nemokamai koncertuosiančio Jungtinio choro repertuare – Vytauto Miškinio muzika, populiaraus šiuolaikinio amerikiečių kompozitoriaus Erico Whitacre’o kūriniai bei lietuvių liaudies dainų aranžuotės.

„Jungtinio Lietuvos vaikų choro repertuaras įdomus ir suaugusiesiems, ir vaikams. Niekada nepamiršiu, kaip po mūsų pirmojo koncerto Vilniaus Šv.Kazimiero bažnyčioje viena mama priėjo pasidžiaugti, kad jos dukra, niekada nemėgusi chorinės muzikos, ne tik susidomėjusi išklausė koncerto, bet ir pasakė, kad tokiame chore mielai dainuotų“, – sakė V.Skapienė.

Jungtinio Lietuvos vaikų choro koncertas. Sausio 15 d. 12 val. (po 11 val. mišių) Vilniaus Šv.Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.