Stebėkite virtualiai: Jaschos Heifetzo konkursas bus transliuojamas jau nuo ryt!

Rekordinio susidomėjimo sulaukęs V tarptautinis Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursas prasideda! Vasario 13–19 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje dėl konkurso laurų varžysis beveik 40 jaunųjų smuikininkų iš viso pasaulio.

Smuikuoja Jascha Heifetzas.<br>Rengėjų nuotr.
Smuikuoja Jascha Heifetzas.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2017, 4:17 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 4:49 AM

Klausytis gražiausių smuiko repertuaro kūrinių, atliekamų talentingų jaunų solistų, organizatoriai kviečia ir virtualiai – visi dalyvių pasirodymai bus transliuojami gyvai. Nuo vasario 14 d. 15 val. stebėti konkursą galima adresu www.heifetz.lt.

Atranka į V tarptautinį Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursą buvo ypatingai intensyvi – sulaukta net 169 dalyvių paraiškų, atkeliavusių iš 42 pasaulio valstybių. Po įtempto žiuri darbo buvo atrinkti geriausi jaunieji smuikininkai ir pakviesti į II konkurso turą Vilniuje. Šeši tarp sėkmingai įveikusių atranką – jaunieji lietuvių atlikėjai.

„Žymus smuikininkas Davidas Oistrachas yra pasakęs, kad gerai grojančių smuikininkų yra daug, bet Jascha Heifetzas – tik vienas. XIX a. gali didžiuotis turėjęs Nicolo Paganini, o XX a. – J. Heifetzo šimtmetis. Niekas šito negali užginčyti. Laikas eina, visame pasaulyje yra J.Heifetzo vardo draugijų, tačiau jo vardo konkursas vyksta tik Lietuvoje, Vilniuje, jo gimtajame mieste. Džiugu, kad šis renginys metai iš metų tobulėja, darosi itin įdomus. Manau, jo laukia didelė ateitis“, – sakė vienas konkurso iniciatorių ir pirmųjų organizatorių, LMTA profesorius Jurgis Dvarionas.

Vasario 13 d., 12 val. LMTA Didžiojoje salėje konkursantai ištraukė burtus, o vasario 14 d., 15 val. prasidės konkurso perklausos, kurios tęsis iki pat vasario 17 d. vakaro. Tą pačią dieną žiuri paskelbs šešis geriausius jaunuosius atlikėjus, kurie grieš finaliniame ture. Jis vyks vasario 19 d., sekmadienį, 11 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Smuikininkams akompanuos Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, vadovaujamas Modesto Pitrėno. Tos pačios dienos vakare, 19 val., iškilmingo priėmimo LDK Valdovų rūmuose metu bus paskelbti ir finalo rezultatai.

Konkurso dalyvius vertins solidi tarptautinė komisija. Žiuri dirbs trys specialistai iš Lietuvos – LMTA profesoriai Petras Radzevičius ir Ingrida Armonaitė-Galinienė bei LMTA docentė, Styginių instrumentų katedros vedėja Rūta Lipinaitytė-Savickienė.

Konkurso komisijoje taip pat dalyvaus svečiai iš užsienio: Friedemannas Eichhornas (Vokietija), Gerhardas Schulzas (Austrija) ir Pavelas Vernikovas (Ukraina). Žiuri pirmininkauti jau penktąjį kartą sutiko jubiliejų švenčiantis pasaulinio garso smuikininkas maestro Gidonas Kremeris. Jis vasario 18 d., prieš pat konkurso finalą, kartu su dvidešimtmetį mininčiu kameriniu orkestru „Kremerata Baltica“ koncertuos Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

V tarptautinį Jaschos Heifetzo konkursą globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Renginį organizuoja VšĮ „Natų knygynas“ kartu su Lietuvos muzikos ir teatro akademija.

Šiais metais konkursas – pagrindinis projekto „Hommage à Heifetz“ renginys. Tai trejus metus vyksiančios iniciatyvos „Give Music a Future“, finansuojamos ES programos „Kūrybiška Europa“, dalis. Projektą koordinuoja Europos jaunimo muzikos konkursų sąjunga (EMCY), o jo partneriai Lietuvoje – VšĮ „Natų knygynas“ ir Balio Dvariono labdaros ir paramos fondas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.