Prancūzija, knyga ir opera – „Pelėjas ir Melisanda“

Vos spėjus nutilti publikos ovacijoms „Faustui“, „Vilnius City Opera“ (VCO) verčia puslapį savo sezono knygoje ir pristato kovo 22, 24, 26 d. „Pelėjo ir Melisandos“ spektaklius. Pagal žymaus belgų simbolisto Maurice‘o Maeterlincko pjesę sukurta prancūzų kompozitoriaus Claude‘o Debussy opera verta gurmano etiketės. Subtilią romantiką, lemties persmelktus simbolius ir žmogiškąją kasdienybę aprėpiantii istorija susipina su spalvinga ir nenuspėjama lyg impresionistų tapyba, muzika, kuriai tvirtą pagrindą suteikia maestro Gintaro Rinkevičiaus ranka ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro patirtis.

Scena iš operos „Pelėjas ir Melisanda“.<br>D.Matvejevo nuotr.
Scena iš operos „Pelėjas ir Melisanda“.<br>D.Matvejevo nuotr.
Scena iš operos „Pelėjas ir Melisanda“.<br>D.Matvejevo nuotr.
Scena iš operos „Pelėjas ir Melisanda“.<br>D.Matvejevo nuotr.
Scena iš operos „Pelėjas ir Melisanda“.<br>D.Matvejevo nuotr.
Scena iš operos „Pelėjas ir Melisanda“.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-02-23 10:31, atnaujinta 2017-04-09 12:49

Dalios Ibelhauptaitės režisuotame spektaklyje išvysime premjerose publiką ir kritikus sužavėjusius Jurgitą Adamonytę (Italija) bei Jevgenijų Ulanovą (Rusija). Lietuvoje savąją Melisandą pristačiusi iš karto po debiuto Velso operoje ir begalės pagyrų britų spaudoje, „lietuviškoji Ingrid Bergman“ – Jurgita – abejingų nepaliko. Taip pat ir jos scenos partneris scenoje J. Ulanovas, už Golo vaidmenį apdovanotas Metų solisto titulu Sankt Peterburge, susilaukė didžiulio publikos ir profesionalų palaikymo bei susižavėjimo. Abu solistai už savo vaidmenis buvo nominuoti ir aukščiausiam Lietuvos teatriniam apdovanojimui – Auksiniam scenos kryžiui.

Šį kartą prie jų prisidės garsus baritonas Andrejus Bondarenka iš Ukrainos (Pelėjas), pirmą kartą Vilniuje viešėjęs prieš metus, „Onegino“ spektakliuose, kur jam jau teko susidurti su J.Adamonyte. Tiesa, šį kartą scenoje juos sies kur kas aistringesni ryšiai... Praėjusių metų pradžioje įtakingas „Opera Now“ žurnalas A.Bondarenką įrašė į „daugiausiai žadančių ir išskirtinių jaunosios kartos talentų dešimtuką“. Šiandien jis – viena ryškiausių jaunųjų operos teatro žvaigždžių, priklausanti prestižinei „Askonas Holt“ agentūrai ir savo sąraše pasižymėjęs bene visas pagrindines baritono partijas bei operos scenas.

C.Debussy – visiems žinomas, tačiau mažai Lietuvoje pažintas menininkas. Ilgai ieškojęs istorijos savo operos idealo sumanymams įgyvendinti, jis pasirinko garsaus dramaturgo simbolisto M.Maeterlincko pjesę ir pavertė ją legenda. Nors tarp menininkų buvo kilęs nemažas konfliktas ir M.Maeterlinckas „Pelėją ir Melisandą“ išvydo tik praėjus porai metų po kompozitoriaus mirties, rašytojas negalėjo paneigti C.Debussy talento: „Šiuo atveju aš visiškai klydau, o jis buvo tūkstantį kartų teisus.“

Simbolistinės dramaturgijos ir impresionistinės muzikos derinys – „Pelėjas ir Melisanda“ pasakoja keistą vienos šeimos ir į ją papuolusios moters istoriją. Pasiklydusią miškuose Melisandą radęs Golo ją įsimyli, veda ir tik po pusės metų pristato ją savo artimiesiems. Sutuoktiniams persikėlus į vyro namus, jaunoji ima nemažai laiko leisti su Pelėju – jaunesniu Golo broliu.

Nepasitikėjimas, pavydas, meilės žaidimai ir simboliai bei nemažai mistikos – štai iš ko susideda vienas svarbiausių XX a. operos kūrinių.

Simboliška ir tai, kad niekuomet nepraleidžianti „Litexpo“ rūmuose vykstančios Knygų mugės, VCO šiemet joje pristatys būtent šią poeto, Nobelio premijos laureato M.Maeterlincko įkvėptą operą. Visus, besilankysiančius viename didžiausių ir įspūdingiausių kultūros renginių Vilniuje, kviečiame nepraeiti abejingai pro „Pelėjo ir Melisandos“ instaliaciją – čia bus galima gauti naujų, kai kurių žiūrovų jau kolekcionuojamų VCO atvirlaiškių bei išskirtinę 30 proc. nuolaidą bilietams į gurmaniškąją operą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.