Nelaimė įkvėpė lietuvių pianistą pribloškiančiam eksperimentui

Sekmadienį į koncerto sceną Hanoveryje (Vokietija) pakilo neįprastas duetas – du „vienarankiai“ pianistai Gintaras Januševičius ir Marcas Pierre‘as Tothas. Mat dėl traumų jie abu šiuo metu gali skambinti tik viena ranka: Gintaras – dešine, o Marcas – kaire.

Broliais save vadinantys pianistai G.Januševičius (dešinėje) ir M.P.Tothas beveik vienu metu susižalojo rankas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Broliais save vadinantys pianistai G.Januševičius (dešinėje) ir M.P.Tothas beveik vienu metu susižalojo rankas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

2017-02-26 12:25, atnaujinta 2017-04-09 00:57

Todėl ir koncerte vienas dešine, o kitas kaire rankomis atliko atskirai ir kartu rimtą klasikos programą. Skambėjo J.S.Bacho, W.A.Mozarto, L.van Beethoveno, F.Chopino, A.Scriabino kūriniai bei šia proga G.Januševičiaus parengta E.Ysaye Smuiko sonatos aranžuotė fortepijonui dešine ranka.

Kas gi nutiko muzikantams? Kam tas cirkas? Vokietijoje gyvenantis lietuvis neseniai pargriuvo ir susižalojo delnikaulį, o jo geras bičiulis ir koncertų partneris, praėjus porai dienų po šios nelaimės, nusitraukė rankos raisčius krisdamas nuo dviračio. Broliais save vadinantys atlikėjai nutarė su humoru pažvelgti į juos ištikusią nelaimę.

„Net iš didžiausių nemalonumų galima pasisemti teigiamos energijos“, – tvirtino Gintaras, sumanęs šį neregėtą eksperimentą. Jo paties veikla tokia įvairi, kad pristabdytas vienur, gali kaip mat persimesti į kitą barą. Tačiau šįkart jis nenorėjo palikti scenos – sugipsuotu delnu tuoj sėdo aranžuoti muzikos dešinei rankai.

To, ko gero, dar niekas nedarė. Žinomi kompozitoriai yra parašęs kūrinių kairei rankai tobulinti, nes ji dažniausiai būna silpnesnė už dešinę. Be to, gerų kūrinių kairei rankai fortepijono repertuare atsirado ir dėl to, kad juos žymiems kompozitoriams užsakinėjo turtingas pramonininko sūnus – pianistas Paulis Wittgensteinas, netekęs dešinės rankos Pirmajame pasauliniame kare. Jo užsakymu kūrinių kairei rankai parašė tokios garsenybės kaip M.Ravelis, B.Brittenas, P.Hindemithas, S.Prokofjevas, R.Straussas.

„Deja, negalėjau rinktis, kuria ranka groti, – valdau tik dešinę“, – juokaudamas apgailestavo G.Januševičius.

Nepaisant optimizmo, trauma labai sujaukė šio pianisto planus, nes ištiko jį per patį trio gastrolių „Langas į pasaulį“ įkarštį. G.Januševičiui teko praleisti koncertus su smuikininke Dalia Dėdinskaite ir violončelininku Glebu Pyšniaku Izraelyje, Šveicarijoje, Italijoje ir Baltarusijoje – jį pakeitė Robertas Lozinskis ir Simona Zajančauskaitė.

Tačiau gyvenimas nesustojo – atlikėjas išnaudoja pertraukėlę naujų koncertinių programų bei mokymo planų ugdytiniams kūrybai. „Kad ir kas nutiktų, žiūriu į ateitį“, – aiškino Gintaras.

Klaipėdoje šią vasarą startuos jo sumanyta naujo tipo vasaros akademija „Klaipėda Piano Masters“, kurioje jaunųjų pianistų laukia ne tik fortepijono meistriškumo pamokos ir koncertai, bet ir psichologų, stiliaus, šokio, įrašų bei kitų specialistų užsiėmimai.

„Šiais laikais muzikanto užduotys nesibaigia grojimu. Jis turi pats imtis vadybos, mokėti planuoti savo laiką, bendrauti su publika, reikalauti iš savęs fizinės drausmės, rūpintis išvaizda ir daugybe kitų dalykų. Kai tai supratau ir pakeičiau savo mąstyseną bei gyvenimo būdą, mano karjera įgijo pagreitį“, – prisipažino G.Januševičius, rengiantis koncertus keturiuose žemynuose.

Gintaras tikisi jau po mėnesio atgauti gerą fizinę formą ir balandžio 9-ąją pakviesti Vilniaus publiką į rečitalį Vaidilos teatre, kuriame atliks sostinėje dar neskambėjusią mėgstamiausią savo programą „Sapnų gaudyklė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.