Günteris Krämeris Lietuvos kultūros ministrei: „Tai gryniausias populizmas“

„Gerb. Kultūros ministre, Jūsų paviešinti teiginiai, kuriuose išreiškiate nepasitikėjimą p. Kėvišu ir reikalaujate, kad jis atsistatydintų iš Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinio direktoriaus pareigų – tai gryniausias populizmas, kurį šių dienų politikai dažnai naudoja dirbtinai sukurtose naujienose ir savo „Twitter“ paskyrose“, – pareiškė dramos ir operos režisierius Günteris Krämeris, už Giuseppe‘s Verdi operos „Don Karlas“ režisūrą Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre nominuotas šių metų „Auksiniam scenos kryžiui“,

G.Krameris pavadino L.Ruokytės-Jonsson žodžius populizmu.<br>Archyvo nuotr.
G.Krameris pavadino L.Ruokytės-Jonsson žodžius populizmu.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2017, 4:30 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 11:51 PM

Jis su nerimu stebi kultūros situaciją Lietuvoje. Niujorko „Metropolitan Opera“, Paryžiaus „Grand Opera“, Berlyno „Deutsche Oper“, Hamburgo ir Vienos „Staatsoper“ bei kituose žymiuose pasaulio teatruose sėkmingai kuriantis režisierius išsiuntė viešą laišką Lietuvos kultūros ministrei Lianai Ruokytei-Jonsson.

Pateikiame angliškai rašyto G.Krämerio laiško vertimą į lietuvių kalbą.

Gerb. Kultūros ministre,

Jūsų paviešinti teiginiai, kuriuose išreiškiate nepasitikėjimą p. Kėvišu ir reikalaujate, kad jis atsistatydintų iš Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinio direktoriaus pareigų – tai gryniausias populizmas, kurį šių dienų politikai dažnai naudoja dirbtinai sukurtose naujienose ir savo Twitter paskyrose. Tokie teiginiai neturi jokio teisinio pagrindo ir ignoruoja pamatinius demokratijos principus. Tai politinis skandalas, kuris beldžiasi ne į p. Kėvišo, o į Jūsų duris.

Kodėl vengiate eiti į teismą ir aiškiai apibrėžti faktus oficialaus teisinio proceso metu? Šiuo metu yra tik du keliai: galite arba viešai atsiprašyti p. Kėvišo, arba atleisti jį, pagrįsdama šį veiksmą sąžiningais teisiniais metodais.

Dabar gi Jūs teršiate pripažinto Europos muzikos vadybininko reputaciją – būtent šis žmogus yra atsakingas už Vilniaus operos žinomumą ir sėkmę už Lietuvos sienų ribų.

Mano laiškas nereikalauja jokio atsakymo. Priimkite jį kaip reikalavimą sugrįžti prie demokratija paremtų įstatymų ir stabdykite savo populistinų šiukšlių pylimo kampaniją prieš p. Kėvišą.

Günteris Krämeris

Tarptautiniu lygiu kuriantis teatro ir operos režisierius, dviejų Vilniuje pristatytų spektaklių („Žydė“ ir „Don Karlas“) autorius.

* * *

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson antradienį apgailestavo, kad Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) direktorius Gintautas Kėvišas nereaguoja į raginimą atsistatydinti, o atleisti jį iš pareigų teisinio pagrindo nėra. 

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje dalyvaujanti ministrė pranešė, kad vasarį LNOBT pradėtas veiklos ir finansiniai auditai. 

„G.Kėvišas, atrodo, pažabojo Vyriausybę ir premjerą, nereaguoja į raginimą pats pasitraukti dėl susikompromitavusios etikos ir moralės“, – teigė L.Ruokytė-Jonsson. 

Anot jos, atlikus tyrimą dėl LNOBT vadovo veiklos buvo galima skirti vieną švelniausių tarnybinių nuobaudų – pastabą, nes teisiškai teatre viskas sutvarkyta gerai. 

„Teisiškai sutvarkyta viskas puikiai, išnaudotos visos spragos mūsų įstatymuose“, – sakė kultūros ministrė. 

Ji yra pareiškusi, kad nepasitiki LNOBT vadovu G.Kėvišu, paaiškėjus, kad LNOBT pagal sutartis su G.Kėvišo sūnaus Martyno įmone „Riverside music LTD“ pernai surengė tris žymių solistų ir orkestrų pasirodymus Vilniuje, iš viso koncertų organizatoriui sumokėta 390 tūkst. eurų. Kokia dalis atiteko atlikėjams, neskelbiama. 

G.Kėvišas pats sutarties nepasirašė, tai už jį padarė jo pavaduotojas. Viešųjų pirkimų tarnyba ir Specialiųjų tyrimų tarnyba tokį veiksmą vadina nepakankamu, jog būtų išvengta korupcijos rizikos. Be to, paaiškėjo, kad minėtiems sūnaus įmonės organizuotiems koncertams pats G.Kėvišas yra prašęs sostinės savivaldybės paramos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.