Su pavasariu grįžta ir festivalis „Sugrįžimai“. Ką išgirsime ir išvysime?

Atšventęs savo 25-metį, Lietuvos muzikų rėmimo fondas pavasarį pradeda XIX tarptautiniu muzikos festivaliu „Sugrįžimai“. Per 18 festivalio metų surengta 310 koncertų, juose dalyvavo per 265 užsienyje gyvenančių Lietuvos muzikų, 139 jų kolegos užsieniečiai, per 800 Lietuvos atlikėjų. Koncertuose pristatyta 101 Lietuvos kompozitoriaus kūryba, ji atlikta per 400 kartų.

Į klasikinės gitaros koncertą pakvies D.Lingytė, studijavusi Mastrichto konservatorijoje Olandijoje.
Į klasikinės gitaros koncertą pakvies D.Lingytė, studijavusi Mastrichto konservatorijoje Olandijoje.
Viena „Sugrįžimų“ viešnių – pianistė G.Lelytė.
Viena „Sugrįžimų“ viešnių – pianistė G.Lelytė.
„Sugrįžimuose“ koncertuos mecosopranas, operos solistė iš JAV M.Žaliukaitė-Limantas.
„Sugrįžimuose“ koncertuos mecosopranas, operos solistė iš JAV M.Žaliukaitė-Limantas.
Operos solistė mecosopranas M.Tubelytė atvyks iš Vokietijos.
Operos solistė mecosopranas M.Tubelytė atvyks iš Vokietijos.
„Sugrįžimų“ klausytojai išgirs neįprastą altininkės G.Staponkutės ir akordeonininko A.Rakausko duetą „Tutto A Dio“.
„Sugrįžimų“ klausytojai išgirs neįprastą altininkės G.Staponkutės ir akordeonininko A.Rakausko duetą „Tutto A Dio“.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2017-03-19 08:54, atnaujinta 2017-04-07 17:44

Šių metų „Sugrįžimuose“ kovo 22-gegužės 14 d. – šešiolika koncertų. Juose dalyvaus 16 užsienyje gyvenančių Lietuvos muzikų, 11 užsieniečių ir 64 Lietuvos muzikai. Festivalio geografija prasiplėtė naujomis šalimis: Indonezija, Izraeliu, Kroatija, tad „Sugrįžimuose“ jau bus apsilankę muzikai iš 41 šalies.

Kuo išskirtiniai 19-ieji „Sugrįžimai“? Naujais vardais, neįprastu alto ir akordeono duetu, gitaros garsais, norvegiškos muzikos bei turtingu pabaigos koncertais.

Klausysimės Ciuricho menų universiteto profesoriaus Karlo Andreaso Kolly ir jo studentės Gabrielės Lelytės iš Šveicarijos fortepijoninio dueto. Kaip solistė bei kamerinių ansamblių narė Gabrielė koncertavo Lenkijoje, Slovakijoje, Ukrainoje, Suomijoje, Danijoje, Šveicarijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, JAV. Nuo 2015 m. yra Šveicarijos muzikų rėmimo fondų „Lyra“, ZHdK ir Elsy Meier stipendininkė.

Šių metų festivalį praturtins gitaros skambesys. Į klasikinės gitaros koncertą pakvies Danguolė Lingytė, studijavusi Mastrichto konservatorijoje Olandijoje. 2014-2016 m. su kameriniais ansambliais ir kaip solistė ji turėjo per 30 koncertų Olandijoje, Belgijoje, Vokietijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Jai talkins Eglė Kuliešytė (gitara) ir Agnė Buškevičiūtė (sopranas).

Operos solistė mecosopranas Milda Tubelytė po studijų Hamburge 2012 m. buvo pakviesta į Braunšveigo valstybinį teatrą, per 5 metus parengė ir atliko 28 vaidmenis 24 operose Braunšveigo, Erfurto ir Karlsrūhės teatruose. Koncertuoti ji atvyksta su kolege mecosopranu iš Šveicarijos Anna Traub. Joms talkins pianistė Giedrė Muralytė-Eriksonė.

„Sugrįžimuose“ koncertuos ir mecosopranas, operos solistė iš JAV Miglė Žaliukaitė-Limantas. Šešerių ji pradėjo mokytis Vilniaus muzikos mokykloje „Liepaitės“, studijas baigė Bostono Naujosios Anglijos konservatorijoje ir Istmano muzikos mokykloje (JAV). 2014 m. su Ročesterio filharmonijos orkestru debiutavo „Carnegie Hall“ scenoje. 2016 m. Istmano operos teatre sukūrė Principesos (G.Puccini „Sesuo Andželika“) ir La Kontesos (U.Giordano „Marianos mėnuo“) vaidmenis. Jai talkins pianistė Eglė Perkumaitė , 1996–1997 ir 2005–2006 m. gavusi Fulbrighto stipendiją ir dirbusi mokslo tiriamąjį bei kūrybinį darbą Majamio ir Kanzaso universitetuose (JAV). 2008-2009 m. kaip koncertmeisterė korepetitorė pakviesta į Kanzaso universitetą (JAV) Kurto Weilo operos „Gatvės scena“ pastatymui. Koncertavo Rusijoje, Baltarusijoje, Olandijoje, Filipinuose, Malaizijoje, Austrijoje, JAV, Suomijoje, Lietuvoje.

Dar viena viešnia iš JAV – klavesinininkė, mokslininkė, profesorė Rūta Žemaitytė-Bloomfield. Ji atliks prancūzų ir vokiečių vėlyvojo baroko muziką. Koncerte dalyvaus klavesinininkė Vaiva Eidukaitytė-Storastienė.

„Sugrįžimų“ klausytojai išgirs neįprastą altininkės Gretos Staponkutės ir akordeonininko Augustino Rakausko duetą „Tutto A Dio“, pelniusį ne vieną tarptautinį apdovanojimą, tarp kurių ir konkurso „Sionas-2014“ (Šveicarija) Didysis prizas. Duetas atstovavo Lietuvai 2014 m. renginyje ES dienų proga „Rhythm of Europe Street Festival“ Stambule (Turkija), 2015 m. koncertavo lietuvių bendruomenei Los Andžele (JAV), Lietuvos ambasadoje Romoje Kovo 11-osios minėjime, 2016 m. LR ambasados kvietimu surengė rečitalį Rygos meno muziejuje. 2016 m. koncertavo Lietuvos generaliniame konsulate Niujorke ir Kenebunkporte (JAV).

Vargonų muzikos koncertą surengs VI Juozo Naujalio jaunųjų vargonininkų konkurso laureatas Vladimiras Grudinas, prisistatantis sceniniu vardu Vladimiras Antonovas Čarskis. 2013 m. susidomėjęs vargonais jis įstojo į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, 2016 m. studijavo Hagos karališkojoje konservatorijoje. Jam talkins Vilniaus moterų choras „Liepos“, vadovaujamas Audronės Steponavičiūtės-Zupkauskienės.

Į festivalį atvyks ir muzikų, jau kartą klausytojus džiuginusių „Sugrįžimuose“. Tai Oslo filharmonijos orkestro artistas altininkas Povilas Syrrist-Gelgota ir violončelininkė Toril Syrrist-Gelgota. Drauge su Šv.Kristoforo kameriniu orkestru, vadovaujamu dirigento Donato Katkaus, jie padovanos norvegiškos muzikos koncertą, skirtą Norvegijos kompozitorių sąjungai, šiemet švenčiančiai 100 metų jubiliejų.

Koncertuos ir daugelio nacionalinių bei tarptautinių konkursų laureatai – violončelininkas Dmitrijus Berezinas, nuo 2015 m. studijuojantis Kelno aukštojoje muzikos ir šokio mokykloje, ir žinomas fleitininkas Vytenis Gurstis, po studijų Londone ir Kelne doktorantūrai sugrįžęs į Lietuvą, daug koncertuojantis solo ir su orkestrais. Jiems talkins pianistas, daugelio nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatas Aleksandras Kašpurinas iš Sankt Peterburgo.

Saksofonininkė Rusnė Mikiškaitė, baigusi Londono karališkąjį muzikos koledžą, gyvena Londone, daug koncertuoja su saksofonų „Laefer Quartet“, gitaristu Luizu Mantovani bei pianiste iš Indonezijos Imma Setiadi. Su pastarąja ir girdėsime Rusnę SUGRĮŽIMŲ koncerte.

Smuikininkė Ieva Pranskutė ir pianistė Morta Grigaliūnaitė – jau pažįstamos festivalio gerbėjams. Ieva su orkestru „Kremerata Baltika“ gastroliavo Europos šalyse, Rusijoje, Centrinėje Amerikoje. 2014 m. ji – styginių kvarteto „Doreen Quartet“ pirmasis smuikas, bendradarbiauja su „Artis Quartet“. Nuo 2015 m. Y.Menuhino fondo „Live Music Now“ Vienoje narė. Morta – tarptautinių ir respublikinių konkursų Lietuvoje, Latvijoje, Čekijoje, Belgijoje bei Didžiojoje Britanijoje laureatė, koncertavusi „Wigmore Hall“, Berlyno filharmonijoje, „Kings Place“, Londono nacionalinėje galerijoje,“Sony“ auditorijoje Madride, UNESCO būstinėje Paryžiuje, Azerbaidžano valstybinėje filharmonijoje, Ankaros valstybiniame teatre Turkijoje. Jos pasirodymai tiesiogiai transliuoti „Mezzo“ kanalu, „Radio classique“ bei „Classical Planet“. Koncertuoti merginos pasikvietė violončelininką iš Kroatijos Mislavą Brajkovičių.

Į festivalio pabaigos koncertą atvyks Dresdeno filharmonijos styginių kvartetas, suburtas ir vadovaujamas pirmojo smuiko Dalios Stulgytės–Richter. Baigusi Nacionalinę M.K.Čiurlionio menų mokyklą, laimėjusi 23 nacionalinius ir tarptautinius konkursus Lietuvoje ir užsienyje, prieš 25 metus  Dalia išvyko į Vokietiją. Šis išvykimas ir inspiravo festivalio „Sugrėžimai“ atsiradimą Lietuvos muzikų rėmimo fondo veikloje. 1999 m. įveikusi apie tris šimtus pretendentų,  D.Stulgytė-Richter tapo Dresdeno simfoninio orkestro koncertmeistere, o į Lietuvą šį kartą atvyksta su kolegomis: smuikininke Denise Nittel, altininku Matanu Gilitchensky, violončelininku Victoru Meisteriu.

Pabaigos koncerte dalyvaus ir vokalistai – Manheimo muzikos ir scenos menų universiteto magistrantai Modestas Sedlevičius (baritonas) ir Jihyun Cecilia Lee (sopranas). Modestas, 2015 m. laimėjęs stipendiją, studijavo Milano teatro „La Scala“ akademijoje (Italija) ir tais pačiais metais debiutavo „La Scala“ teatre. XXIII tarptautiniame Johanneso Brahmso konkurse (Austrija, 2016 m.) apdovanotas specialiuoju prizu kai geriausias „Lied“ duetas. 2016 m. gruodžio mėn. debiutavo G.B.Pergolesi teatre (Džezis, Italija), kur atliko Silvijo vaidmenį Ruggero Leoncavallo operoje „I Paglacci“. Jo kolegė studijavo Milano teatro „La Scala“ akademijoje, pelnė daugybę prizų ir apdovanojimų tarptautiniuose konkursuose. Koncertuoja Pietų Korėjoje, Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje. Koncerte dalyvaus tenoras Edgaras Davidovičius ir pianistė Audronė Juozauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.