Mirė legendinis popmuzikos ir džiazo kūrėjas Kęstutis Lušas

Antradienį Kauno ligoninėje mirė džiazo ir pramoginės muzikos kūrėjas, pianistas, prodiuseris Kęstutis Lušas. Vyras porą metų kovojo su plaučių vėžiu. Apie netektį portalui lrytas.lt patvirtino velionio žmona. K.Lušui birželio 1-ąją būtų sukakę 60 metų.

Antradienį Kauno ligoninėje mirė kompozitorius, prodiuseris Kęstutis Lušas.<br>Facebook nuotr.
Antradienį Kauno ligoninėje mirė kompozitorius, prodiuseris Kęstutis Lušas.<br>Facebook nuotr.
Kompozitoriaus ir muzikanto K.Lušo daina „Egle, mano sese“ prieš 13 metų buvo įdainuota ir išleista „Rondo“ albume „Bravo“.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kompozitoriaus ir muzikanto K.Lušo daina „Egle, mano sese“ prieš 13 metų buvo įdainuota ir išleista „Rondo“ albume „Bravo“.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Vieną Kauno bohemos simbolių K.Lušą (dešinėje) praeiviai dažnai matydavo Laisvės alėjoje su poetu G.Patacku.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vieną Kauno bohemos simbolių K.Lušą (dešinėje) praeiviai dažnai matydavo Laisvės alėjoje su poetu G.Patacku.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-03-21 10:05, atnaujinta 2017-04-07 13:40

Kompozitorius mirė naktį į antradienį. Nors kovai su liga buvo pasitelkti itin brangūs vaistai, tai neišsaugojo K.Lušo gyvybės.

Per kelis karjeros dešimtmečius K.Lušas muzikos mėgėjams įsiminė įvairiais amplua. Vieniems jis – legendinės džiazo dainininkės Marinos Granovskajos bendražygis, kurio 1984-aisiais su šia vokaliste įrašyta plokštele melomanai dalijasi kaip didžiausia retenybe, kitiems – sėkmingų popmuzikos projektų autorius ir dalyvis.

Tačiau pirmiausia menininkas į Lietuvos muzikos istoriją įeis kaip džiazo kūrėjas. Pirmąjį garsų savo kolektyvą – džiazo trio – muzikas subūrė dar 1979 metais, koncertavo su juo Lietuvos ir užsienio džiazo festivaliuose. Trio grojo bosininkas Valerijus Nazarovas ir būgnininkas Edmundas Malinauskas. Vėliau prie kolektyvo prisijungė M.Granovskaja.

1980 m. K. Lušo vadovaujamas Profsąjungų džiazo ansamblis tapo konkurso „Liepojos gintaras“ laureatu, o konkurse „Gintarinė triūba“ Kaune pelnė absoliučiai geriausio kolektyvo vardą. K.Lušas buvo pripažintas geriausiu instrumentininku minėtuose ir Birštono festivaliuose 1978, 1980 ir 1982 metais.

1987-1990 metais jis koncertavo su saksofonininku Petru Vyšniausku Lenkijoje, Suomijoje (festivalis „Pori Jazz“), Austrijoje (Vienos džiazo festivalis), Rusijoje, Baltarusijoje („Slavianskij bazar“) ir Ukrainoje. 1977-1982 m. rengė bendrus projektus su Gintare Jautakaite, 1984-1994 m. – su M.Granovskaja.

1995 metais buvo grupės „Rondo“ narys.

Populiarūs K.Lušo projektai buvo „Gulago univermagas“ (1990-1992 m.) ir „Baliai“ (1995-1997 m.). Kaip muzikos prodiuseris jis dirbo prie televizijos projektų „Švieski man vėl“ (TV3, 2007-2008 m.), „Mūsų dienos – kaip šventė“ (LRT, 2008-2009 m.).

Tarp populiariausių K.Lušo dainų – „Pavasaris žiemą“,“ Nothing, but love“, „Sniegena“, „Ubago daina“, „Tamsus langas“, „Raudoni šermukšniai“, „Man nereikia vėjo“ .

K.Lušas grojo su daugeliu šalies džiazo meistrų, buvo dažnas Kauno ir Birštono džiazo festivalių dalyvis.

Vienas paskutiniųjų jo pasirodymų taip pat buvo surengtas „Kaunas Jazz“ festivalyje, kai pianistas kilo į šią sceną jau šeštą kartą atlikti savo originalių kompozicijų.

Prieš kelerius metus menininkas su bendraminčiais bandė įkurti džiazo klubą Vilniuje, bet šiai iniciatyvai nebuvo lemta įsitvirtinti.

Kiti projektai:

2007 m. Renginių ciklas „Nuo šv.Kalėdų iki Naujųjų“ Kauno filharmonijoje – projekto vadovas. Atlikėjai – Viktoras Malinauskas, Linas Adomaitis, Vytautas Petrušonis, Karina Krysko, Žilvinas Brazauskas.

2012 m. K.Lušo kompozicijos ir Gintaro Patacko eilės Pažaislio muzikos festivalyje (Žemaitkiemio dvaras). Atlikėjai – Marius Jampolskis, Saulius Bareikis, Žilvinas Brazauskas, poetė Ana Gersimova –Umka.

2012 m. Projektas su operos solistu Vaidu Vyšniauskiu „Nakties džiazo preliudijos“ Kauno filharmonijoje.

2013 m. Projektas „Džiazo teatras“ su aktoriais Regimantu Adomaičiu ir Mariumi Jampolskiu, rež. Raimundu Banioniu Kauno filharmonijoje. 2015-2016 m. Projekto „Dainos poeto A.Ambraso tekstais:“Dovanok savo šypseną, žeme“ muzikinis vadovas (VšĮ „Inovatyvūs kūrybiniai projektai“).

Bendras tarptautinis Lietuva-Izraelis projektas. www.inoprojektai.lt

K.Lušas bus pašarvotas sekmdienį, kovo 26 d. 15 val. Kauno Gerojo Ganytojo bažnyčios šarvojimo salėje (V.Krėvės 95A, Kaunas). Šv. Mišios Kauno Gerojo Ganytojo bažnyčioje (V.Krėvės pr. 95) už velionį bus aukojamos pirmadienį 8 val. Karstas išnešamas pirmadienį 14 val. Kompozitorius bus laidojamas Seniavos kapinėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.