Gražina Montvidaitė: lietuvių pamiltas Janas Krzysztofas Broja sugrįžo

Pianistas Janas Krzysztofas Broja savo atvykimu į Lietuvą džiugina Vilniaus ir Kauno klasikinės muzikos mėgėjus. Šiuose miestuose surengti koncertai pavadinti „Sugrįžimu“, nes pastarąjį kartą pianistas Vilniuje viešėjo III tarptautinio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio pianistų konkurso, kurio laurus jaunasis atlikėjas nuskynė, metu, prieš septyniolika metų. Jau tuomet publika pamilusi muzikantą, šiltai jį sutiko ir priėmė į didžiųjų miestų sales bei širdis ir šiais, 2017 metais.

Publika myli J.K.Broją ir parodo tai vos tik muzikantui pasirodžius scenoje.<br>Rengėjų nuotr.
Publika myli J.K.Broją ir parodo tai vos tik muzikantui pasirodžius scenoje.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gražina Montvidaitė

Mar 23, 2017, 11:50 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 9:54 AM

konkursas-balsuokite-ir-isrinkite-geriausia-konkursas-balsuokite-ir-isrinkite-geriausia-recenzija.htm"="">recenzija.htm"" target="_blank">Šis tekstas dalyvauja jaunųjų muzikologų konkurse.

Pirmoji koncerto dalis, Claude‘o Debussy preliudai, pradėjo koncertą emocionaliai ir aistringai. Vos prasidėjus koncertui atrodė, lyg pianistas išbando muzikos parduotuvėje aptiktą instrumentą ir jį jaukinasi. Po minutės kitos, instrumentas jau tarsi tapo muzikanto kūno dalimi, jo rankų tąsa. Tuomet pianistas pasidavė muzikos dvasiai ir įsileidęs ją į save, davė valią pirštams bėgiojantiems po klaviatūrą.

Kurį laiką net rodėsi, jog muzikantas ištirpo kūrinyje, kad pats tėra tos pavergiančios muzikos instrumentas ir tiesiog leidžia jai pačiai kalbėti už save. Pirmoji dalis buvo kupina emocionalumo ir įkarščio, labai dinamiška ir sekinanti, o štai Johanno Sebastiano Bacho partitos nr. 5 skambėjimo nuotaika buvo kur kas santūresnė.

Kaip ir reikalauja klasicistinė muzika, kūrinys buvo sugrotas tiksliai, nebuvo justi sentimentų, nors po stiprių emocijų išgyventų per C.Debussy kūrinius, dar tvyrojusių ore, griežtos ir aiškios muzikos formos sunkiai skynėsi kelią į įaudrintą salės atmosferą.

Antroji koncerto dalis, Frederico Chopino preliudai, demonstravo muzikanto techniško atlikimo meistriškumą. Grojant preliudus pasitaikė keli netiksliai užkabinti klavišai, tačiau labiau dėmesį patraukė kiek neįprasta ausiai pianisto interpretacija.

Kai kurie preliudai atlikti itin guviu tempu, gal net kiek nervingai, nors daugelyje girdėtų atlikimo variantų jie grojami ramiau. Kita vertus, lėtesni preliudai atlikti su giliu įsijautimu ir pripildyti emocinio spalvingumo. Būtent pastaroji savybė yra stiprioji ir neabejotinai pavergianti publiką pianisto pusė.

Publika myli J.K.Broją ir parodo tai vos tik muzikantui pasirodžius scenoje. Koncertui jau pasibaigus plojimai aidėjo ir kartojosi bangomis net keletą kartų, kol išprašė pianisto atlikti dar vieną kūrinį. Salėje buvo justi, jog į koncertą susirinko klasikinės muzikos mylėtojai ir J.K.Brojos fanai, aistringai sergantys už šį šiuolaikinės fortepijono muzikos fenomeną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.