Penkių „Grammy“ laimėtoja Tarptautinę džiazo dieną kviečia švęsti Kaune

„Tai bus ypatingas vakaras“, – ištarė Dianne Reeves. Viena žymiausių pasaulio džiazo dainininkių kitą savaitę atvyks į Lietuvą.

„Kaunas Jazz“ viešnia D.Reeves yra pelniusi net 5 „Grammy“ statulėles.<br>Reuters nuotr.
„Kaunas Jazz“ viešnia D.Reeves yra pelniusi net 5 „Grammy“ statulėles.<br>Reuters nuotr.
„Kaunas Jazz“ viešnia D.Reeves yra pelniusi net 5 „Grammy“ statulėles.
„Kaunas Jazz“ viešnia D.Reeves yra pelniusi net 5 „Grammy“ statulėles.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Apr 24, 2017, 6:36 PM, atnaujinta Apr 26, 2017, 1:59 AM

Prieš metus ši amerikietė dainavo Baltuosiuose rūmuose – greta Stingo, Alo Jarreau, Herbie Hancocko ir kitų ryškiausių planetos muzikantų.

Taip ji tuomečio JAV prezidento Baracko Obamos kvietimu paminėjo Tarptautinę džiazo dieną – organizacijos UNESCO iniciatyva kasmet balandžio 30-ąją minimą šventę.

Šįmet penkių „Grammy“ apdovanojimų laimėtoja šią progą paminės Kaune.

Kitą sekmadienį D.Reeves balsas skambės Kauno „Žalgirio“ arenoje, kur jos pasirodymas vainikuos vakar prasidėjusį 27-ąjį festivalį „Kaunas Jazz“.

Nepamiršo lietuvių dovanos

Trečiąsyk į Lietuvą atvykstanti džiazo žvaigždė, kurios talentas lyginamas su legendinių vokalisčių Sarah Vaughan ir Ellos Fitzgerald, pastarąjį kartą mūsų šalyje viešėjo prieš devynerius metus.

Tačiau tą kelionę ji prisimena puikiai. „Neseniai sutikau žmogų iš Lietuvos ir visi prisiminimai atgijo.

Pamenu, kad buvo daug gražių jaunų žmonių, jie įkvėptai kalbėjo apie šalies pažangą ir viltis. Buvo labai šalta, bet jie man padovanojo pirštines“, – juokėsi Dianne.

Šį kartą pirštinių jai tikriausiai neprireiks, o štai ištvermės ne kartą į sceną išeiti biso – tikriausiai taip.

Abu ankstesnius sykius lietuviai šios dainininkės lengvai nepaleido nuo scenos – apie jos koncertus kalbama kaip apie vienus gražiausių ir jaukiausių „Kaunas Jazz“ istorijoje.

„Dabar bus daug naujų dainų, bet koncertas – ir šiaip ypatingas.

Tarptautinė džiazo diena – labai gražus sumanymas, kai žmonės visame pasaulyje šlovina džiazo muziką. Atviri, įsijautę ir laimingi“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo D.Reeves.

Žvaigždė spindi ryškiai

Prieš 4 dešimtmečius karjerą pradėjusios dainininkės laimėjimai įspūdingi.

Šių dienų džiazo karaliene vadinama moteris ne kartą koncertavo Baltuosiuose rūmuose, tapo pirmąja dainininke, dainavusia su Berlyno filharmonijos, Čikagos simfoniniu ir Niujorko Lincolno centro džiazo orkestrais.

Net trys iš eilės jos diskai pelnė „Grammy“ geriausio džiazo vokalo albumo kategorijoje – tokio „Grammy“ triumfo iki tol nepavyko pasiekti nė vieno vokalo stiliaus atlikėjui. Iš viso jos kolekcijoje – penki „Grammy“, taip pat – ir už naujausią albumą „Beautiful Life“.

D.Reeves yra geriausių muzikantų kalve laikomo Berklio koledžo garbės daktarė, o neseniai tokį titulą jai skyrė ir dar viena prestižinė JAV mokymo įstaiga – Juilliardo muzikos mokykla.

Įteikdami garbingą titulą šios mokyklos vadovai akcentavo dainininkės „kvapą gniaužiantį virtuoziškumą, improvizacijos galią ir unikalų džiazo bei ritmenbliuzo stilių“.

Džiazo gerbėjai mėgaujasi dainininkės talentu, įamžintu 18-oje albumų, bet jos balsą girdėjo ir milijonai žmonių, net ir nelabai besidominčių džiazo muzika.

2005-aisiais būtent šios dainininkės atliekamos dainos papuošė šešiems „Oskarams“ nominuotą George’o Clooney filmą „Labanakt ir sėkmės“, kuriame Dianne atliko praėjusio amžiaus vidurio džiazo dainininkės vaidmenį.

2002-aisiais Dianne milijonų TV žiūrovų akivaizdoje dainavo Solt Leik Sičio žiemos olimpinių žaidynių uždaryme. Jos įrašyta daina „Is That All There Is?“ skambėjo populiariajame TV seriale „Seksas ir miestas“.

Skaudžių netekčių metai

Praėjusiais metais D.Reeves sukako 60 metų. „Švenčiau visą mėnesį – bendravau su draugais, rengiau koncertus ir vakarėlius.

Ką man reiškia šis skaičius?

Džiaugiuosi, kad vis dar darau tai, ką mėgstu, tebeturiu klausytojų ir žmonės kreipia į mane dėmesį.

Turiu daugiau išminties, kantrybės. Kartu – ir padėtį visuomenėje, kuri padeda atverti vartus jaunesniems dainininkams. Bet aš ir pati vis dar randu ko naujo išmokti“, – svarstė D.Reeves.

Pastarieji keleri metai jai nebuvo lengvi – mirė dainininkės motina ir pusbrolis, garsus džiazo klavišininkas George’as Duke’as.

Albumą „Beautiful Life“ įkvėpė ši nelinksma patirtis, tačiau D.Reeves stengiasi visur įžvelgti šviesiąją pusę.

„Netektys mane išmokė, kad kasdien reikia pasistengti gyventi visavertiškai, su daug minčių ir patirčių.

Labai trūksta pusbrolio, bet jis paliko daug puikių įrašų. Tai – didelis turtas. Visi mes mirsime, bet juk norisi palikti ką nors, kas dvasiškai praturtins kitus.

Toks ir yra mano siekis“, – kalbėjo D.Reeves.

Dainininkė niekada nebuvo sukūrusi šeimos ir šia tema neatvirauja, bet muzikos pasaulio žmonių meile yra apsupta gausiai.

Naujausią albumą įrašyti jai padėjo Gregory Porteris (garsus JAV dainininkas, kuris antradienį taip pat koncertuos „Kaunas Jazz“), Esperanza Spalding ir kitos muzikos garsenybės.

Neseniai džiazo kruize D.Reeves dainavo su tuo pačiu G.Porteriu, Robertu Glasperiu ir daug kitų žymių džiazo muzikantų, o šį rudenį išleis koncerte įrašytą albumą.

Naujas prezidentas nedžiugina

Didžiąją dalį laiko dainininkė praleidžia gastroliuodama, todėl geriausios atostogos jai – namie.

Kurį laiką Los Andžele gyvenusi D.Reeves taip ir nepamėgo šios pramogų verslo sostinės šurmulio – grįžo į gimtąsias vietas.

„Gyvenu gražioje vietoje Denveryje, dažnai einu pasivaikščioti į kalnus ir jodinėju žirgais“, – apie savo kasdienybę pasakojo žvaigždė.

Gerą jos nuotaiką temdo tiktai nerimas dėl politinių pokyčių pasaulyje, ypač – JAV.

Prieš devynerius metus Lietuvoje D.Reeves švytėdama scenoje džiaugėsi, kad prezidentu išrinktas B.Obama. Dabar Baltuosiuose rūmuose – kitokios pozicijos daugeliu klausimų besilaikantis Donaldas Trumpas.

„Yra daug problemų. Amerikos žmonės sutrikę ir susiskaldę dėl daugelio priežasčių“, – svarstė D.Reeves.

B.Obama ją nesyk kvietė į Baltuosius rūmus. Kas būtų, jei padainuoti paprašytų D.Trumpas?

„Pasakysiu atvirai – nežinau, ar aš sutikčiau“, – atsiduso dainininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.