Muzikos galerijoje – nekasdienė menų šventė su Potsdamo trio

Šį penktadienį, gegužės 19 d. 18 val.,  sostinės Muzikos galerijoje laukia įspūdingas renginys.  Į Lietuvą atvyksta tarptautinį pripažinimą pelnę aukščiausio lygio muzikantai, kurie subūrė fortepijoninį ansamblį „Potsdam Trio”. 

"Potsdam trio". <br>Rengėjų nuotr. 
"Potsdam trio". <br>Rengėjų nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2017, 1:34 PM

Šio ansamblio vadovas - Lietuvoje gimęs, augęs ir muzikinį išsilavinimą gavęs Kanados smuikininkas Atis Bankas, kuris žinomas ne tik kaip puikus virtuozas, Toronto simfoninio orkestro smuikininkas, tačiau ir kaip smuiko žinovas, kolekcininkas, Niagaros muzikos festivalio kuratorius. Lietuvių išeiviui ansamblyje talkina talentingi, gilių muzikinių tradicijų ir šaknų muzikantai - prancūzų violončelininkas paryžietis Damien Ventula ir vokiečių pianistė Constanze Beckmann.,  kurios gimtajame mieste  Potsdame (Vokietija) pernai prasidėjo ansamblio muzikinė karjera.

Tai jau antrasis ansamblio turas ir pirmoji viešnagė Lietuvoje. Po serijos koncertų Italijoje, Vokietijoje ir Čekijoje trio atvyksta į Lietuvą su muzikinėmis naujienomis. Neseniai, belaukiant „Potsdam Trio“ 2017-ųjų metų turo po Europą, kanadiečių kompozitorius Dmitriy Varelas specialiai jam parašė kūrinį  „Amerikos indėnų siuita“. Svečiai taip pat atliks lietuvišką premjerą - kompozitoriaus A. Navako šiam ansambliui pritaikytus M. K. Čiurlionio „Preliudus".

Ansamblio atliekama senoji muzika (pavyzdžiui, C.Ph.E. Bacho kūriniai, kurie daug byloja apie XVIII a. Potsdamą) ir XX a. bei šiuolaikinių autorių, tokių kaip J. Widmann, A.Arenskis, D.Šostakovičius, R.Clarke'as ir F.Bridge'as, C. Debussy, M. Ravelis bei kiti, darbai atspindi trijulės muzikinių interesų įvairovę, požiūrį į pasaulį ir estetiką. 

Koncertuose Lietuvoje, be premjerų,  išgirsime J. Brahmso, L.van Beethoveno, E.Geisto, W.A. Mozarto, D.Varelas kūrinius.

Potsdamo miestas – žinoma istorinė vieta, buvusi Prūsijos karalių ir Vokietijos kaizerių rezidencija. Iki šiol šis miestas primena 1945-aisiais ten vykusią Potsdamo konferenciją, kai sovietų, britų ir amerikiečių lyderiai, susirinkę Cecilienhofo rūmuose, sprendė pokarinės Europos klausimus. 

Būtent šis istorinis fonas ir įkvėpė tris muzikantus pasivadinti „Potsdam Trio“. Pavadinimas atspindi Potsdamo miesto istoriją, kuri neatsiejama nuo ansamblio repertuaro. 

Prieš  koncertą - parodos atidarymas


Muzikos galerijoje prieš koncertą gegužės 19 d. bus atidaroma dailininko ir pianisto Viktoro Paukštelio tapybos darbų paroda „Eklipsė". 

Pasak parodos autoriaus, kad Eklipsės terminu apibūdinamas astronomijos reškinys, kai vienas dangaus kūnas uždengia kitą. Mums atrodo, kad jie lyg susiliečia, bet iš tiesų praskrenda šviesmečių atstumu vienas nuo kito. 
Šis reiškinys gali būti lyginamas su žmonių tarpusavio ryšiu. Mes skriejame savo numatytomis orbitomis: kartais priartėjame vienas prie kito, kartais, rodos,  priklausome vieni kitiems, bet  iš tiesų tik uždengiame vienas kitą savo šešėliu neilgam. 

"Man tapymo  procesas visada yra tam tikras ritualinis veiksmas. Niekada tiksliai nežinau, kur nuves tapybos darbas. Lyg ir turiu pradinę idėją, bet tapant plastinė, spalvinė forma ima reikalauti savo,  ir jau tapybos darbas mane valdo, o ne aš jį. Tam tikra prasme mėgstu režisuoti tapyboje, sujungti visiškai skirtingus siužetus, istorijas į vieną. Taip darbas tampa netikėtas žiūrovui ir man pačiam. Svarbiausia energija, jausmas, kurį skleidžia tapybos darbas" – pasakojo V.Paukštelis.  

Parodos metu galėsite pasidžiaugti pačiais naujausiais dailininko bei pianisto V.Paukštelio tapybos darbais. Paroda atidaroma 17.45 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.