Dirigentą Modestą Pitrėną pasikvietė šveicarai, užbėgę už akių lietuviams

42 metų maestro M.Pitrėnas nuo kitų metų rugpjūčio bus Sankt Galeno teatro (Šveicarija) simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas. Teatro bei koncertų organizacijos taryba  šią savaitę vienbalsiai pritarė lietuvio kandidatūrai.

 M.Pitrėnas.<br> Sankt Galeno teatro nuotr.
 M.Pitrėnas.<br> Sankt Galeno teatro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2017, 10:52 AM, atnaujinta May 26, 2017, 12:05 PM

Nuo 2015-ųjų rudens M.Pitrėnas yra Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas ir meno vadovas. Jo pirmoji kadencija šiose pareigose kaip tik baigsis 2018-aisiais. Taigi šveicarai aplenkė tautiečius,  likus 15-kai mėnesių iki darbo pradžios  pasikvietę talentingą lietuvį net penkeriems metams. 

Lietuvoje tokia praktika, kaip žinome,  smerkiama. Anot mūsų Valstybinės darbo inspekcijos, viešojo konkurso paskelbimas, likus daugiau nei vieneriems metams iki darbo sutarties pradžios, „kvestionuojamas kaip pažeidžiantis sąžiningumo ir protingumo principus“. Taip buvo įvertintas pirmasis bandymas sekti užsienio patirtimi skiriant LNOBT vadovą, likus dešimčiai mėnesių iki jo naujos kadencijos pradžios.

Didžiausią triukšmą dėl to kėlė Seimo Kultūros komiteto narys konservatorius Vytautas Juozapaitis. Gal jis pats nori vadovauti ne tik LNOBT, bet ir orkestrams, kai mūsų talentai išsilakstys?

Sankt Galeno teatras  socialiniame tinkle “Facebook” M.Pitrėną pristato kaip tarptautiniu mastu gerai užsirekomendavusį jaunesniosios kartos lietuvių dirigentą, plačiai koncertuojuantį ir žinomą operos pasaulyje.

Pastaraisiais metais maestro dirigavo Lietuvos ir Latvijos bei Varšuvos didžiajame teatruose, Diuseldorfo “Deutsche Oper am Rhein”, Kelno, Eseno, Štutgarto operose, Suomijos nacionaliniame operos, Maskvos didžiajame teatruose.

2014 m. M.Pitrėno diriguojama R.Wagnerio opera “Rienzi” tapo vienu svarbiausių Rygos – Europos kultūros sostinės renginių. Tais pačiais metais maestro parengė Latvijos nacionalinėje operoje (LNO) pasaulinę latvio A.Maskato “Valentinos” premjerą, kurią išvydo ir Berlyno “Deutsche Oper” publika.

Sankt Galeno operoje vilnietis dirigavo daugiau  kaip 30 pavadinimų operos ir baleto spektaklių, kurių ryškiausi – “Salomėja“,  „Skrajojantis olandas“, „Karmen“, A.Catalani „La Wally“, J.Massenet „Sidas“.

2006-2011 m. M.Pitrėnas buvo Kauno simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas, 2009-2014 m. -LNO vyriausiasis dirigentas ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro dirigentas. 

Už indėlį į Latvijos muzikinę kultūrą maestro yra pelnęs šios šalies muzikos apdovanojimų bei Latvijos „Pripažinimo kryžių“. 2012 m. M.Pitrėnas buvo įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno, 2015 m. – Baltijos asamblėjos meno premija.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.