Studentai perkėlė genijaus operos peripetijas į universitetą

Pačiame baigiamųjų egzaminų Lietuvos aukštosiose mokyklose įkarštyje Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Balkono teatre rodoma aktuali opera iš studentų ir šauktinių gyvenimo – Wolfgango Amadeus Mozarto „Visos jos tokios“. Žinoma, Vienos klasikas nesukūrė operos apie Lietuvos studentus, tačiau LMTA Operos studijos auklėtiniai savo baigiamajam egzaminui pateikia modernią šios komiškosios operos interpretaciją. 

LMTA studentės A.Stasiulytė, E.Girčytė ir K.Petrauskas <br> LMTA nuotr.
LMTA studentės A.Stasiulytė, E.Girčytė ir K.Petrauskas <br> LMTA nuotr.
 A.Stasiulytė repetuoja "Visos jos tokios".<br> LMTA nuotr.
 A.Stasiulytė repetuoja "Visos jos tokios".<br> LMTA nuotr.
 L.Bendaravičius ir D.Bessmertnyj.<br> LMTA nuotr.
 L.Bendaravičius ir D.Bessmertnyj.<br> LMTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 27, 2017, 1:49 PM

Gegužės 28, 29 ir 31 d. jaunieji dainininkai – studijas bebaigiantys antrojo kurso magistrantai ir jų draugai – Balkono teatro scenoje pristatys linksmą ir pamokančią istoriją apie meilę ir pasitikėjimą. Spektaklio meno vadovas ir dirigentas – Martynas Staškus, režisierė Jūratė Sodytė, koncertmeisterė Olga Eleonora Taškinaitė.

Statyti visą operą baigiamiesiems egzaminams yra sena LMTA tradicija. Kaskart pasirenkamas vis kitas veikalas. W.A.Mozarto operos „Visos jos tokios“ pasirinkimą šiais metais, pasak režisierės J. Sodytės, lėmė esamų studentų skaičius ir jų balsai. „Be to, dainuoti Mozartą vokalistams yra visuomet naudinga.“

„Jaunuoliai vaidina savo bendraamžius, veiksmas vyksta universitete. Operos veikėjai – studentai, besigilinantys į tokias sritis kaip, pavyzdžiui, informacinės technologijos. Pirmasis veiksmas vyksta skaitykloje, vėliau – bendrabutyje, antrasis veiksmas – universiteto bare“, – pasakoja režisierė. 

Operoje intrigas rezganti Despina tampa prie kitų studentų nepritampančia gote. Kitas operos veikėjas – iš tikinčiųjų meile besišaipantis skeptikas Don Alfonsas – naujoje versijoje yra pasiturintis doktorantas, rašantis disertaciją manipuliavimo žmonėmis tema. „Operą stengėmės priartinti prie šiuolaikinių aktualijų: pavyzdžiui, abu pagrindiniai veikėjai tampa šauktiniais.“

Iš tiesų 1790 m. pagal italo Lorenzo Da Ponte’s libretą sukurtoje operoje „Visos jos tokios“ pasakojama apie du jaunus kareivius Guljelmą ir Ferandą, kurie užeigoje pasigiria savo mylimųjų, seserų Dorabelos ir Fiordilidžės, ištikimybe. Jų pokalbį nugirsta skeptikas Don Alfonsas: jis netiki moterų dorovingumu, o pasipiktinusiems jaunuoliams siūlo lažybas, kurių esmė – išbandyti merginas. 

Jaunuoliai lengvabūdiškai sutinka, tad Don Alfonsas praneša seserims, kad jų sužadėtinius pašaukė į kariuomenę, o netrukus supažindina su dviem užsieniečiais – albanais. Iš tiesų – tai persirengę Guljelmas ir Ferandas. Jie pradeda merginti vienas kito sužadėtinę. Iš pradžių seserys priešinasi, tačiau paskatintos kambarinės Despinos (su kuria yra susitaręs Don Alfonsas) sutinka nueiti į pasimatymą su albanais, o galiausiai – už jų ištekėti. 

Kai persirengusi notaru Despina pasirašo vedybų sutartį, pasigirsta  karinis maršas ir „albanai“ dingsta, užtat „iš karo“ sugrįžta Guljelmas ir Ferandas. Jie piktinasi mylimųjų neištikimybe, tačiau Don Alfonsas juos ramina teigdamas, kad taip elgiasi visos moterys – „visos jos tokios“.  

Vaidmenis rengia: Laimonas Bendaravičius (Ferandas), Denis Bessmertnyj, Arminas Skirvainis (Guljemas), Rasa Dzimidaitė, Gabrielė Pintukaitė (Fiordilidžė), Milda Baronaitė, Justė Jankauskaitė, Austėja Lukaitė, Aurelija Stasiulytė (Dorabela), Lina Dambrauskaitė, Elzita Girčytė, Birutė Ramonaitė (Despina), Žygimantas Jasiūnas, Erikas Klincevičius (Don Alfonso). 

W. A. Mozarto „Visos jos tokios“ LMTA Balkono teatre – gegužės 28 d. 17 val., gegužės 29 ir 31 d. 18 val. Įėjimas laisvas.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.