Lietuviško džiazo eksportas: Viktorija Gečytė vyksta į Birmingamą

Prieš kiek daugiau nei dešimtį metų Lietuvos džiazuomenėje nuvilnijo intriguojantis gandas: „Viktorija? Ar girdėjai? Sodrus, tvirtas balsas, improvizuojanti – pasiklausyk“. Bet daug kam tuomet taip ir neteko jos pasiklausyti, kadangi Viktorija Gečytė, vedama žingeidumo ir poreikio deramai auginti savo talentą, išvyko į džiazo gimtinę – Jungtines Amerikos Valstijas, po to apsistojo Paryžiuje, ir būtent iš ten keliauja į gastroles, kurių artimiausia stotelė – Birmingamo, Solihullo ir Sandwello džiazo ir bliuzo festivalis, su liepos 18–20 dienomis numatytais Viktorijos Gečytės ir Geneʼo Perlaʼos kvarteto koncertais.  

 Viktoriją Gečytė ir Geneʼas Perla.<br>Rengėjų nuotr.
 Viktoriją Gečytė ir Geneʼas Perla.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laima Slepkovaitė

Jul 12, 2017, 3:48 PM

Birmingamo, Solihullo ir Sandwello džiazo ir bliuzo festivalis jau ne pirmą kartą įtraukia į savo programą lietuvišką akcentą. Kasmet, nuo 2013-ųjų, šis stambus džiazo forumas kelis vakarus skiria Lietuvos muzikantams: „Sheep Got Waxed“, „The Schwings“ su Laura Budreckyte bei Giedrės Kilčiauskienės, Andrejaus Polevikovo, Dariaus Rudžio ir Vyčio Nivinsko kvartetas jau lankėsi jame, sulaukdami palankių atsiliepimų, entuziastingos publikos ir organizatorių kvietimų atvykti dar. Tokie kvietimai įteikiami tarpininkaujant Lietuvos muzikos informacijos centrui, kurį su šiuo festivaliu sieja tvirta ir vaisinga draugystė.

Šį kartą atstovauti Lietuvai vyks ledi, kurią ir gimtajame krašte pageidautume girdėti dažniau. Viktorija Gečytė yra toji, kuri išgirdo ir perprato klasikinės džiazo dainos prigimtį. Viktorija Gečytė atsiverčia Didįjį Amerikos dainyną, ir skaito jį taip, lyg jis visas būtų jai sukurtas. Jos balso anatomija tiesiog tiksliai atitinka visus techninius svingo eros džiazo standartų reikalavimus, o stiliaus pajauta, turinio suvokimas ir interpretacijų rafinuotumas neleidžia net suabejoti, jog ši muzika nėra jos „gimtoji“. Toks organiškas ir natūralus stiliaus absorbavimas derinyje su puikiais vokaliniais duomenimis nėra dažnas, tad nieko nuostabaus, kad mergina iš Lietuvos patraukė amerikiečių bosisto Gene’o Perlaʼos ausį, kai šis ją išgirdo viename iš Pensilvanijos klubų.

Gene’as Perla yra amerikiečių kontrabosininkas, prisilietęs ir prisidėjęs prie kelių didingų džiazo istorijos puslapių: jis grojo Woody Hermano ir Thado Joneso-Melo Lewiso bigbenduose, akompanavo Sarah Vaughan, Milesui Davisui, Ninai Simone, Jeremy Steigui, Sonnyʼiui Rollinsui, daug įrašinėjo su iškiliu būgnininku Elvinu Jonesu. Aštuntajame dešimtmetyje jis įsteigė leidybinę kompaniją, kurios kataloge – Davido Liebmano, Jerryʼio Bergonzio, Elvino Joneso, Sonnyʼio Greenwicho ir kitų albumai. Jis dėsto Niujorko „New School of Music“ ir Pensilvanijos universitete, koncertuoja su savo vadovaujamais ansambliais, tęsia leidybinę veiklą ir kuria.

Su Viktorija Gečyte Geneʼo Perlaʼos kvartetas atlieka ir džiazo klasiką, ir originalią kūrybą, kurios dalį Viktorija yra pristačiusi trijuose savo albumuose; naujausiąjį – „No Detour Ahead“ – 2016 metais išleido Geneʼo Perlaʼos „P.M. Records“.

Liepos 18–20 d. ieškokite šio puikaus ansamblio Birmingame, jeigu оūsų kelionių maršrutai netyčia sutaptų su lietuviškojo džiazo eksporto trajektorija, kuri kasmet virsta vis riebesniu ir stabilesniu jungiamuoju brūkšniu tarp Lietuvos ir Jungtinės Karalystės. Jo tvirtumą užtikrina Lietuvos kultūros tarybos parama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.