Jauniausia ir žaviausia fado atlikėja norėtų gyventi Lietuvoje

Jau poryt, sekmadienį,  į Kristupo vasaros festivalį sugrįžta publikos numylėtine tapusi jauniausia portugališkos fado muzikos žvaigždė – Mara Pedro. Po savo pasirodymo Vilniuje, vos per porą metų, portugalė apkeliavo pusę pasaulio ir teigia pasiilgusi mūsų šalies.

 M.Pedro.<br> Rengėjų nuotr.
 M.Pedro.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2017, 4:21 PM

 „Fado neįmanoma apibūdinti. Tai – gyva, nuolat kintanti žmogaus sielos muzika. Ją reikia pajusti. O jūs jaučiate. Niekur kitur nepatyriau tokios bendrystės su klausytojais, todėl man nepaprastai gera koncertuoti Lietuvoje“, - sakė solistė, šiemet įvertinta savo šalyje prestižiniu IPMA (International Portugese Music Awards) apdovanojimu.

Koncerto išvakarėse pakalbinome  M.Pedro. 

- Ar prisimenate savo pirmąjį koncertą Kristupo vasaros festivalyje? Kokį įspūdį paliko Lietuva?

- Lietuva labai įstrigo į mano atmintį, dažnai apie ją galvojau ir pasakojau  savo draugams. Kai čia lankiausi, man buvo tik penkiolika metų. Prisimenu, kokį didelį įspūdį man padarė bendravimas su koncerto rengėjų komanda, kaip sužavėjo publika, vertinanti Portugalijos kultūrą, klausytojų reakcija ir įsijautimas koncerto metu. Jaučiausi ypatinga.

Viena labai aukšta moteris koncerto pabaigoje atsiklaupė ant kelių, kad galėtų mane apkabinti. Ji verkė. Gavau daugybę gėlių iš  klausytojų - tai buvo nuostabu! Man labai patiko Vilnius, Palanga, paplūdimiai. Su malonumu gyvenčiau šioje šalyje!

- Dainininkės karjerą pradėjote visiškai jaunutė ir tebesate jauniausia fado atlikėja. O šį žanrą įprasta sieti su brandžiais atlikėjais vyrais. Kaip fado atsirado Jūsų gyvenime?

- Fado muzika mane visada žavėjo. Žmonės sakė, kad mano balsas nepanašus į vaiko – klausydamiesi manęs užsimerkę, jie įsivaizduodavo vyresnę atlikėją. Mano šalyje  sakoma, kad  fado atlikėju yra gimstama, o ne tampama.

Taip, dainuoti fado aš pradėjau labai jauna. Tačiau šiame kelyje mane  lydėjo daug meilės ir džiaugsmo.  Svarbiausia, aš nebuvau viena. Ir IPMA apdovanojimas nėra tik mano darbo įvertinimas. Jis skirtas visiems manimi tikėjusiems žmonėms, mano šeimai. 

- Kaip apibūdintumėte fado žanrą tiems, kurie jo nėra girdėję?

- Tai ypatingos, turinčios gilią  prasmę dainos. Jos sklinda  iš  fado atlikėjo širdies gelmių į  klausytojų širdis. Fado pavergia žmonių sielas!

- Kas iš muzikos pasaulio jus įkvepia?

- Kai buvau jaunesnė, mane labai įkvėpė Amalia Rodrigues, nuostabi fado atlikėja, koncertuojanti visame pasaulyje. Jos dėka, pasaulis sužinojo, kas yra fado muzika.

Bėgant laikui, pradėjau klausytis ir kitų – linksmesnių - muzikos žanrų, kurie mane taip pat žavi ir įkvepia. Muzika mane lydi visą dieną – galvoje skamba įvairios melodijos, kurias aš vėliau užrašau ir groju pianinu, ieškodama savojo „fado“ (iš port. k. „lemtis“).

- Ar turite gyvenimo šūkį?

- Skleisti meilę tam, kad ji sugrįžtų.

- Kaip manote, kokia kita profesija dar jums tiktų?

- Aš visada būsiu dainininkė. Negalėčiau gyventi be muzikos ir dainavimo, tačiau taip pat noriu tęsti mokslus universitete ir pabaigti odontologijos studijas.

- Ką mėgstate veikti laisvalaikiu?

- Šiuo metu jo turiu labai mažai, nes derinu koncertinę veiklą ir studijas. Mokausi dar tik pirmus metus, bet tai reikalauja nemažai laiko ir darbo. 

Aišku, kaip ir mano bendraamžiai, turiu įprastų pomėgių - plaukioju, užsiimu joga, einu į filmus ir susitinku su draugais. Man patinka rūpintis savo katinais ir prižiūrėti gėles bei daržoves. 

Galiu veikti, ką veikia ir mano draugai, bet turiu atidžiau planuoti savo laiką. Labai džiaugiuosi, jog mano tėvai mane palaiko ir man daug padeda.

- Ką šįkart dainuosite Kristupo vasaros festivalyje?

- Parengiau specialią programą. Noriu Lietuvos publikai pristatyti geriausią tradicinę fado muziką, kuriai būdingas ilgesys, melancholija, ir pateikti kitokią fado versiją, kuri labiau atspindi mane. Tai nuotaikinga muzika.

Koncertas „Fado spindulys“ vyks liepos 30 d., sekmadienį, 19 val. Vilniaus universiteto botanikos sode. Portugališkų dainų magiją Lietuvoje skleis dainininkė Mara Pedro ir gitaristai Mário Henriquesas (portugališkoji gitara) bei Bruno Brásas (fado gitara).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.