Populiarėjantis Nidos džiazo festivalis tapo šalies kultūros rėmėju

„Valdžios draudimai kirs per festivalio biudžetą, nors girtuoklių ir valkatų jame tikrai nebūna“, – neslėpė džiazo grandas Leonidas Šinkarenka, kitą savaitę pakviesiantis į 17-ąjį džiazo festivalį Nidoje.

L.Šinkarenka Nidoje šeimininkauja festivalyje, muzikuoja ir žaidžia tenisą.<br>T.Bauro nuotr.
L.Šinkarenka Nidoje šeimininkauja festivalyje, muzikuoja ir žaidžia tenisą.<br>T.Bauro nuotr.
Svarbiausia šiųmečio Nidos festivalio figūra bus 70-metis V.Čekasinas. Jis jau yra savotiškas „Nida Jazz“ talismanas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Svarbiausia šiųmečio Nidos festivalio figūra bus 70-metis V.Čekasinas. Jis jau yra savotiškas „Nida Jazz“ talismanas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas“)

2017-07-29 12:29

Nidoje būta daug nesėkmingų bandymų rengti džiazo koncertų ciklus, o štai „Nida Jazz“ išgyveno sunkmečius ir nežlunga net negaudamas Lietuvos kultūros tarybos paramos.

„Dabar mes patys remiame Lietuvos kultūrą, nes didelę dalį festivalio programos sudaro lietuvių pasirodymai“, – kalbėjo 59 metų L.Šinkarenka.

Kitą savaitę jis septynioliktą kartą pakvies džiazo mėgėjus į savo rengiamą „Nida Jazz“ maratoną viename gražiausių Lietuvos kurortų.

– Kas gelbėja Nidos džiazo festivalį nuo negandų? – paklausiau LeoNidu save vadinančio šventės prodiuserio L.Šinkarenkos.

– Rėmėjai, tenisas, miesto globa, Nidos mylėtojai. Nida sprogsta nuo poilsiautojų festivalio metu – daugėja žmonių, kuriems svarbu čia būti tomis dienomis. Malonu, kad publika jaunėja.

Tačiau kurortas teikia ir privalumų, ir kelia savo reikalavimų. Tarkime, Druskininkuose taip pat labai gražu, bet žmonės ten mažiau domisi džiazu, nes atvyksta gydytis, o ne pramogauti. Šiemet nutariau ten apskritai nerengti festivalio.

Tuo metu Nidoje reikia pasukti galvą, kuo užimti vaikus, kai suaugusieji klausosi džiazo. Laimė, kad prie švyturio, kur rengiami festivalio koncertai, yra pakankamai erdvės vaikų zonai, žaidimams ir atrakcijoms. Jų kasmet prigalvojame. Įvairias akcijas mieste rengia ir festivalio rėmėjai, kartu reklamuodami mūsų renginį.

Aišku, be teniso turnyro, kuris tradiciškai lydi Nidos festivalį, džiazas neskambėtų. Visi svarbiausi festivalio rėmėjai yra susiję su tenisu. Jau vėliau, kai renginys tapo žinomas, ėmė rastis ir kitų rėmėjų.

Dabar, galima sakyti, mes remiame šalies kultūrą. Lietuvos kultūros taryba jau dveji metai ignoruoja festivalį „Nida Jazz“, nors neseniai daugiausia rėmėjų pritraukiantys renginiai buvo laikomi prioritetiniais.

„Nida Jazz“ biudžetą sudaro beveik vien nevalstybinių rėmėjų lėšos.

– Nuo seno manoma, kad džiazas gali išgyventi pats – atseit tai komercinis menas.

– Anaiptol – džiaze nė žingsnio nežengsi be rėmėjų. Štai šiemet mums teks atsisakyti naktinių džemų, nes sumažėjo festivalio biudžetas, pasitraukė keli rėmėjai.

Be to, anksčiau didelė paspirtis buvo alaus gamintojai, o šiemet dėl valdžios spaudimo jie mažiau mus parems lėšomis ir visiškai nerems produkcija – už alų muzikantams ir tenisininkams reikės susimokėti.

Graudu – juk girtuoklių ir valkatų mūsų festivalyje nebūna.

Įvairūs valdžios draudimai – lengviausias būdas susirinkti nuopelnų taškus.

Kur kas sunkiau užtikrinti žmonėms darbą ir geresnį gyvenimą, kad negertų.

Dėl to niekas apie tai nekalba. Neseniai grojau festivalyje Tauragėje – ten iš viso nebuvo alkoholio, tik pienas.

Taigi dabar remiame kultūrą sudėtingesnėmis sąlygomis negu anksčiau.

– „Nida Jazz“ populiarina lietuvišką džiazą – lietuvių muzikantų projektai sudaro nemenką festivalio programos dalį. Ar juos fiksuojate?

– Jau kelerius metus internete galima stebėti tiesiogines festivalio koncertų transliacijas. Projektai išlieka įrašuose. Festivalis bus transliuojamas ir šiemet portale lrytas.lt.

Svarbiausia festivalio figūra bus Vladimiras Čekasinas.

Jis – savotiškas „Nida Jazz“ talismanas – čia pristatė labai skirtingų, įspūdingų projektų.

Norisi jam padėkoti 70-mečio proga ir priminti publikai, kad Nacionalinės premijos laureatas vis dar kunkuliuoja kūrybos energija. V.Čekasinas atliks savo muziką su dukromis ir senais scenos bičiuliais dviejuose koncertuose.

– Nemanote, kad poilsiautojams tai per daug sudėtinga muzika?

– Festivalis – šventė, o kokia šventė be įvairovės? Šokti nekvies ir lietuvių „Infiltrators Trio“: Janas Maksimovičius, Dmitrijus Golovanovas ir Arkadijus Gotesmanas groja intelektualią, gilią muziką. Bet neabejoju, kad atsiras jos mėgėjų.

Trokštantys linksmybių galės pašokti skambant „Django Lassi Band“ iš Vokietijos čigoniškam džiazui ar smuikininkės ir vokalistės iš Argentinos Yilian Canizares grupės afrokubietiškiems ritmams.

Tai nepigūs projektai, jiems atsivežti ieškojome partnerių.

Y.Canizares su grupe taip pat koncertuos Pažaislio festivalyje, „Django Lassi Band“ – Kaliningrade.

Niekada nemaniau, kad tapsiu renginių prodiuseriu, – gyvenimas privertė.

– Festivalio reklamoje prisistatote kaip LeoNidas. Dėl renginio pasikeitėte vardą?

– Jau maždaug dešimtmetį taip prisistatau.

O kodėl ne? Į Nidą važinėju 30 metų, čia ir formaliai gyvenu jau 15 metų.

Tik pailsėti savo kurorte anksčiausiai galiu rudenį, kai nebereikia su visais bendrauti.

* * *

„Nida Jazz“ maratono programa

Rugpjūčio 3 d. 20.30 val. restorane „Varna“ – V.Čekasino šeimos šou (Lietuva, Rusija, Vokietija).

Rugpjūčio 4 d. 20.30 val. prie Nidos švyturio – „Infiltrators Trio“ (Lietuva) ir „Django Lassi Band“ (Vokietija).

Rugpjūčio 5 d. 20.30 val. prie Nidos švyturio – „V.Čekasinas ir draugai“ (Lietuva, Rusija) ir „Yilian Canizares Band“ (Kuba, Šveicarija, Argentina, Venesuela).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.