Martynas Levickis: „Į Johanno Sebastiano Bacho rankraščius vyniodavo sūrį“

Zoologijos sodas Kaune, Vilniaus lokomotyvų remonto depas, geležinkelio stotis, Centrinis paštas, verslo centras „k29“ – tokias neįprastas vietas savo rengiamo festivalio koncertams (rugpjūčio 27 – rugsėjo 3 d.) šiemet pasirinko 27 metų akordeonininkas Martynas Levickis.

 M.Levickis kviečia klausytis J.S.Bacho muzikos sostinės Halės turguje. <br> J.Stacevičiaus nuotr.
 M.Levickis kviečia klausytis J.S.Bacho muzikos sostinės Halės turguje. <br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas")

Aug 23, 2017, 10:39 AM

„Kai kam bus iššūkis vien  surasti renginius“, – juokėsi Martynas. Tačiau, anot jo, koncertų vietos parinktos ne tam, kad šokiruotų. Kiekvienas renginys turės savo unikalią idėją.

– Manote, kad Johannas Sebastianas Bachas ir vargonai gerai skambės Halės turguje? – paklausiau „Akordeono muzikos savaitės“ rengėjo M.Levickio.

– Tai bus visiškas eksperimentas. Publikos netgi nesodinsime, – ji klausysis muzikos stovėdama.

Tačiau į turgų žmones sukviesime neatsitiktinai. Yra legenda, jog XIX  amžiuje kompozitorius Felixas Mendelssohnas atrado J.S.Bachą pirkdamas turguje sūrį. Mat ūkininkai vyniojo į baroko genijaus rankraščius savo prekes. J.S.Bachas po mirties buvo pamirštas.

Šiemet akordeono festivalio devizas – „Muzika, nuo kurios nepabėgsi“, taigi rodysime, kokia ji neišvengiama, – su muzika galima susidurti bet kur.

Pavyzdžiui, Evelina Sašenko ir akordeonininkas Nerijus Bakula, dar niekada nemuzikavę dviese,  parengė programą „Neišsiųsti meilės laiškai“ specialiai koncertui Vilniaus centriniame pašte. Duetas  apdainuos meilės žodžius, o suvenyrinis atvirlaiškis iš koncerto nuneš juos mylimiems.

Vasarą išlydėsime koncertu „Paskutinis vasaros traukinys“ Vilniaus geležinkelio stoties laukiamojoje salėje. Iš Hamburgo atvykusios dvi smagios dainininkės vokiečių jūreivių dainomis „išsups“ traukinių stotį kaip kruizinį laivą.

Tačiau  pagrindinis festivalio koncertas įvyks lokomotyvų remonto depe. Jame gros efektingi vyrukai iš Suomijos – lūpinių armonikėlių kvartetas „Sväng“. Nuostabu, kokia didi muzika gali sklisti iš kuklių instrumentų, kuriais garsas išgaunamas panašiai kaip akordeonu.

– Į kokias erdves pakviesite jūs pats?

– Grosiu Kauno zoologijos sode ir sostinės Verslo centre „k29“. 

Zoologijos sodo idėją parsivežiau iš Vokietijos, kur ją jau išbandžiau. Tai buvo  įdomi patirtis. Apskritai groti lauke akordeonu nėra idealu. Šiam instrumentui reikia sienų, kad garsas neišsisklaidytų. Tačiau visas tris Zoologijos sodo scenas įgarsinsime. Klausytojai galės laisvai tarp jų judėti,  pakeliui aplankyti gyvūnus. 

Šį renginį skiriame šeimoms. Vaikai ne visada patenka į koncertų sales, o čia klausydami muzikos galės daryti, ką nori,  džiaugtis gamta ir gyvūnų kompanija.

– Į festivalį nersite iš karto po savo rengiamos tarptautinės muzikų rezidencijos Raudondvaryje, kurioje gimsta nauji kūriniai akordeonui. Ar jie pasiekia ir festivalio programas?

– Dalis tų kūrinių gyvena savo gyvenimą, bet dažniau skamba užsienyje. Mano paties repertuare kol kas nėra nė vieno, bet ne dėl to,  kad kokybė manęs netenkintų – tiesiog trūksta laiko atnaujinti repertuarą.

– Taigi grojate tai, kas publikai patraukliau?

– Bus įdomu stebėti publiką koncerte „Mano vidinis disko“ Verslo centre „k29“. Ten grosiu šiuolaikinę muziką solo ir duetuose su styginių kvarteto „SinChronic“ nariais. 

Disko stilius mums asocijuojasi su 9-uoju dešimtmečiu, kliošais, „ABBA“. Moderniame verslo centre  skambės tik XX ir XXI amžiaus akademinė muzika, dar neatlikta tokia sudėtimi, – išties sudėtingi, bet labai patrauklūs,  turintys savo vidinį „disko“, ritmą, pulsą kūriniai.

Vasaros kursuose visada raginu kompozitorius kuriant galvoti apie temą, emocijas, apie tai, kas prikausto dėmesį, nerašyti muzikos „apie nieką“.

– Kada grosite savo originalias kompozicijas?

– Kai sukursiu. Tam reikia laiko. Deja, vis bėgu – nėra kada prisėsti ir pasvajoti. Dažniausiai tik užfiksuoju idėją, o prie jos grįžti taip ir neišeina. Prieš kelias dienas taip pat užrašiau dvi eilutes muzikos.

– Reikia uždirbti pinigų ir savo projektams?

– Tegu mano pagalbininkas tai pakomentuoja (M.Levickį atlydėjęs jo viešosios įstaigos „accoAkademija“ vykdantysis direktorius Vadimas Vystavkinas neslepia: Martynas labai stipriai remia projektus savo pinigais).

Man svarbu viską paruošti ir sustyguoti kuo kruopščiau – ne tik išspausdinti originalią programėlę, ją supakuoti, bet taip pat kruopščiai parengti koncertus, pamaloninti jais klausytojus ir atlikėjus.

Norint prašyti paramos, reikia turėti  ką parodyti.  Smagu, kad „Akordeono muzikos savaitė“ įsitvirtina. Tik prieš metus atsiskyrėme  nuo „Kristupo vasaros festivalio“, bet jau turime daugybę draugų ir pagalbininkų.

– Tačiau toks rafinuotas renginys turbūt dar negreitai atsipirks.

.– Jei norėtume tik susirinkti pinigėlius ir džiaugtis, kad gerai prasukome festivalį, galėtume tai padaryti. Tačiau mūsų tikslas ne toks. Norime konceptualaus, svaraus ne tik Lietuvos mastu renginio, ir tokį kuriame.

Daug kas  liks užfiksuota. Šiemet „Lietuvos ryto“ televizija transliuos J.S.Bacho muzikos koncertą iš Halės turgaus. Smagu, kad plečiasi tradicinio akordeonininkų maratono užmojai, – šįkart turėsime net 30 pasirodymų.

Visą laiką galvojame apie festivalį, ieškome įdomių vietų ateičiai. Bet  kitąmet gal pasirinksime visiškai kitokią kryptį ir vėl visus nustebinsime.

– Pernai baigėte akordeono magistrantūrą Ispanijoje. Svajojote tęsti studijas. Nepersigalvojote?

– Labai norėčiau studijuoti dirigavimą, bet ne priešokiais. Kol kas mano koncertų tvarkaraštis  sparčiai pildosi, atsiranda ilgų turų, kokių anksčiau nebūdavo. Turiu rinktis studijas arba solisto karjerą.

– Keliauti netapo sudėtinga?

– Nėra jauku, turint omenyje tai, kas dedasi didžiuosiuose pasaulio miestuose. Būna dienų, kai stringi tiesiog kiekviename žingsnyje. Bet dar nebuvo taip, kad neišeičiau į sceną. Kartais nuskrendu vėliau, – nukenčia repeticijos, bet į koncertus pataikau.

Subūrė bendraminčius iš viso pasaulio

Šiuo metu M.Levickio vadovaujamoje tarptautinėje muzikų rezidencijoje „Composers+ summer academy“  Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje  vieši kompozitoriai iš Kinijos, Vokietijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Lietuvos, Švedijos, Malaizijos, Italijos, Jungtinės Karalystės.

Kartu su jais dirba akordeonininkai iš Lenkijos, Ispanijos, Latvijos, Italijos ir Lietuvos, iš viso – 25 dalyviai.

Vienas iš pagrindinių akademijos tikslų yra kurti šiuolaikinę muziką akordeonui, tiek solo instrumentui, tiek įvairiems ansambliams su akordeonu.  Per aštuonias dienas ketinama  sukurti 16 naujų kompozicijų.

Muzikos rezidencijos metu Raudondvario dvare vyksta  ir įvairūs renginiai. Šiandien  čia  – atvirų durų diena.  Dvaro lankytojai gali  susipažinti su rezidencijoje vykdoma veikla ir netgi  tapti  atlikėjais bei muzikos kūrėjais. 

Rytoj  M.Levickis surengs Raudondvaryje koncertą su styginių kvartetu „SinChronic“,  o  rugpjūčio 26 dieną baigiamajame koncerte „Pasaulinės premjeros“ bus pristatyti ką tik rezidencijoje gimę kūriniai akordeonui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.