Lietuvos džiazo radikalai vienijasi su „Mašina Vremeni“ lyderiu: švelnu nebus

Rugsėjo 17 d. Vilniaus kongresų rūmuose bus pristatyta naujas tarptautinis projektas „Apie...“, kuriame pasirodys rusų legendinės grupės „Mašina Vremeni“ siela Andrejus Makarevičius, vilniečiai džiazo muzikantai Vladimiras Tarasovas ir Liudas Mockūnas bei maskviečiai Jevgenijus Borecas ir Sergejus Hutas.

 Nors A.Makarevičiu ir V.Tarasovas pažįsta vienas kitą seniai, kūrybinis menininkų bendradarbiavimas prasidėjo prieš dvejus metus sostinės Kalnų parke atgimusiame festivalyje „Lituanika“. <br> Rengėjų nuotr.
 Nors A.Makarevičiu ir V.Tarasovas pažįsta vienas kitą seniai, kūrybinis menininkų bendradarbiavimas prasidėjo prieš dvejus metus sostinės Kalnų parke atgimusiame festivalyje „Lituanika“. <br> Rengėjų nuotr.
 Koncerto metu skambės ir naujausios A.Makarevičiaus eilės, tačiau menininkai  kurs spontaniškai. <br> Rengėjų nuotr.
 Koncerto metu skambės ir naujausios A.Makarevičiaus eilės, tačiau menininkai  kurs spontaniškai. <br> Rengėjų nuotr.
 Tai bus penkių instrumentų dialogas, egzistuojantis tik čia ir dabar,  išnyksiantis kartu su paskutiniu garsu. <br> Rengėjų nuotr.
 Tai bus penkių instrumentų dialogas, egzistuojantis tik čia ir dabar,  išnyksiantis kartu su paskutiniu garsu. <br> Rengėjų nuotr.
 V.Tarasovas.<br> Rengėjų nuotr.
 V.Tarasovas.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 25, 2017, 2:15 PM

Nors A.Makarevičiu ir V.Tarasovas pažįsta vienas kitą seniai, kūrybinis menininkų bendradarbiavimas prasidėjo prieš dvejus metus sostinės Kalnų parke atgimusiame festivalyje „Lituanika“. Tuomet scenoje skambėjusios grupės „Mašina Vremeni“ dainos buvo nuspalvintos naujomis, džiazo improvizacijų spalvomis. 

Abu kūrėjai linkę eksperimentuoti, nuolat siekia iššūkių, tad antrasis jų bendras projektas „Apie...“ įgis naują  formą, naują prasmę ir neabejotinai sudomins ne tik melomanus, bet ir poezijos mėgėjus. Koncerto metu skambės naujausios A.Makarevičiaus eilės, tačiau menininkai  kurs spontaniškai. 

Tai bus penkių instrumentų dialogas, egzistuojantis tik čia ir dabar,  išnyksiantis kartu su paskutiniu garsu. Galima sakyti, tai bus lietuviškos džiazo mokyklos galios ir dabartinės rusiškos poezijos gelmės sintezė – aštru, jautru, unikalu. 

„Aš visada iš savo džiazo „lango“ stebėjau, ką daro Andrejus Makarevičius. Todėl nebuvo nė lašo abejonės dėl mūsų pirmo bendro projekto, kuris prieš dvejus metus buvo pristatytas „Lituanikos“ festivalyje Vilniaus kalnų parke. Andrejus yra nuostabus poetas ir atlikėjas, turintis absoliučiai teisingą džiazo svingo pojūtį“, -  teigė V.Tarasovas.

Kai XXI amžiaus pradžioje grupės „Mašina Vremeni“ lyderis susidomėjo džiazo muzika, niekas  nesiejo su tuo ypatingų lūkesčių. Sunku net pasakyti, ar pats A.Makarevičius tuo metu tikėjo savimi. Juk lengva užsukti į svetimą pievą ir pradėti ten viską nuo pradžių, kai tau 20 metų, o jei jau beveik 50? 

Tačiau gimė „Kreolų tango orkestras“, paskui „Džiazo transformacijos“, „L.O.V.E. – Dainos apie meilę“, „Yiddish Jazz“, „Your 5“, bendras projektas su muzikantu iš Sankt Peterburgo Ildaru Kazachanovu, ir pamažu skeptiškos „estetų“ šypsenos pradėjo nykti, daugėjo didelių festivalių ir prestižinių koncertų salių kvietimų, - jos kaskart būdavo pilnesnės. 

Dabar A.Makarevičius turi nuosavą džiazo erdvę „Jam Club“ pačiame Maskvos centre, ten praleidžia visą savo laisvalaikį. Klube kas vakarą vyksta po kelis koncertus, o savaitgaliais ansambliai pasirodo dar ir dienos metu. Juolab kad pats šeimininkas gali bet kada paimti gitarą į rankas ir prisijungti prie bendro „jam session“. 

„Kreolų tango orkestras“ kol kas „padėtas į lentyną“, tačiau visi kiti projektai sėkmingai gyvuoja, renka pilnas sales žiūrovų, įrašinėja. Regis, jau galima būtų atsipalaiduoti ir pradėti tiražuoti tai, kas padaryta. Tačiau tai nebūdinga A.Makarevičui.

Prieš dvejus metus festivalyje „Lituanika“ jis netikėtai pasirodė su V.Tarasovo suburtu trio (Tarasov – Mockūnas – Kanevičius), ir prasidėjo nauja istorija.

V.Tarasovas buvo legendinio Viačeslavo Ganelino trio narys. Jis išgaudavo savo būgnais neįmanomus išgauti garsus. Esmė buvo net ne technikoje, o tame, kaip jis mąstė ir girdėjo savo partnerius. Jau 50 iš savo 70-ties metų būgnininkas gyvena Vilniuje, jo kūrybinės veiklos ratas dar labiau prasiplėtė – jis yra ir režisierius, ir audiovizualinių instaliacijų autorius. 

Nuolatinis būgnininko muzikos partneris Liudas Mockūnas išėjo Vladimiro Čekasino mokyklą – taigi du naujojo projekto „Apie...“ dalyviai teikia prioritetą išties radikaliems ekperimentams muzikoje. Tuo metu A. Makarevičius, J. Borecas ir S. Hutas groja šiek tiek ramiau, tačiau ir jie yra pasiruošę naujam iššūkiui - nori išbandyti tiek save, tiek publiką. 

Festivalyje „Lituanika“ viskas praėjo pakankamai kultūringai, koncerto metu buvo galima matyti,  kaip abi šalys dėmesingai stebi viena kitą. Dabar taip kultūringa ir švelnu nebus.

Šį kartą A. Makarevičius gros gitara, deklamuos savo eiles pagal veiksmą scenoje ir, be abejo, dainuos. Tačiau atsipalaidavimo pagal žinomas nuo vaikystės melodijas nežada: bus vien tik laisvas, nevaržomas penkių muzikos instrumentų dialogas, išnyksiantis nebūtyje kartu su paskutine nata. Visa tai – pagal atvirai aštrias,  jautrias ir nuoširdžiai karčias A. Makarevičiaus eiles.


A.Makarevičiaus (eilės, gitara), V.Tarasovo (mušamieji, perkusija), L.Mockūno (saksofonai), J.Boreco (klavišiniai) ir S.Huto (kontrabosas) koncertas vyks Vilniaus kongresų rūmuose rugsėjo 17 d. (sekmadienį) 19 val.  Bilietus platina www.bilietai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.